Biciklizam

Za svaki način vožnje na raspolaganju je poseban bicikl.

Biciklizam je zasigurno jedan od najpopularnijih i najzabavnijih oblika rekreacije, koji uz to ima i mnogobrojne učinke na zdravlje i opće stanje organizma. Izvrstan je kardiovaskularni trening, a istodobno je blag za zglobove i kostur.

Nekad je bicikl bio samo bicikl. Postojala je jedna vrsta bicikala, kojima smo se vozili po asfaltu i biciklističkim stazama. Nešto odvažniji upuštali su se u vožnju razmjerno teškim biciklima opremljenim gumama s prilično glatkim profi lom šumskim i planinskim puteljcima.
No danas je sve drugačije. Biciklizam se raslojio na velik broj vrsta, kojima su prilagođeni i bicikli te njihove osnovne značajke. O izboru i načinu upotrebe, naravno, ovisi za koju ćete se vrstu bicikla odlučiti.

Cestovni bicikli

Ako spadate među bicikliste koji uživaju u brzini, koji vole osvajati planinske prolaze i uživate u skupljanju kilometara, cestovni bicikl ili specijalka, kako ga nazivamo u biciklističkom žargonu, pravi je izbor za vas. Cestovni biciklizam vjerojatno je još uvijek klasičan oblik tog sporta. To je biciklizam za natjecatelje koji odjenu pripijene hlače i majice i nimalo im ne smeta što njihov bicikl ima nisko postavljen zakrivljen upravljač.

Sve što čine na biciklu usmjereno je na aerodinamiku. Zato su cestovni bicikli također iznimno lagani, a opremljeni su tankim i glatkim gumama koje omogućuju velike brzine.

Brdski bicikli

Ako vas i na biciklu privlači priroda, najbolje će vam odgovarati brdski bicikl. To su sigurno najrobusniji bicikli, koji se mogu nositi s opterećenjima koja donosi vožnja šumskim i planinskim puteljcima. Brdski bicikli zapravo su potpuna suprotnost cestovnim biciklima. Na prvi pogled možete ih prepoznati po širokim gumama s grubim profi lom koje omogućuju terensku vožnju. I okviri su nešto drugačije geometrije, a ponajprije se odlikuju znatno izdržljivijim dizajnom. Drugačiji je i položaj za upravljačem, koji je ravan i malo podignut. Brdski bicikli možda su općenito najsvestraniji jer, na kraju krajeva, možete ih upotrebljavati i za vožnju po asfaltu i prijevoz na posao. No pritom treba spomenuti da zbog manjih kotača i robusnijeg profi la zahtijevaju veću potrošnju energije.

Treking bicikli

Ako je biciklizam za vas prije svega putovanje, nabavite treking bicikl. Treking je na neki način stupanj između cestovnog i brdskog bicikla. Okvir nije lagan kao kod cestovnog bicikla, no nije ni robustan kao kod brdskog bicikla. I gume su negdje između – i po veličini i po profi lu. Treking bicikli odlikuju se nešto udobnijim položajem za upravljačem, što omogućuje dugotrajno sjedenje na sjedalu. Osim toga, na njih je moguće montirati blatobrane, prtljažnike i ostale dodatke koji su nužni za dulje ture.

Gradski bicikli

Ako se biciklom vozite na posao ili obavljate poslove po gradu, najbolje je da si nabavite gradski bicikl. Sve to inače možete obavljati na bilo kojem od spomenutih bicikala, no svakom nešto nedostaje. Zasigurno vam se neće svidjeti gradska vreva u niskom trkaćem položaju, a neće vam se svidjeti ni ako vas uhvati kakva kap kiše i ako vam se na leđima pojavi mokar trag. Gradski bicikli doskočili su svim tim problemima. Obično su već opremljeni svim potrebnim gradskim dodatcima – blatobranima, prtljažnikom, svjetlima i zvoncem. Osim toga, osiguravaju udoban položaj za upravljačem s kojega je, što je također bitno, dobar pregled događanja u prometu.