Sadržaj

Trčanje

Tehnologija tkanina može značajno poboljšati performanse trčanja, i učinkovitije prevladati trkačke izazove. A ako tražite lakoću, udobnost, brzo sušenje i regulaciju temperature, onda je prozračna odjeća obavezna oprema za proljetno trčanje.

Tijekom proljetnih mjeseci, kada temperature variraju i do 10 °C i više, ključno je tijekom trčanja nositi prozračnu odjeću. Još je važnije da se brzo osuši, jer mokra odjeća vrlo brzo može biti razlog proljetnih prehlada i viroza.

Što su brzosušeće tkanine?

Kao što naziv govori, brzo sušeće tkanine su sve one tkanine koje se brzo suše. Međutim, to nije njihova jedina značajka. Također su poznati po učinkovitoj regulaciji tjelesne temperature i izvrsnom upijanju vlage. Ovaj potencijal brzosušećih tkanina prepoznali su i proizvođači odjeće za trčanje, zbog čega je gotovo sva prozračna odjeća za trčanje izrađena od ovih vrsta tkanina.

Tkanine koje se brzo suše dizajnirane su tako da odvode znoj od tijela, potiskujući ga prema vanjskim slojevima odjeće i tako omogućuju učinkovitije prirodno isparavanje znoja. Ove vrste tkanina izrađene su od različitih materijala, koristeći različite tehnologije.

Najčešće tehnologije brzosušećih tkanina

Godine 1986. američka tvrtka Invista počela je razvijati Coolmax tehnologiju, poliestersku tkaninu koja dobro odvodi vlagu. Tijekom tog vremena veliki napredak je postignut iu drugim tkaninama, ali prvi patent za te tada revolucionarne tkanine prijavljen je tek 1998. godine. Do tada su trkači uglavnom nosili pamučnu odjeću.

Nakon početne faze uvođenja, tehnologije brzo sušećih tkanina nastavile su se razvijati i danas ih gotovo svi brendovi odjeće za trčanje koriste u svojoj odjeći za trčanje. Širok asortiman ove vrste odjeće s najnovijim tehnologijama dostupan je iu INTERSPORT trgovinama:

  • Dri-FIT: Izvrsno upija znoj i odvodi ga s vašeg tijela, tako da se nećete osjećati znojno. Tehnologija je dostupna u svim majicama i hlačama za trčanje brenda Nike, omogućujući prozračnost i brzo sušenje.
  • AEROREADY: Osigurava prozračnost i suhoću materijala te tako uvelike doprinosi udobnosti tijekom vježbanja. Tehnologija je karakteristična za adidas majice za trčanje i hlače za trčanje.
  • ACTIBREEZE: Omogućuje iznimnu ventilaciju te osjećaj suhoće i svježe na različitim temperaturama. Ovu tehnologiju razvio je brend ASICS, pa ćete njezine prednosti osjetiti u muškim i ženskim majicama za trčanje.
  • DRYLITE: Uklanja višak vlage s tijela i stvara ugodnu i suhu mikroklimu za optimalnu izvedbu. Tehnologija je karakteristična za sve majice i hlače za trčanje marke Mizuno.
  • DRY PLUS: Pruža vam udobnost i optimalnu klimu tijela u svim artiklima odjeće za trčanje brenda Energetics.

Glavne prednosti prozračne odjeće za trčanje

Prozračna odjeća danas je neizostavan dio opreme za trčanje. Njena glavna prednost je svakako sposobnost uklanjanja vlage, i s time povezano brzo sušenje tkanine, te mogućnost kruženja zraka. Ali to je ni izdaleka nije sve. Za sve sportske entuzijaste bitne su i sljedeće prednosti pri odabiru prozračne odjeće:

  • Regulacija tjelesne temperature: veća prozračnost omogućuje optimalnu cirkulaciju zraka u odjeći, što pomaže u regulaciji tjelesne temperature te sprječava pregrijavanje i hlađenje tijela.
  • Regulacija znojenja: učinkovito odvođenje vlage održava vašu kožu suhom unatoč znojenju, smanjujući vjerojatnost nelagode i trljanja odjeće o vašu kožu.
  • Povećana izvedba: prozračna odjeća igra ključnu ulogu u povećanju udobnosti tijekom trčanja i povezanoj poboljšanoj izvedbi u trčanju.
  • Veća pokretljivost: prozračna odjeća je lagana, mekana i optimalno prianja uz tijelo, dizajnirana da omogućuje nesmetano kretanje tijekom trčanja.
  • Kontrola mirisa: prozračna odjeća također obično uključuje tehnologije protiv neugodnih mirisa, koje sprječavaju rast bakterija i održavaju odjeću svježom mirisnom unatoč intenzivnoj tjelovježbi.

Savjeti za odabir prozračne odjeće za trčanje

Izbor materijala

Za izradu brzosušećih tkanina koriste se različiti materijali. Dok je pamuk prirodna tkanina koja se najbrže suši, neka se sintetička vlakna suše još brže. Među najčešćim su:

  • Najlon – jedan je od najpopularnijih materijala u odjeći za trčanje. Osim što se brzo suši, izuzetno je rastezljiva, zbog čega optimalno pristaje uz pokrete tijela.
  • Polipropilen – Vrlo je vodootporan materijal pa je odličan izbor za vanjske slojeve odjeće za trčanje, poput jakni za trčanje. Materijal osigurava suhoću tijekom vježbanja i toplinu u slučaju hladnog vremena.
  • Poliester je materijal kojeg karakterizira izdržljivost i učinkovito odvođenje vlage. Zbog veće sklonosti razvoju bakterija i gljivica, odjeća od poliestera zahtjeva nešto više pažnje u njezi i održavanju.
  • Spandex – je sintetički materijal koji je vrlo rastezljiv pa vam omogućuje slobodno kretanje tijekom trčanja.

Pristajanje

Za maksimalne trkačke performanse ključno je da odjeća za trčanje optimalno pristaje vašem tijelu. Prevelike ili premale majice i hlače za trčanje smetati će vam i iritirati kožu tijekom trčanja, stoga uvijek birajte odjeću odgovarajuće veličine.

Održavanje

S obzirom da se odjeća za trčanje često pere, pri odabiru treba voditi računa i o težini održavanja. Važno je pridržavati se uputa za njegu, što će osigurati njihovu dugotrajnu upotrebu i održati njihovu funkcionalnost.

Održivi izbori odjeće za trčanje

Prilikom odabira odjeće za prve proljetne otrčane kilometre, nije važno samo da dobro izgleda već i da dobro funkcionira. Stoga se pobrinite da je dizajnirana s tehnologijama brzog sušenja, koje vam pružaju potpunu udobnost tijekom trčanja. Omogućuju veću izvedbu i štite vaše tijelo od prekomjerne topline i napora.

Utjecaj modne industrije na okoliš je sve veći! Mnogi su potrošači počeli shvaćati važnost svojih odluka, kada je riječ o odabiru sportske odjeće. Upravo zato proizvođači odjeće tome posvećuju sve više pozornosti. Te traže materijale i koriste tehnologije koje što manje štetno djeluju na okoliš. Gotovo svi vodeći brendovi danas koriste reciklirane materijale u proizvodnji odjeće za trčanje, s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš te smanjenja potrošnje energije i vode. Cijeli održivi izbor odjeće za trčanje možete pregledati ovdje.