Sadržaj

Biciklizam

Kada biste morali odabrati sport, koji ima dugu povijest natjecanja u Europi i trenutno samo raste u popularnosti i broju entuzijasta, to bi definitivno bio biciklizam. Koliko Europljanima znače, svjedoče najprestižnije biciklističke utrke u Europi koje su postale pravi sportski spektakli. Uz poznate trotjedne biciklističke utrke, koje uključuju Tour de France, Giro dʾItalia i španjolsku Vueltu, među najprestižnije se ubrajaju jednodnevne biciklističke utrke Pariz-Roubaix i Liege-Bastogne-Liege, koje su ujedno i među najstarijima.

Istaknute utrke imaju dugogodišnju tradiciju na europskom prostoru, te ih zbog njihove važnosti, uz neke druge, nazivamo i “spomenicima biciklizma”.

1. Tour de France

Tour de France jedna je od tri velike biciklističke ture, koje zajedno s talijanskim Giro dʾItalia i španjolskom Vueltom čine jezgru biciklističkog kalendara, oko kojeg je strukturirana biciklistička sezona. Riječ je o najvećoj i najvažnijoj biciklističkoj utrci na svijetu, jer se procjenjuje da se čak 80 posto sponzorskih prihoda World Toura temelji na francuskom Touru.

Najpoznatija utrka održava se svake godine, s izuzetkom ratnog razdoblja, od 1903. godine kada je u njoj slavio Francuz Maurice Garin, a koncipirana je u nekoliko etapa. Glavni dio utrke tradicionalno se održava u srpnju, ali unatoč promjenama u ruti, osnova uvijek ostaje ista i uključuje prolazak kroz Pirineje i Alpe, a završava na Champs-Élysées u Parizu.

Moderna verzija utrke obično uključuje 21- dnevnih etapa, koje se odvijaju u nešto više od dvadesetak dana, ukupne duljine oko 3500 kilometara. Na svim etapama mjeri se vrijeme svakog natjecatelja, od starta do cilja, te se vremena pojedinih etapa stalno zbrajaju. Prema njihovom zbroju, vozač koji nosi žutu majicu je najbrži na Touru. Osim utrke za najbolji ukupni rezultat, tu su i borbe za najboljeg sprintera (zelena majica), najboljeg brdskog biciklista (točkasta majica), najboljeg vozača do 26 godina (bijela majica) i najbolju ekipu.

2. Giro dʾItalia

Od 1909. godine Giro dʾItalia je tradicionalna cestovna biciklistička utrka u Italiji (iznimno, i na područjima susjednih zemalja). Koja se održava svake godine u trajanju od tri tjedna, odnosno u svibnju. Startna točka utrke obično se mijenja tijekom godina, ali cilj je uvijek u Milanu. Jer odatle potječe sportski list La Gazzetta dello Sport, koji je organizira od svog osnutka. Budući da je boja novina ružičasta, vodeći u ukupnom poretku Gira također nosi ružičastu majicu, zbog čega se utrka često naziva i “ružičasta utrka”.

Osim ružičaste majice, natječe se i za plavu majicu (za najboljeg brdskog biciklista), bijelu majicu najboljeg mladog vozača do 25 godina, i ljubičastu majicu, koju nosi vozač s najboljim rezultatom u srednjoj i ciljnoj ravnini. Giro se održava u svim talijanskim regijama, tako da se etape sastoje od ravničarskih, srednjoplaninskih i planinskih staza. Pri čemu se potonja smatra najtežom od svih etapa brdskog biciklizma. Pojedinačna etapa odvija se po točno određenoj shemi uz pratnju “sprint teama”.

3. Vuelta a España

Vuelta je godišnja trotjedna cestovna biciklistička utrka diljem Španjolske, koja datira iz 1935. Održava se u kolovozu i rujnu u nekoliko etapa. Zajedno s biciklističkim utrkama Tour de France i Giro dʾItalia čini takozvani Grand Tour. Ruta Vuelte mijenja se svake godine, ali njena osnova ostaje ista. Tako uključuje prijelaz preko planinskog lanca Pirineja i odredište u glavnom gradu Španjolske Madridu.

Moderne verzije utrke imaju 21 etapu, koje profesionalni biciklisti prolaze u razdoblju od 23 dana. Nakon završetka natjecanja zbrajaju se etapna vremena natjecatelja, a natjecatelj s najmanjim ukupnim vremenom već tijekom natjecanja nosi crvenu majicu. Slično utrkama Tour de France i Giro dʾItalia, Vuelta se također smatra borbom za najboljeg sprintera, brdskog biciklista i mladog vozača, dok se natjecatelji natječu iu drugim kategorijama, poput borbe za najbolju ekipu.

4. Paris-Roubaix

Utrka Paris-Roubaix, koju zbog svoje dužine (250 kilometara) nazivaju i “Pakao sjevera”. Jednodnevna utrka, koja se održava u sjevernom dijelu Francuske, a počinje nešto sjevernije od Pariza i završava u gradu Roubaix na granici s Belgijom .

Prvi put je održana 1896. godine, a i danas uključuje mnoge vratolomne dionice, se prostiru u dužini od oko 55 kilometara. Staza je poznata po neravnom terenu i kaldrmi, što postavlja visoke zahtjeve i pred vozače i njihovu opremu. Popločena površina je kategorizirana ovisno o njenoj težini, i može nositi od jedne zvjezdice do najviše pet zvjezdica.

Finale ovog poznatog natjecanja počinje na najvišoj razini težine, s mnoštvom gledatelja poredanih naizgled beskrajnim ravnicama. Pobjednik, prema tradiciji, dobiva pehar od kaldrme na velodromu u mjestu Roubaix.

5. Liege-Bastogne-Liege

Liege-Bastogne-Liege jedna je od najstarijih biciklističkih utrka, budući da se održava od 1892. godine, i jedna je od tzv. spomenika biciklizma. Riječ je o tradicionalnoj belgijskoj jednodnevnoj cestovnoj biciklističkoj utrci, koja se održava svake godine.

U usporedbi s drugim prestižnim utrkama i događajima, karakterizira ga izrazito brdovita priroda. Ruta duga 258 kilometara vodi od Liègea kroz Ardene do Bastognea, koji se nalazi blizu granice s Luksemburgom, prije nego što se vrati u središte Liègea. Najpoznatiji uspon utrke je Côte de La Redoute.

Sve za vašu sljedeću biciklističku turu

Bicikli, biciklistička odjeća, obuća i dodaci čekaju vas u poslovnicama INTERSPORT-a i online biciklističkom kutku.