Sadržaj

Kampiranje

U današnje doba djeca sve manje i manje borave u prirodi. Brojna istraživanja su pokazala kako odvojenost od prirode ima negativan utjecan na psihofizičko zdravlje djece, ali i odraslih. Jedan od najboljih načina da se cijela obitelj ponovno poveže s prirodom i boravi više na otvorenom je kampiranje. Kampiranje za djecu zna biti nezaboravno iskustvo. Jer ih čekaju nesvakidašnji dani bez pametnih mobitela, tableta i igraćih konzola. Njih mijenjaju aktivne igre na otvorenom, nova prijateljstva i osjećaj avanture.

Kako bi kampiranje bilo uistinu bezbrižno, a vi kao obitelj stekli uspomene kojih ćete se uvijek rado sjećati?! Donosimo korisne savjete uz pomoć kojih će vaše prvo camping obiteljsko iskustvo biti posve nezaboravno, a vaša djeca će pitati “Kada idemo opet?”. Prije nego se uhvatimo u koštac s opremom te podijelimo male, ali korisne savjete za kampiranje, potrebno je odabrati mjesto gdje ćete podići šator. Imajte na umu kada idete na obiteljsko kampiranje, da je važno da odabrana destinacija bude sigurna za djecu. Te da na njoj dane možete ispuniti s pregršt sadržaja, kako mališanima ne bi bilo dosadno. Raspitajte se što odabrani kamp nudi u sklopu svog sadržaja, a što svakako trebate dodatno ponijeti sa sobom.

Oprema za obiteljsko kampiranje

Kao i kod bilo koje druge vrste kampiranja, šator je alfa i omega vašeg odmora. Odaberite obiteljski šator koji nudi dovoljno prostora. Praktično je ako isti ima predsoblje u kojem će se nalaziti vaša “kuhinja i dnevni boravak”, a tu ujedno možete skladištiti stvari. No, isto tako imajte na umu da su veći šatori, očekivano, i teži i zauzimaju puno više mjesta u vašem automobilu.

Kako bi spavanje bilo što ugodnije, obavezno kupite mekane podloge, a još bolja opcija su madraci na napuhavanje koji ipak pružaju više komfora. Svakako je preporuka nositi vreće za spavanje, no isto tako možete ponijeti i kampersku posteljinu i jastučiće na napuhavanje u slučaju da su večeri tople i nije vam potrebna puna zaštita koju pruža vreća za spavanje.

Pribor za kuhanje

Neophodan je praktičan i lagan pribor za kuhanje. On počinje s plinskim kuhalom i kartušom plina, a savjetujemo da u ovaj dio uložite više novca. Kako biste lakše pakirali i kasnije pospremali sav pribor. Predlažemo da kupite setove koji se praktično slažu, a oni redom sadrže zdjele, šalice i pribor za jelo. Naš savjet je da kupite setove u različitim bojama, kako bi svaki član obitelji imao svoj set. A to ujedno znači da je zadužen za njegovo održavanje i čišćenje (čitajte manje muke po roditeljima). Kako tijekom kampiranja nismo u mogućnosti uvijek raditi ista jela kao kod kuće, dobro je imati na umu da je djeci ipak potrebno nešto poznato i omiljeno. Stoga uvijek ponesite sa sobom namirnice koje čine njihovo omiljeno jelo ili pojedinu slasticu koju obožavaju.

Svjetiljke i lampe

Izuzetno je važno da ne zaboravite svjetiljke i lampe, bilo one naglavne ili one viseće u šatoru, kako biste uvijek imali svjetla. Savjetujemo da nabavite obje vrste. Izuzetno praktične stvari u kojima djeca posebno uživaju su viseće mreže, takozvani hammocki, koje jednostavno objesite oko šatora. Dobra opcija su i sklopljive stolice i stolovi.

Slojevitost prilikom odjevanja

.

Nemojte zaboraviti ponijeti slojevitu odjeću jer vrijeme zna biti nestabilno, a večeri u prirodi često nešto hladnije. Djeci obavezno nabavite stabilnu i kvalitetnu ljetnu obuću, po mogućnosti onu koja se veže oko gležnja, kako bi mališani sigurno mogli trčati i skakati po kampu i plaži.

Obavezno provjerite i, ako je potrebno, obnovite obiteljsku putnu ljekarnu. Osim lijekova ona treba sadržavati kreme za sunčanje, ali i razne kreme i sprejeve protiv komaraca i drugih raznih ugriza.

Zabavni sadržaj za mališane

Kada idete na kampiranje s djecom, potrebno je uložiti malo više truda u svakodnevni sadržaj kako mališanima ne bi bilo dosadno. Najbolja opcija je, ako možete, na kampiranje ići u društvu druge obitelji. Tako djeca odmah imaju društvo i stvaraju nova prijateljstva. Nemojte zaboraviti ponijeti omiljene igračke, društvene igre, ali i, primjerice, bojanke i bojice. Nezaobilazne su igračke za plažu/more, peraje, maske za ronjenje i plivanje, a zabavu za cijelu obitelj predstavljaju razni napuhanci. Istražite lokaciju na koju idete te dane ispunite dodatnim sadržajem – možete otići na obiteljski izlet kajakom, posjetiti pojedinu prirodu atrakciju, proći određenu planinarsku stazu ili šetnicu, biciklirati…

Opcije su brojne, a ono što je bitno jest da se cijela obitelj odmori, isključi od gradske vreve (i od pametnih uređaja) i opet poveže s prirodom!