Sadržaj
Zdravi recepti
Čokoladne slastice od kojih će vam curiti sline, ali pećnica će ostati ugašena i čista. U nastavku smo za vas prikupili jednostavne recepte za vruće ljetne dane, koji će se pobrinuti za sve ljubitelje slatkog i one kojima je ljeti uvijek vruće…
.
Domaći sladoled od čokolade
.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Porcije: 8
Sastojci:
• 420 ml kondenziranog mlijeka
• 500 ml vrhnja za šlag
• 3 žličice nezaslađenog kakaa
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• ¼ žličice soli ili po okusu
Postupak:
Ako koristite aparat za sladoled, zamrznite posudu 24 sata unaprijed.
Dodajte kakao prah u malu posudu s 3 žlice vode. Zagrijte na laganoj vatri i snažno miješajte da se kakao prah otopi. Nemojte dopustiti da smjesa zagori. Kad se kakao prah uglavnom otopio, dodajte malu količinu (oko 100 ml) vrhnja i dobro promiješajte. Tekstura smjese je slična gustom čokoladnom premazu, a kakao je potpuno otopljen.
Dodajte čokoladnu smjesu u blender zajedno s ostalim sastojcima. Miješajte na manjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Izbjegavajte pretjerano miješanje.
Ako koristite aparat za sladoled, ulijte čokoladnu smjesu u zamrznutu zdjelu i tucite dok smjesa ne postane gusta. Prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 2 sata.
Ako ne koristite aparat za sladoled, čokoladnu smjesu prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.
Savjet: Prije nego što čokoladnu smjesu stavite u zamrzivač, možete dodati komadiće čokolade, nasjeckane orahe ili mljevene kekse.
.
Čokoladni milk shake
.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Porcije: 2
Sastojci:
• 300 g sladoleda od vanilije
• 120 ml punomasnog mlijeka
• 60 ml čokoladnog preljeva
• 85 g komadića čokolade (po želji)
• Šlag (po želji)
Postupak:
U blender stavite sladoled, mlijeko i preljev od čokolade. Po želji dodajte komadiće čokolade.
Imajte na umu da je bolje ako je sladoled više smrznut i tvrđi, jer proces miješanja može previše razmekšati sladoled i milkshake će na kraju biti prerijedak.
Pomiješajte sastojke kako biste dobili glatku teksturu shakea.
Ulijte u čašu i po želji dodajte šlag i ukrasite čokoladnim preljevom, ribanom čokoladom ili keksima – savršene čokoladne slastice
Čokoladno-vočna pita bez pečenja
.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Porcije: 12
Sastojci:
Baza kolačića:
• 330 g Oreo keksa
• 110 g otopljenog maslaca
Krema:
• 200 g mliječne čokolade
• 100 g crne čokolade
• 200 ml slatkog vrhnja
• 300 g svježeg voća
• sjeckani orašasti plodovi po izboru (lješnjaci, pistacije, bademi…)
Postupak:
Usitnite Oreo kekse u blenderu. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok smjesa ne postane ravnomjerno vlažna. Smjesu za kolačiće stražnjom stranom žlice utisnite u kalup za pitu ili tortu (12 x 36 cm) i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta.
Za to vrijeme pripremite kremu. Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće. Zagrijte vrhnje u manjoj posudi na srednje jakoj vatri pa njime prelijte komadiće čokolade. Pričekajte 1-2 minute, zatim miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Čokoladnu kremu prelijte preko podloge od keksa i ukrasite voćem te po želji pospite orasima.
Ohladite pitu najmanje 2 sata prije posluživanja.