Sadržaj

Zdravi recepti

Čokoladne slastice od kojih će vam curiti sline, ali pećnica će ostati ugašena i čista. U nastavku smo za vas prikupili jednostavne recepte za vruće ljetne dane, koji će se pobrinuti za sve ljubitelje slatkog i one kojima je ljeti uvijek vruće…

.

Domaći sladoled od čokolade

.

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Porcije: 8

Sastojci:

• 420 ml kondenziranog mlijeka

• 500 ml vrhnja za šlag

• 3 žličice nezaslađenog kakaa

• 2 žličice ekstrakta vanilije

• ¼ žličice soli ili po okusu

Postupak:

Ako koristite aparat za sladoled, zamrznite posudu 24 sata unaprijed.
Dodajte kakao prah u malu posudu s 3 žlice vode. Zagrijte na laganoj vatri i snažno miješajte da se kakao prah otopi. Nemojte dopustiti da smjesa zagori. Kad se kakao prah uglavnom otopio, dodajte malu količinu (oko 100 ml) vrhnja i dobro promiješajte. Tekstura smjese je slična gustom čokoladnom premazu, a kakao je potpuno otopljen.
Dodajte čokoladnu smjesu u blender zajedno s ostalim sastojcima. Miješajte na manjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Izbjegavajte pretjerano miješanje.
Ako koristite aparat za sladoled, ulijte čokoladnu smjesu u zamrznutu zdjelu i tucite dok smjesa ne postane gusta. Prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 2 sata.
Ako ne koristite aparat za sladoled, čokoladnu smjesu prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.

Savjet: Prije nego što čokoladnu smjesu stavite u zamrzivač, možete dodati komadiće čokolade, nasjeckane orahe ili mljevene kekse.

.

Čokoladni milk shake

.

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Porcije: 2

Sastojci:

• 300 g sladoleda od vanilije

• 120 ml punomasnog mlijeka

• 60 ml čokoladnog preljeva

• 85 g komadića čokolade (po želji)

• Šlag (po želji)

Postupak:

U blender stavite sladoled, mlijeko i preljev od čokolade. Po želji dodajte komadiće čokolade.
Imajte na umu da je bolje ako je sladoled više smrznut i tvrđi, jer proces miješanja može previše razmekšati sladoled i milkshake će na kraju biti prerijedak.
Pomiješajte sastojke kako biste dobili glatku teksturu shakea.
Ulijte u čašu i po želji dodajte šlag i ukrasite čokoladnim preljevom, ribanom čokoladom ili keksima – savršene čokoladne slastice

Čokoladno-vočna pita bez pečenja

.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Porcije: 12

Sastojci:

Baza kolačića:

• 330 g Oreo keksa

• 110 g otopljenog maslaca

Krema:

• 200 g mliječne čokolade

• 100 g crne čokolade

• 200 ml slatkog vrhnja

• 300 g svježeg voća

• sjeckani orašasti plodovi po izboru (lješnjaci, pistacije, bademi…)

Postupak:

Usitnite Oreo kekse u blenderu. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok smjesa ne postane ravnomjerno vlažna. Smjesu za kolačiće stražnjom stranom žlice utisnite u kalup za pitu ili tortu (12 x 36 cm) i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta.
Za to vrijeme pripremite kremu. Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće. Zagrijte vrhnje u manjoj posudi na srednje jakoj vatri pa njime prelijte komadiće čokolade. Pričekajte 1-2 minute, zatim miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Čokoladnu kremu prelijte preko podloge od keksa i ukrasite voćem te po želji pospite orasima.
Ohladite pitu najmanje 2 sata prije posluživanja.