Sadržaj

Trčanje

Treba li se odreći bicikliranja i trčanja ljeti? Nikako, a uz ove savjete možete bezbrižno u akciju! Vrućina može biti veliki nedostatak za ljude koji se žele baviti fizičkim aktivnostima na otvorenome. Ako niste pažljivi, možete završiti pateći od jednog od zdravstvenih stanja povezanog s vrućinom. Kao što su toplinski udar, toplinska iscrpljenost ili ekstremna dehidracija, što vas sve može uvelike odvratiti od vaših trening ciljeva. Srećom, imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se sigurno bavite bicikliranjem i trčanjem, čak i u najtoplijim ljetnim danima! Vožnja bicikla baš kao i trčanje na otvorenom mogu biti opasni na ekstremnim temperaturama. Ali ne ako ste adekvatno pripremljeni i poduzmete sve preventivne mjere.

Priviknite svoje tijelo na vrućinu

.

Prije nego što sjednete na bajk ili uskočite u svoje trkače tenisice, trebali biste se istuširati hladnom vodom. Nakon što završite s tuširanjem, ne sušite kosu nego se odlučite ostaviti glavu mokrom što će vam pomoći da ostanete hladni tijekom aktivnosti.

Osim ako vam se tijelo već nije naviklo na ljetne vrućine, počnite voziti ili trčati ujutro ili kasno navečer. Tijekom ovog vremenskog razdoblja UV zrake nisu tako intenzivne i ne udaraju izravno na vas. Aktivnost tijekom ovog perioda dana pomoći će vam da pripremite svoje tijelo za više temperature.

Hidratizirajte se prije aktivnosti

.

Dovoljan unos tekućine će vam pomoći u sprječavanju dehidracije i omogućiti ugodniji trening. Ako vježbate svaki dan, svakako popijte dovoljnu količinu tekućine prije i poslije svake aktivnosti. Naravno, obična voda je vaš najbolji prijatelj tijekom vrućeg dana za održavanje hidratacije. Međutim, ako planirate biti aktivni dulje od 60 minuta, razmislite i o pijuckanju sportskih napitaka.

Sportski napici važni su pri dugotrajnom vježbanju, osobito po vrućini. Oni sadrže kalij i elektrolite koji mogu rehidrirati i obnoviti vaše tijelo. Visoke razine elemenata kao što je natrij zapravo mogu biti dobre za vaše tijelo. Kao i u svemu, umjerenost je ključna.

Zaštitite svoju kožu

Krema za sunčanje je najbolji prijatelj vaše kože tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Ništa nije gore od treninga koji završi s opekotinama od sunca zbog kojih se teško krećete. Zaustavite opekline prije nego što se pojave tako da nanesete kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 50. Kao  i onu koja je vodootporna kako se ne bi skinula nakon što se počnete znojiti. Nanesite kremu za sunčanje barem 30 minuta prije vožnje ili trčanja. Ako planirate trenirati dulje od nekoliko sati, ponesite kremu sa sobom i obilno je namažite. Opekline od sunca nisu samo opasne za vašu kožu, već mogu uzrokovati umor i toplinsku iscrpljenost.

Nemojte forsirati brzinu i snagu

.

Vrućina je veliki čimbenik koji biste trebali uzeti u obzir kada odlučujete o intenzitetu vožnje i trčanja. Temperatura i vlažnost zraka igraju veliku ulogu za one koji vježbaju na otvorenom. Možda ćete moći voziti ili trčati snažno i brzo tijekom hladnijih mjeseci, ali to je zato što vremenske prilike tada pomaže vašem tijelu da se tjera više i jače!

Dopustite si aktivnost intervalnim brzinama kako biste spriječili iscrpljenost. Slušajte svoje tijelo i ako počnete osjećati vrtoglavicu, mučninu ili umor, bez grižnje savjesti si priuštite odmor. Uzeti slobodno vrijeme puno je bolje nego pretjerati s vježbanjem i razboljeti se ili ozlijediti te morati potpuno prestati vježbati.

Nosite laganu odjeću

.

Svijetle boje su dobre jer će reflektirati sunce i pomoći da budete vidljiviji nadolazećem prometu. Najbolja opcija su specijalizirane sintetičke majice i kratke hlače koje upijaju znoj, namijenjene upravo aktivnostima poput trčanja i vožnje biciklom.

Ako se ljetne vrućine pokažu kao preveliki izazov za vaš standardni trening visokog intenziteta, podijelite ga na više manjih treninga tijekom dana. To će vašem tijelu dati vremena za odmor i oporavak bez ugrožavanja vaše kondicije i ciljeva vježbanja. Zabavite se, ostanite hladni i sigurni ovog ljeta!