Sadržaj

Kampiranje

Brojni su razlozi zbog čega je kampiranje toliko omiljeno. Prije svega je znatno jeftiniji način boravka na pojedinoj destinaciji od, primjerice, iznajmljivanja apartmana ili hotelske sobe. No, bazno je to tek početni razlog zbog čega se pojedinci odluče za kampiranje. Jednom kada ga isprobaju, mnogi ne mogu zamisliti drugačiji način putovanja i noćenja u prirodi. Vodeća prednost kampiranja je izravan doticaj s prirodom, bijeg od vreve i buke gradova. Ali i osjećaj slobode koje ono pruža.

Ako već neko vrijeme razmišljate da i sami okusite čari kampiranja, donosimo pregled osnovne opreme koja vam je potrebna kako bi boravak u prirodi bio što ugodniji. Naravno, uvijek ovisi koliko dana, kako i gdje planirate kampirati. Količina opreme ovisit će o tome planirate li ljetovati u jednom od mnogobrojnih kampova ili pak planirate prespavati u šatoru tijekom vašeg vikend izleta u planine. Što češće budete kampirali, to ćete bolje shvatiti što vam je uistinu potrebno, bez čega možete te kako bolje organizirati i posložiti svu opremu.

Nezaobilazni dio kampiranja – šator

.

Postoji ona oprema koja je neophodna kada je kampiranje u pitanju. Također savjetujemo da za taj dio opreme izdvojite više novaca jer o njoj ovisi osjećaj udobnosti. Ali i stupanj zaštite od vanjskih uvjeta. Na prvom mjestu je njegovo kampersko visočanstvo zvano šator.

Postoje razni modeli šatora koji se dijele prema sezoni, odnosno godišnjem dobu. Ako planirate kampirati samo za vrijeme ljeta, odabrat ćete ljetni šator. No ako niste sigurni, odlična opcija su oni koji pokrivaju tri godišnja doba – proljeće, ljeto i jesen.

Razlikuju se po materijalu i konstrukciji. Oni namijenjeni za više sezona, stabilniji su i nepromočivi u slučaju jače i duže kiše. Važno je odabrati i prikladnu veličinu šatora. Ako ćete prvenstveno kampirati za vrijeme planinarenja, kupit ćete što manji i lakši šator jer ga je potrebno cijelo vrijeme nositi na leđima. Ako to nije slučaj nego ćete do svoje destinacije doći automobilom, možete odabrati veći i teži. Koliko veći ovisi o vašim željama – to može biti manji šator u koji stanu dvije osobe uz osnovnu opremu, no također u ponudi postoje i obiteljski šatori koji imaju i pretprostorije. Imajte na umu da što je viši i širi šator, to je, naravno, udobniji. I skuplji.

Vreća za spavanje

.

Vreća za spavanje je vaš najbolji prijatelj o kojoj će ovisiti kvaliteta vašeg sna. Postoje različite vrste vreća za spavanje, a koju ćete točno odabrati, ovisi kada, kako i gdje planirate kampirati. Postoje ljetne, trosezonske te zimske vreće za spavanje. Kao što pretpostavljate, ljetne su najmanje i ujedno najjeftinije.

Trosezonske većinom pružaju najbolji omjer između cijene i udobnost. A zimske su najskuplje, najudobnije i najtoplije. Postoje uniseks, ženske i dječje vreće za spavanje, a vodeća razlika je u njihovoj dužini. Ako niste sigurni koju odabrati, uvijek birajte onu dužu.

Treća podjela je na takozvane mumije i poplune. Dok popluni pružaju veći osjećaj ugode i slobodu kretanja za vrijeme spavanja, nažalost su vreće tog oblika teže i zauzimaju više prostora pri pakiranju. Mumije pružaju bolju toplinsku izolaciju, manje su te kao takve zauzimaju i manje prostora, no pružaju manju udobnost i slobodu. Vreće za spavanje se također dijele prema materijalu, tako u ponudi možemo naći one od sintetičkog materijala i od perja. Praktično je imati i takozvane uloške (slobodno ih nazovimo kamperskom posteljinom) koji će odlično poslužiti kada su večeri tople, a vama je potrebno tek nešto tanko da vas obgrli.

Ostala važna oprema

.

Kada je udobnost u šatoru i prije svega dobar san u pitanju, podloga za vreću je od krucijalne važnosti. Najbolja opcija su podloge koje se mogu napuhati jer dodatno podižu tijelo od poda. Opskrbiti se možete i s jastucima za napuhavanje. I da, kada je kvalitetan san u pitanju tu su dva mala, ali bitna pomagača – čepići za uši i maska za oči. Vjerujte nam na riječ…

Kako ne biste ostali gladni na kampiranju, potrebno je kupiti plinsko kuhalo i kartušu plina. Savjetujemo da u kuhalo uložite više. Ne zaboravite na setove posuđa i pribor za jelo. Danas setovi dolaze praktično posloženi tako da u zdjelama i šalicama možete ujedno i kuhati na plinskom kuhalu.

Silikonski setovi za jelo, koji uključuju tanjure i zdjelice, su izuzetno praktični jer zauzimaju malo mjesta prilikom pakiranja, no imajte na umu da u njima ne možete kuhati. Nemojte zaboraviti na lampu jer kada mrak padne u prirodi nema izvora svjetlosti. Savjetujemo da kupite naglavnu, odnosno čeonu lampu, koja je izuzetno praktična jer će vam ruke uvijek biti slobodne. Računajte i na lampu koju možete objesiti u središte šatora kako biste imali izvor svjetlosti.

Za veću udobnost i ono pravo guštanje, tu su sklopljive stolice i stolovi koji će omogućiti da se osjećate poput pravog kamperskog hedonista. Nema ljepšeg osjećaja nego kada se probudite, udahnete svježi zrak, skuhate kavu, rasklopite svoju stolicu, a ispred vas se proteže nezaboravan pogled na more, šumu ili planinske masive. Uživajte, kampiranje će vas odvesti u sasvim nove dimenzije!