Sadržaj

Putovanja i zanimljivosti

Prvi svibanj je međunarodni praznik rada kojim se slave radnici i radnička klasa. Ovaj dan slavi se svake godine 1. svibnja, a u Hrvatskoj se najčešće tradicionalno obilježava uz druženje roštiljanjem u prirodi. izletima, zabavom i sportskim aktivnostima. Najbolja mjesta u Hrvatskoj za „prvomajski“ izlet teško je odabrati. Jer postoji zaista veliki broj naših prelijepih planina, jezera, rijeka, etno sela, nacionalnih parkova, mjesta od povijesnog i kulturnog značaja. Kao što smo već spomenuli, za „prvi maj“ najčešće se odlazi u prirodu na roštilj. A svakako se možete odlučiti i na kratko putovanje ili izlet – u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći u odluci gdje za „Prvi maj“.

PLITVIČKA JEZERA

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo područje je oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu. Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku.

Jezerski sustav Plitvičkih jezera čini 16 imenovanih i brojna manja, kaskadno poredana jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski sustav podijeljen je na Gornja i Donja jezera. Jezera možete razgledati pješačenjem po obilježenim i popularnim stazama.

Ili se njima uputiti vožnjom elektrobrodom po najvećem plitvičkom jezeru Kozjak, ili odabrati vožnju panoramskim vlakom. Za svakog ljubitelja prirode i zaljubljenika u zdrav život, može se nešto pronaći. Tako ljubitelji planinarenja mogu uživati u pet planinarskih staza, većinom prekrivenih šumom i divnim biljkama. Biciklistima se nudi mogućnost istraživanja Plitvica putem biciklističkih staza, područjima oko Mrsinja, obroncima Plješivice, Popoljem i ostalim stazama, gdje će upoznat Plitvice iz potpuno drugog kuta.

KOPAČKI RIT

Ovaj predivni park prirode nalazi se u Baranji, i prvi svibanj je idealna prilika da ga posjetite. Kopački rit je močvarni dom tisućama bioloških vrsta te sklonište stotinama ptičjih vrsta, odnosno ptičji raj. Čak i ako ste ga već nekada posjetili, svakim idućim posjetom imat ćete novi uvid u prirodu jer taj prostor nikada nije jednakog izgleda. Kopački rit nalazi se među najvećim europskim močvarama.

Nudi poprilično sadržajan program – panoramsko razgledavanje posebnog ZOO-rezervata brodom uz stručnog vodiča, izlet kanuima, razgledavanje izložbe eksponata flore i faune Kopačkog rita u Bioekološkoj stanici. Pješačenje uz vođenje stručne osobe po raznim dijelovima Parka prirode, foto safari program, posjet kapelici Papinskog blagoslova te posjet Kompleksu dvorca Tikveš.

.

DVORAC TRAKOŠĆAN

Dvorac Trakošćan po mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj, atraktivan je u svako doba godine, no ukoliko ga želite odabrati kao izletničko odredište, rijetko kad je tako zanimljiv kao za prvi svibanj. Kada se u njegovu podnožju uz jezero organizira velika proslava Praznika rada.

Ukoliko se uputite na to odredište, kao i svake godine očekuje vas vrlo bogat program. Iznenaditi će vas mnoštvom zabavnih i kulturnih sadržaja te raznim atrakcijama, od zanimljive ponude domaćih OPG-ova do raznolikog glazbenog programa, sportskih igara, a sve to naravno uz prvosvibanjski grah.

FUŽINE

Zahvaljujući svježoj planinskoj klimi i seoskom turizmu, Fužine su postale jedno od omiljenih turističkih odredišta – a odavno su uvijek bile izbor ljubitelja prirode i aktivnog odmora. Fužine su okružene lijepim planinarskim stazama pogodnima i za djecu, a tu su i jezera na kojima je moguće kupanje, jedrenje, surfanje i ronjenje, a poseban je doživljaj ribolov.

Kao što smo već spomenuli Fužine nude brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici ćete naći devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza. Obilježene su i planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s tri teniska terena nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom.

ZAGREB – Bundek i Jarun

Za sve stanovnike Zagreba, jezero Jarun (Zagrebačko more) je omiljeno mjesto za sport i rekreaciju. Svake godine je sve veći broj onih koji žele da baš na ovom mjestu osjetiti čari Prvomajskog druženja. To ne čudi, jer na jezeru ima mnogo zelenih površina, sa uređenim mjestima za roštilj, klupama, i stolovima, što sve zajedno olakšava i čini boravak u prirodi komfornim. Gotovo je pa nemoguće u jednom danu otkriti sve bogate sadržaje koje Jarun čuva za nas. Uz odbojku, vaterpolo, rukomet, staze za rolanje te konjički i veslački klub, svaki će profesionalni sportaš, rekreativac i početnik naći nešto za sebe.

Stanovnici Zagreba mogu uživati i u čarima malo intimnijeg jezera Bundek. Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park s postavljenim kompletima za roštilj. (betonski roštilji s vrtnim klupama i stolovima) koji su na raspolaganju svim građanima. Oko jezera uređena je biciklističko – rolerska staza dužine 1650 m, pješačka staza, te tri dječja igrališta, kao i igralište za djecu sa posebnim potrebama. Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku. Isplaniraje prvosrpanjski piknik na jednom od naših jezera.