Sadržaj

Trčanje

Svake sezone na policama se pojavi više od 100 modela tenisica za trčanje. Kako biste iz široke ponude mogli odabrati one prave, za vas smo potražili neke od najpopularnijih modela za rekreativce. Optimalna amortizacija, potpora i odziv karakteristike su tenisica za trčanje koje rekreativni trkači najčešće traže u svojim redovnim treninzima. Kod odabira tenisica za trčanje također je važno odabrati one koje odgovaraju podlozi na kojoj trčite, te da pružaju odgovarajuću potporu vašem stopalu.

Nažalost, neprikladna obuća često je glavni krivac za preopterećenje stopala i mnoge ozljede pri trčanju. Kako biste odabrali prave tenisice za trčanje, u nastavku predstavljamo neke od najpopularnijih modela ove sezone. Pogledajte nove modele, koje možete pronaći iu INTERSPORT trgovinama.

adidas ADIZERO ADIOS 7

adidas ADIZERO ADIOS 7 su iznimno lagane, prozračne, minimalističke i – jako brze tenisice! To bi u najkraćim crtama mogli reći za sedmu generaciju Adiosa, koja nastavlja uspjeh prethodnih verzija.

Ako krenemo od vanjskog potplata, on je i dalje sastavljen od sloja Continental gume za bolje prianjanje, a nastavlja se Lightstrike slojem. Taj sloj je deblji u petnom dijelu, a tanji u prednjem dijelu tenisice.

Gdje dominaciju preuzima sloj Lightstrike PRO pjene, koja je zaslužna za mekoću i odzivnost. Ono što je odmah uočljivo na donjoj strani potplata, je adidasov Torsion system, ojačanje koje se proteže kroz veći dio tenisice. Ovaj element osigurava čvrstoću koja podsjeća na onu karbonske ploče. Gornjište je iznimno prozračno, dobar dio je od prozirne mrežice, odlično za toplije dane. Sustav vezica omogućava razne kombinacije vezivanja, prema osobnoj potrebi svakog trkača ili trkačice. Adidas adizero adios 7 povedite na svoje najbrže treninge i najbrže utrke!

adidas ULTRABOOST LIGHT

Vrhunske tenisice za trčanje, izuzetno modernog dizajna. Gornji dio izrađen je od tkanine Primeknit+ koja omogućava izvrsno prianjanje uz nogu. Sada već dobro etablirana Boost tehnologija dodana je tenisici u verziji Boost Light. Koja je više od 10% lakša od klasične Boost pjene, a pritom nudi veću amortizaciju i povrat energije.

Više o modelu ovdje.

.

Asics GEL-NIMBUS 25

.

Potpuno redizajnirana verzija Asics GEL-Nimbusa sadrži nove materijale koji pružaju još mekše i udobnije iskustvo trčanja. Nova PureGel tehnologija integrirana u međupotplat, u području pete je 65% mekša od prethodne Gel verzije. Tako osigurava iznimnu apsorpciju udaraca, mekše doskoke i udobnost.

Više o modelu ovdje.

Asics GEL TRABUCO 11

Asiks GEL-Trabuco tenisice za trail trčanje, došle su do svog 11. izdanja, osvježenog i poboljšanog. GEL-Trabuco 11 i dalje su svestrane tenisice za trčanje u prirodi, a novi model odlikuje još bolje prianjanje za podlogu.

To možemo zahvaliti ASICS grip tehnologiji, koja u kombinaciji s fleksibilnom zaštitnom pločom, jamči sigurnost na gruboj podlozi. Potplat je u odnosu na prethodni model malo proširen, te podebljan za dva milimetra, bez povećanja mase, pa je trčanje u njima sada još ugodnije.

U petnom dijelu potplata nalazi se legendarni Asiksov gel, a u prednjem je smješten Flight Foam Blast sloj za veću responzivnost. Jako nam se sviđa dizajn potplata, s plitkim reljefnim prikazom izohipsi, baš kao na topo karti traila kojim trčite, a i boje koje predstavljamo osvježenje su u ponudi. ASICS GEL-Trabuco 11 udobne su i stabilne tenisice za trail trčanje u kojima ćete uživati na svakom kilometru u prirodi. Debljina potplata na peti: 21 mm, dok je debljina pod prstima: 13 mm,  drop peta – prsti: 8 mm, odgovara neutralnim trkačima.

Brooks GHOST 15

Udobnost na svakodnevnim treninzima pružit će vam Brooks GHOST 15! Ova nova verzija Ghost tenisica ima samo jednu veliku promjenu u odnosu na prethodni model. Srednji potplat izrađen je od pjene DNA Loft V2, koja je nešto tvrđa i malo teža od prijašnje. Promjena tehnologije srednjeg potplata u Loft V2, znači da su tenisice sada još responzivnije i pogodnije za brže treninge i utrke.

Treba napomenuti i to da Brooks Ghost 15 imaju nešto veći drop peta-prsti, koji iznosi 12 milimetara. Donji potplat izrađen je od sporotrošećeg sloja koji će osigurati dugotrajnost ovih tenisica. Najviše od svega veseli visokokvalitetno gornjište, klasičnog izgleda i vrhunske udobnosti. Za trkače koji preferiraju umjereno mekanu, “normalnu” tenisicu za cestovno trčanje.

Brooks GLYCERIN GTS 20

Legendarne Brooks Glycerin došle su do svojeg 20. izdanja! Kod tenisica imamo dva najčešća smjera – ili su brze i manje mekane, ili su jako mekane, ali im nedostaje odzivnosti za brže treninge i utrke. A onda su tu Brooks GLYCERIN GTS 20, koje uspješno objedinjuju oba ova zahtjeva.

Veći dio masivnog potplata čini pjena DNA Loft v3, koja je zaslužna za to da ova tenisica bude meka, a ujedno i responzivna. Na unutrašnji dio potplata smješten je sustav Guiderails, koji učvršćuje stopalo u predjelu svoda, te ga usmjerava prema naprijed, a ne prema unutra. Brooks GLYCERIN GTS 20 bit će odličan izbor i za cestovne trkače s ponekim kilogramom viška i za potpune početnike u trčanju.

Hoka One One SPEEDGOAT 5

Najbolje trail tenisice postale su još bolje! Mnogi iskusni trail trkači reći će upravo ovo za nove Hoka Speedgoat 5. Evo ukratko segmenata u kojima su nove “hokice” doživjele promjene. Kao prvo, nove Speedgoat su lakše od prethodnog modela, a u isto vrijeme zadržana je mekoća, po kojoj je Hoka poznat.

Ovo su tenisice za sve vrste podloga u prirodi, odlične za duge treninge pa i ultraške utrke. Kvalitetan grip prethodnog modela još je poboljšan – vibram potplat, megagrip i traction lug, tehnologije su koje će vas osiguravati i na najtežem tehničkom terenu.

Gornjište je prozračno, a izrađeno je od vodoodbojnog materijala, za produženu suhoću stopala. Redizajniran je i jezik, koji je sada kraći, no i dalje odlično odrađuje svoj posao, a tu su i ojačanja na predjelu prstiju. I dalje ćete uživati u svakom koraku zbog Metarocker tehnologije, budite spretni i brzi poput divokoze u novim Hoka Speedgoat 5 tenisicama! Debljina potplata na peti: 33 mm M / 31 mm Ž,  pod prstima: 29 mm M / 27 mm Ž, drop peta – prsti: 4 mm. Tenisica je malo uža, i odgovata neutralnim trkačima.

Hoka One One CLIFTON 9

Novo izdanje Hoka Clifton 9 donose nam još mekše i lakše trčanje! Popularne “kliftonice” prvi su izbor mnogim cestovnim trkačicama i trkačima koji žele maksimalnu mekoću, udobnost i trajnost tenisica. Deveta verzija odlikuje se još debljim potplatom, koji je sada 32 milimetra pod petom i 27 milimetara pod prstima.

Metarocker osjećaj na svakom koraku. Clifton 9 još su udobnije od prethodnog modela, zbog dodanih jastučića koji obujmljuju zglob, osobito na petnom dijelu, gdje je ahilova tetiva. Ne dajte se obeshrabriti visokim potplatom Cliftona 9, one su vrlo stabilne i nećete imati osjećaj da vam noga pleše kod doskoka na podlogu.

Nike ZOOMX INVINCIBLE RUN FK 3

Ovo su Nike ZOOMX INVINCIBLE RUN FK 3 tenisice. Njihovo dugo ime govori da im je glavna odlika Nike Invincible run pjena, a “F” “K” je skraćenica za Flyknit gornjište, dobro poznato na Nike modelima. Ovo su tenisice s maksimalističkom amortizacijom, debljina potplata pod petom za muški model je čak 40 milimetara, što ih svrstava u sam vrh po debljini potplata na tržištu.

No, ostvarena su poboljšanja u novoj verziji u usporedbi s prethodnom, pa su sada značajno stabilnije. Gornjište je poprilično čvrsto i odlično obuhvaća stopalo, što je i poželjno na tenisicama s ovako visokim potplatom. Namijenjene su svim neutralnim trkačicama i trkačima, koji traže tenisice za svakodnevno peglanje asfalta.

Nike ZOOMX ZEGAMA TRAIL

Slobodno se zaletite na uzbrdicama i spustovima, ako na nogama nosite nove Nike ZOOMX ZEGAMA TRAIL tenisice! Napravljene su solidno poput tenka, barem tako izgledaju dok ih ne uzmete u ruke. A kada to napravite, uvjerit ćete se u njihovu malu masu, koja je postignuta korištenjem poznate Nike ZoomX pjene u potplatu.

Stopalo je u Zegamama sigurno obuhvaćeno sa svih strana, osobito na petnom dijelu. Ovdje se nalazi i jedna od specifičnosti ovog modela – ugrađen element “gamaša” koji obuhvaća nogu poput čarapa i sprečava ulazak kamenčića u tenisicu. Nike ZOOMX ZEGAMA TRAIL tenisice idealan su partner za trčanje na suhim, kraćim do srednje dugim, bržim trail stazama.

Salomon SENSE RIDE 5

Salomon SENSE RIDE 5 svestrane su tenisice koje možete koristiti na svim tipovima trail terena, uređenim stazama u parkovima, nasipima, a ništa im neće biti ni ako poneki kilometar u njima istrčite asfaltom. Srednji potplat napravljen je od Energy Foam sloja, koji je novost u Sense Ride modelu.

Opremljene su novim, tri i pol milimetra velikim čepovima, koji u prednjem dijelu izgledaju poput kuke koje hvataju teren, a tu je naravno i Salomonovom ContaGrip tehnologija. Gornjište je najsličnije prethodnom modelu, sigurno obuhvaća stopalo, a tu je i poznati Salomonov sustav vezica koje se pospremaju u džepić na jeziku. Istrčite u svojim Salomon Sense Ride 5 tenisicama ravno iz doma i uputite se na obližnju stazu u prirodi!

Saucony Kinvara 14

Saucony kinvara 14 svestane su tenisice za cestovno trčanje, prvenstveno namijenjene za brže treninge i utrke. U odnosu na prethodnu verziju, imaju deblji potplat, mekše su i lakše. Samom tenisicom dominira potplat izrađen od kombinacije PWRRUN i PWRRUN+ pjene, čiji spoj osigurava da masa tenisice bude mala.

Gornjište je prozračno i lagano i sve je u funkciji da u ovim tenisicama osjetite brzinu. Za razliku od mnogih drugih modela za brze treninge, u novoj Kinvari možete odrađivati i svakodnevna trčanja, dovoljno su udobne i mekane za to. Mnogo današnjih ultra-brzih tenisica ima neku vrstu ploče u potplatu, što nije slučaj kod Kinvare 14, koja je elastična po dužini.

Mizuno Wave Rider GTX

Mizuno WAVE RIDER GTX tenisice namijenjene su trkačima koji žele brzu, odzivnu i mekanu tenisicu za trčanje po cesti, ali i manje zahtjevnim stazama u prirodi. Mizuno tenisice općenito odlikuje optimalno složena ravnoteža između ublažavanja, stabilnosti i odzivnosti, te jednakomjernog prelaska s pete na prste i obrnuto.

Srednji potplat sastoji se od Enerzy i U4icX (JUFORIX) pjene, koja trkaču nudi još više udobnosti, mekoće i stabilnosti. Mizuno Wave – ploča u obliku valova u srednjem potplatu, osigurava bolju torzijsku stabilnost i odzivnost tenisice na neravnim terenima. Potplat se sastoji od x10 karbonske  gume, koja osigurava izvrsno prianjanje na različitim podlogama i u svim vremenskim uvjetima.

Mizuno Wave Sky 6

Mizuno Wave Sky 6 namijenjene su trkačima koji žele maksimalnu mekoću, udobnost i odzivnost. Gornji dio tenisice sastoji se od dvoslojne tekstilne AeroHug mreže, koja nudi dodatnu udobnost i stabilnost stopalu. Donji sloj potplata je elastičan i nudi izvrsno prianjanje, a gornji je manje elastičan i djeluje kao stabilizator. Srednji potplat se sastoji od kombinacije Enerzy i Enerzy Core pjena, koje trkačima nude još više udobnosti, mekoće i odzivnosti.

Vanjski potplat od x10 karbonske gume osigurava izvrsno prianjanje na različitim podlogama i sporo trošenje, odnosno dugotrajnost tenisice. Ovako sklopljen potplat pogodan je i za teže trkače zbog stabilnosti koju pruža nova pjenasta valna ploča. Ako želite neutralne tenisice s naglaskom na udobnost i mekoću, s Mizuno Wave Sky 6 nećete pogriješiti!