Sadržaj

Ostali sportovi

Protekla 2022. godina ponovno je Hrvatskoj donijela mnogobrojne sportske uspjehe. Naime, naši sportaši i sportašice su po tko zna koji put uvrstili našu domovinu na sportsku mapu svijeta i kući donijeli pregršt odličja, medalja i priznanja na radost svih ljubitelja sporta. Dovoljno govore brojke s velikih međunarodnih natjecanja u svim dobnim uzrastima gdje su osvojili ukupno 244 medalje, od čega 85 zlatnih, 66 srebrnih i 93 brončane! Za tako malu zemlju, bili smo i ostajemo sportski fenomen! Stoga vam donosimo kratak pregled najvećih hrvatskih sportskih uspjeha u 2022. godini.

Tenis

Nakon hrvatskog osvajanja Davis Cupa 2005. i 2018. godine, mnogi su se nadali da ćemo osvojiti i 2022., ali i polufinale je velik uspjeh tako da svaka čast Borni Ćoriću i Marinu Čiliću, Nikoli Mektiću i Mati Paviću! Čilić je uspio izboriti i polufinale Roland Garrosa, dok se naš Ivan Dodig našao u finalu u paru s Amerikancem Austinom Krajicekom. Dodig je prošle godine ipak uspio doći i do velikog trofeja osvojivši Australian Open u mješovitim parovima s Francuskinjom Kristinom Mladenovic. I najlegendarniji Grand Slam, onaj u Wimbledonu prošle godine dao nam je razloga za slavlje! Nikola Mektić i Mate Pavić stigli su čak do finala.

Atletika

Sjajnu atletsku godinu što se velikih natjecanja tiče, započela je Sandra Perković koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju. No, to je bio tek uvod za još veće uspjehe koji su uslijedili na Europskom prvenstvu. Sandra je tako iz Münchena kući donijela zlato, a to prvenstvo je bilo hrvatsko najuspješnije EP u atletici. Osvojene su čak tri medalje, a osim Sandre, zlatom se okitio i Filip Mihaljević u bacanju kugle, dok je Matea Parlov Koštro iznenadila sve i odnijela srebrnu medalju u maratonu te tako ušla u povijest hrvatske atletike.

Veslanje

.

Popularna braća Sinković, Valent i Martin, već su nas naviknuli na vrhunske uspjehe i rezultate i stoga nikoga nije iznenadilo novo zlato. Braća Sinković su tako stigli do svoje 19. medalje na velikim natjecanjima, ovoga puta s prvim mjestom na Europskom veslačkom prvenstvu održanom u Münchenu.

Jedrenje

Hrvatsko jedrenje je 2022. godine postalo bogatije za nove svjetske medalje. Na Svjetskom prvenstvu u klasi ILCA 7 održanom u Meksiku, broncu je osvojio Filip Jurišić. Na tom prvenstvu je čak uspio nadmašiti i legendarnog olimpijca Tončija Stipanovića koji je završio na također hvalevrijednom 5. mjestu. Na Svjetskom prvenstvu olimpijske jedriličarske klase 49er u kanadskom Halifaxu, braća Mihovil i Šime Fantela osvojili su brončanu medalju.

Vaterpolo

Prošla godina bila je iznimno bitna za vaterpolo iz više razloga. Europsko prvenstvo se, naime, održalo u Hrvatskoj u Splitu. Legendarne Barakude tako su uz podršku domaćeg terena stigli do svojeg drugog naslova prvaka Europe. A vjerujemo kako im je taj i najdraži!

Džudo

I dok su dečki osvajali medalje u vodi, ni naše djevojke nisu razočarale, posebice kada su u pitanju borilački sportovi. Svjetsko prvenstvo u džudu održano u Uzbekistanu donijelo je Hrvatsko finale u kategoriji do 70 kg. Zlato je drugu godinu za redom pripalo Barbari Matić. Dok je Lara Cvjetko osvojila srebrnu medalju.

Taekwondo

Veliki uspjeh obilježile su hrvatske Taekwondo dame, Lena Stojković s osvojenim zlatom u kategoriji do 46 kg. Dok se Ivana Duvančić okitila broncom u kategoriji do 53 kg.

Nogomet

Šećer na kraju iznimno uspješne sportske godine osigurali su naši Vatreni! Nakon povijesnog uspjeha u Rusiji 2018., malo tko je očekivao kako će Vatreni ponovno izbaciti neke od najjačih reprezentacija svijeta. A upravo to se dogodilo! Luka Modrić i ostali prekaljeni veterani uz pomoć mladih uzdanica pokazali su da Hrvatska još uvijek igra nogomet kao i najveće svjetske sile. Tako je u četvrtfinalu pao veliki Brazil, ali je u polufinalu Argentina ipak bila prejaka.

U borbi za treće mjesto, Hrvatska je potpuno nadigrala Maroko te se tako kući vratila u pobjedničkom ozračju s broncom zlatnog sjaja. Nakon četiri godine, Hrvatske ulice i trgove ponovno su gorili od tisuća navijača koji su dočekali Vatrene i s njima proslavili ovaj veliki svjetski uspjeh.