Sadržaj

Trendovi

Održivost je u posljednje vrijeme veoma često upotrebljavana riječ. Kada je riječ o načinu na koji živimo, koristimo proizvode, uživamo u prirodi i slično. Suština održivosti, naročito kada je riječ o uživanju u prirodi je da ona traje. Drugi ključni element je promišljenost. Svaki element ima konkretan zadatak, ali da se koristi na način da ne šteti ni jednom drugom elementu niti okolini. Jer briga za našu planetu jest presudna.

Živimo u vremenu kada se suočavamo sa krizom životne sredine na svim nivoima. Kada se nivo zagađenja povećava, kada se tisućljetni glečeri tope…  kada su prosječne temperature svake godine sve veće i zime gube svoj bijeli pokrov. Ako želimo ponovo ići u pravom smjeru, moramo se ponašati odgovorno. To ne mora značiti da se moramo odreći svojih radosti i zadovoljstva. Ali možemo razmišljati o našim aktivnostima i sprovoditi ih na način da sa njima izazivamo najmanji mogući utjecaj na životnu sredinu.

Održivost i sportska industrija

Svijest o svemu tome imaju i proizvođači sportske opreme. Održivost za njih ima mnogo oblika. Prije svega, u lokalnoj selekciji materijala, sirovina i tehnologije stvaranja. Jedan od glavnih elementa je transport koji čini vrlo važan udio u ukupnom zagađenju.

Upravo sa razlogom očuvanja živote sredine, slovenski brend Elan, sve sirovine za svoje proizvode dobiva u krugu od 400 kilometara oko svoje tvornice, zatim su napravili svoju solarnu elektranu, kako bi njihovi proizvodni kapaciteti i osiguravanje upravne zgrade bili u potpunosti održivi.

Recikliranje

Također, veoma važan element održive i ciklične proizvodnje čini i reciklaža. Za dobivanje novih materijala se prikuplja stara odjeća. Ili se materijali dobivaju od plastike i otpada prikupljenog iz mora i sa obala. Najsavjesniji proizvođači surađuju sa ekološkim organizacijama ili osnivaju vlastite inicijative. Čija je primarna svrha zaštita naše planete. Koju bismo željeli ostaviti u što boljem stanju našim potomcima.

Važan aspekt predstavlja i energija koja pokreće proizvodnju. Ona također mora biti održiva! Kao što je vjetar, solarna ili energija obnovljiva na neki drugi način i naravno potrošnja vode. Određene proizvodnje u svojim proizvodnim procesima zahtijevaju velike količine vode. Te je iz tog razloga skupljanje kišnice jedan od održivih načina da se voda koristi nekoliko puta. Bez obzira na strategiju koja se izabere, najvažnija stvar je svijest o ideji planete koja je zajednička. Koja je dom svih nas i da aktivno radimo u pravcu sa malim ili velikim koracima. Kako bi nam zime i na duže staze ostale bijele.

.

INTERSPORTOVA ZELENA SERIJA

Proizvodi sa oznakom GREEN SERIES se proizvode prema održivim kriterijima, od kojih glavna komponenta proizvoda mora sadržavati najmanje 50% održivog materijala. Težnjom da budemo odgovorniji kombinirali smo budućnost naših proizvoda po principu: “Smanjite, reciklirajte, razmislite”.