Sadržaj

Trčanje

Ideja za aktivan odmor: Trkački kampovi i vikendi. Ostao sam kod kuće i bilo mi je teško propustiti nešto izvanredno. Stariji brat otišao je u Medulin na atletski trening. Ali za mene je ponestalo prostora. Tako je još bilo u Jugoslaviji, a u Medulinu je atletski savez odradio pripreme tijekom zime i proljeća, gdje su zajedno trenirali atletičari iz svih bivših republika. Tada se dogodilo osamostaljenje Slovenije i Hrvatske, i konačno sam prvi put otputovao u Medulin na zimske pripreme. Zelena trava, cvijeće, ugodna toplina i svjetlost, tako dragocjen oslobađajući osjećaj proljeća toliko me očarao da sam se zaljubio u zimu na moru.

Hrvatska obala me veseli

.

Od tada se redovito vraćam na more, i to s posebnim zadovoljstvom u vrijeme kada većina ljudi misli na snježne padine, a ne na tamno plavetnilo. Osobno smatram da je najbolje vrijeme za aktivan odmor na moru od početka jeseni do kraja proljeća. Ljetni odmor na moru, međutim, rezerviran je za tražitelje hlada, hladnih pića, parking mjesta i surfere.

Prvi mediteranski turistički gradovi, nastali u 19. stoljeću, zimi su privlačili povlaštene bogataše iz velikih europskih gradova da se povuku od lošeg zraka i hladnoće i uživaju u suncu i zraku šetajući uz more. Također se osjećamo povlašteno u planinarskim kampovima koje organiziramo uz more, kada se ujutro okupimo i odemo u šetnju.

Neki od nas čak i plivaju na kratko. Nastavljamo s doručkom i jutarnjim trčanjem ili planinarenjem. Poslijepodne je obično vrijeme za opuštanje, plivanje, masažu ili istraživanje okolne povijesti i kulture. Nakon večere obično imamo zanimljivo predavanje tijekom kojeg se dotaknemo boljeg razumijevanja funkcioniranja našeg tijela, zanimljive povijesti i kulture.

 O realta ‘- qanto e bella

Tako već deset godina u veljači redovito odlazimo na Hvar, koji je biser Dalmacije. Mazi nas iznimnim stazama za trčanje i planinarenje, limunima i narančama na drveću. Mirisima borova, odsjajem sunca na prostranoj površini mora, pogledima na okolne otoke, poviješću trgova, palača i utvrda. Ljubaznih mještana volontera, i srdačnih pozdrava uklesanih prije mnogo godina nad vratima jedne od kamenih kuća “O realta ‘- qanto e bella” – O stvarnost – kako si lijepa!

Početak ožujka rezerviran je za vikend u Rovinju i kraj u Vrsaru. Travanj počinje Brijunima, a završava Prvosvibanjskim Medulinom. Zatim nastavljamo na jesen s Malim Lošinjem ili Brijunima i opet ulazimo u novu godinu negdje uz more.

I Tito je volio ići na more. Stoga je za svoju rezidenciju odabrao Brione. Tamo je išao od 1953. pa do kraja, toliko oduševljeno da je na ovom otočju provodio u prosjeku 6 mjeseci godišnje.

Kako je naše društvo Urban Runners and Hikers otvoreno, sretni smo za sve one koji, kao i mi, cijene njegu tijela i duha na opušten način, znatiželjan i pun poštovanja. U dobrom društvu svima nam je to puno lakše i ljepše postići.

.

Tekst: Urban Praprotnik, trener trčanja Intersport