Planinarenje i alpinizam

Ideje za aktivan izlet: planinarske staze koje će vas oduševiti panoramom

Ideje za aktivan izlet: planinarske staze koje će vas oduševiti panoramom. Aktivni jednodnevni izleti ili pak izleti vikendom, oduvijek su bili i bit će odličan način obogaćivanja slobodnog vremena. A ako na izletu još doživite beskrajno lijepe panorame i prirodne znamenitosti, to će biti pravi predah za vašu dušu i tijelo. Ako se pitate kamo ćete na izlet za vikend ili samo na jedan dan, svakako nastavite čitati. Za vas smo pripremili nekoliko najboljih ideja.

Vidikovac na planini Pyramidenkogel (jezero Wörthersee)

Na 10 km od Klagenfurta, uz jezero Wörthersee na planini Pyramidenkogel, nalazi se najviši drveni vidikovac u Europi. Do njega vodi čak 441 stuba, no trud će se zasigurno isplatiti. Vidikovac ima tri promatračke platforme s kojih puca predivan pogled na jezero Wörthersee i okolicu. Za sve koji se ne osjećaju dovoljno sposobnima za uspon stepenicama, tu je i suvremeno dizalo.

Napoleonova staza iznad Trsta

Napoleonova staza ili Strada Napoleonica panoramska je pješačka staza iznad Trsta prikladna za obitelji s malom djecom i mlade pješake, ali i starije. Počinje od Napoleonova obeliska kod Ville Opicine i prostire se sve do Prosecca. Na stazi dugoj 3,2 km uživat ćete u lijepom pogledu na Tršćanski zaljev i dvorac Miramare, a istovremeno i u mirisu mora i borovine.

Zavižan – Velebit

Zavižan je jedna od najpopularnijih točaka Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Planinarski dom na Zavižanu nalazi se tik pod panoramskim vrhom Vučjakom, s kojega puca pogled na Goli otok, Rab i cijeli Kvarnerski zaljev. Premda se morate popeti na 1594 m, riječ je o manje zahtjevnoj planinarskoj stazi koja će vam uzeti 3 do 4 sata pješačenja ako na put krenete u Gornjoj Kladi blizu Senja.

Plitvička jezera – pješačka staza do Medveđaka

Tko ne zna za Plitvička jezera i njihovu netaknutu prirodu, smaragdna jezera, slapove i gustu šumu? Kada se nađete na tom području, nikako ne smijete propustiti uspon na Medveđak. Do njegova se vrha proteže pješačka staza koja traje 4 do 6 sati i vodi vas kroz bukovu šumu. Trud će se na kraju isplatiti jer ćete biti nagrađeni prekrasnim pogledom na dio Plitvičkih jezera, Male Kapele i Ličke Plješivice.

Staza uz Balatonsko jezero – Badacsony

Za spektakularne panorame i zadivljujuće krajolike nikako ne smijete propustiti 438 metara visok vrh Badacsony, koji se nalazi na sjevernoj obali Balatonskog jezera. Vodstvo nacionalnog parka napravilo je izrazito ugodnu geološko-botaničko-zoološku prirodnu stazu koja će vas zasigurno oduševiti. Premda je erupcija lave za Badacsony prošlost, danas tu ipak nalazimo brojne posebne geološke oblike. Na njegovu području također raste posebna vrsta grožđa od kojega se pravi odlično vino. Zasigurno nije naodmet istaknuti da vas na putu čeka i jedinstveno kulinarsko iskustvo.

Tscheppaschlucht

Jedna od najposjećenijih prirodnih znamenitosti austrijske savezne države Koruške zasigurno je kanjon Tscheppaschlucht. Polazište je tik uz cestu između Loibla i Klagenfurta, od kojeg vas lijepa i sigurna pješačka staza vodi kroz cijeli kanjon. Uz iznimno lijepe panorame, brojne skele i mostovi obogaćuju put i donekle potiču adrenalin. Unatoč tome, staza je primjerena za djecu od 4 godine nadalje te će vam uzeti približno 1,5 do 2 sata.

Šetnica Kastav – ekostaza – Majevi vrh

Put kreće u gradiću Kastvu iznad Rijeke te nas vodi kroz zanimljivu šumu prepunu stijena, dolina i ponora. Ubrzo nakon što napustite gradić, put se priključuje na ekostazu koja nas vodi do Majeva vrha visine 441 m, a onda se istim putom možete vratiti natrag ili odabrati neku od kružnih staza koje će vas također dovesti natrag na polazište.

Zelengora – Bosna i Hercegovina

Kada želite zalječiti dušu prirodom, onda se uputite u Zelengoru i njena glečerska jezera. Zelengora je pitoma i blaga planina sa preljepim jezerima: Donje i Gornje bare, Bjelo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko i Borlovačko. Ni u jednom izboru nećete pogrešiti, jer je priroda prepuna pašnjaka, raznovrsnih životinja, a staze su dobro obilježene. Šetajte oko jezera i uživajte u preljepoj prirodi, ribicama i patkicama.

Nerijetko se događa da zaboravimo koliko se čarobnih i prikrivenih kutaka skriva u našoj blizini. Kratak odlazak preko granice dodatno će potaknuti naše oduševljenje izletom. Uvjereni smo da će vas sve navedene pješačke destinacije oduševiti, a na vama je da se pobrinete samo za odgovarajuću opremu te da uvijek prije nego što krenete na put također provjerite vremensku prognozu. Svako iskustvo zasigurno će biti ljepše i sigurnije za lijepog vremena!