Zdravi recepti
Da li je tko spomenuo bundeve? njami…
Da li je tko spomenuo bundeve? njami… Dok su se prije nekoliko desetljeća bundeve smatrale hranom siromaha, danas su postale toliko popularne da se njihovi specijaliteti mogu pronaći i u mnogim gurmanskim restoranima. To ne čudi jer su bundeve iznimno svestrane i s njima lako možemo pripremiti hranjiv i zdrav obrok. No, budući da nisu sve bundeve iste, najvažnije je odabrati pravu vrstu, jer je to jedini način da ih najbolje pripremite u pojedinim jelima.
Vrste bundeva?
m
Najčešća je muškatna bundeva, čiji su zaštitni znakovi rebrasti oblik i narančasta boje. Njena unutrašnjost je mekana, a tekstura je slična mangu, što je čini izvrsnom za juhe, umake, pire pa čak i deserte. Tikvicu odlikuje oblik kruške, obično je mnogo manja i svjetlija od muškatne.
Okus njena mesa je vrlo sladak, pa se odlično slaže s kolačima, pitama i drugim desertima od bundeve. Budući da ima prilično jak okus, obično od nje ne radimo juhe, već je koristimo za izradu džemova i marmelada.
Hokkaido bundeve vjerojatno su najpoznatija vrsta jesenske bundeve. Odlikuje ih narančastocrvena kora i meso jake narančaste boje, koje je manje sočno. Stoga se ova vrsta bundeve obično prvo peče u pećnici, a zatim kuha u juhama ili umacima. Jedan od glavnih razloga velike popularnosti bundeve je i to što se mogu pripremiti na sto i jedan način. Mogu se ponašati poput voća ili poput povrća, pa od njih sami možemo napraviti ukusna jela. To su juhe, razna jela na žlicu, pire od povrća, rižota, umaci, pa čak i deserti. Pogodni su i za konzerviranje u staklenke u obliku kompota, kiseljenje ili u obliku umaka od povrća. Mogućnosti su beskrajne pa smo za vas pripremili dvije izvrsne ideje za jesenska jela, u kojima bundeve nikako ne bi trebalo nedostajati:
KREM JUHA OD BUNDEVE
sastojci;
- 1 srednje velika hokaido bundeva
- 2 srednje velika luka
- 2 žlice maslaca
- 1,5 do 2 l vode
- 1 žličica češnjaka u prahu
- pola žličice slatke paprike i kurkume
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
priprema;
Bundevu ogulite i prerežite na pola. Izrežite polovice na šest komada slične veličine. Posložite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 ° C. Kad bundeva omekša i malo se karamelizira na rubovima, izvadite posudu iz pećnice. Luk narežete na male komadiće i pržite u velikoj tavi na maslacu do zlatno smeđe boje. Dodajte komadiće bundeve koje smo prethodno izrezali na manje komade i lagano ih zgnječite.
Dodajte začine: češnjak u prahu, slatku papriku, kurkumu, muškatni oraščić i sol. Pecite oko 15 minuta, miješajući nekoliko puta između. Zatim dodajte kipuću vodu, prilagođavajući količinu prema gustoći juhe. Juhu dobro promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta da se okusi dobro sjedine. Zatim ga štapnim mikserom izradite do savršeno glatke teksture, isprobajte i po potrebi začinite. Ako je juha pregusta, dodajte joj još malo vruće vode. Pustite da se juha od bundeve kuha još 5 minuta, a zatim je spremna za posluživanje.
KOLAČ OD BUNDEVE
sastojci;
- pola žličice đumbira u prahu
- 170g pirea od bundeve
- 2 jaja
- 2 žličice pecilnog praška
- 1 žličica sode bikarbone
- 200g smeđeg šećera
- 250g brašna
- 1 žličica cimeta
- pola žličice muškatnog oraščića, klinčića i soli
- 115g maslaca
- 200g ananasa
priprema;
Zagrijte pećnicu na 190 ° C i stavite kalup za kolać. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. U drugoj posudi pomiješajte maslac i smeđi šećer. Miksajte oko 2 do 3 minute, zatim dodajte jaja i ponovo promiješajte da dobijete glatku smeđu smjesu. Lagano miksajući, sada naizmjenično dodajte smjesu brašna u smjesu maslaca i šećera.
Dok se ne stvori glatka smjesa. Dodajte pire od bundeve, dobro promiješajte i ulijte masu u posudu za pečenje. Pecite 55 minuta, a zatim ostavite 30 minuta da se kolač ohladi. Kad se kolač ohladi, pripremite glazuru. U zdjeli umutite krem sir, vaniliju i šećer u prahu, a zatim dodajte još mlijeka kako bi tekstura izgledala poput jogurta. Preliti kolač i poslužiti.
Bundeve su pune vitamina i drugih hranjivih tvari, pa nam dobro dođu u jesen i zimu. Njihovo se meso može obrađivati na različite načine, može se kuhati, peći, pržiti, puniti ili pirjati. Sada kada znate koju bundevu koristiti za određena jela, sve što trebate učiniti je sretno otići na posao. Sigurni smo da ćete uspjeti s gore navedenim receptima!
Za više kulinarske inspiracije pročitajte recepte za sezonsko voće ili provjerite druge zdrave recepte na našem blogu.