Trčanje

Savjeti za trčanje tokom vručih ljetnih dana

Savjeti za trčanje tokom vručih ljetnih dana! Pogrešno je mišljenje da nije prikladno trčati ljeti. Međutim, važno je važno sljediti neke savjete kako biste se dovoljno dobro zaštitili od neželjenih posljedica. Do kojih može doći prilikom trčanja na višim temperaturama.

Jedno od najvažnijih pravila ljetnjeg trčanja, je navikavanje na visoke temperature postepeno. Dok se vaše telo u potpunosti ne prilagodi ljetnjim temperaturama, trčite u hladu – negdje između deset i petnaest dana. Prije trčanja provedite više vremena u toplijim nego u hladnijim prostorijama. Iznenadni šok prilikom napuštanja hladne sobe i izlaska na vruće sunce može prouzrokovati probleme sa srcem.

Savjeti za trčanje: pijte dovoljno tekučine

Da biste spriječili dehidrataciju, uvjek sa sobom nosite tekučinu, bez obzira na to koliko dugo planirate trčati. Obična voda za piće je posebno dobrodošla, ali je možete kombinirati i sa kvalitetnim sportskim napitcima. Stručnjaci vam savjetuju da prilikom trčanja koje traje više od sat vremena, uz vodu, uživate u izotoničnim, sportskim napitcima. Savršeni su jer sadrže elektrolite. Sa više znojenja ljeti, vaše tjelo također gubi izuzetno vrijedne minerale.

Dehidracija kod zdravih ljudi se najčešće javlja tokom ljeta, posebno kada se obavljaju aktivnosti poput trčanja. Više temperature povećavaju gubitak vode znojenjem. U slučaju blage dehidratacije, može vam pomoći samo povećani unos obične vode. Naime, naše tjelo je sposobno u relativno kratkom vremenu, samo nadoknaditi gubitak elektrolita.

Na primer, ako izgubimo više od 5 posto normalnog volumena vode, preporučuje se pijenje izotoničnih napitaka. Istovremeno, definitivno je neophodno ukloniti uzroke povećanog gubitka tekućine. Neophodno je smanjiti tjelesnu temperaturu i rekreirati se, naročito ujutro ili navečer. Svakako izbegavajte pijenje slatkih pića. Radije birajte one sa nižim sadržajem šećera. Pijenjem previše slatkih pića u tjelo unosite prazne kalorije, bez odgovarajućih mikro i makro hranljivih sastojaka.

Zbog dodatog šećera često imamo osećaj da smo i dalje žedni, usprkos tome što smo dovoljno pili. Također, prije trčanja obavezno izbegavajte sastojke, koji mogu samo ubrzati dehidrataciju. To znači da ne bi trebali konzumirati alkohol i kofein. Također je karakteristično da neki ljekovi pospešuju dehidrataciju, poput antihistaminika. Upotreba antiperspiranata prije trčanja je takođe nepoželjna, jer sprečavaju znojenje. Ovo drugo je izuzetno važno, kako bi se vaše tjelo moglo ohladiti.

Za ljetno trčanje u planinama, hidracijski ruksak je pametan izbor

Ljeti su neki strastveni trkači posebno uzbuđeni, zbog planinskog načina trčanja. U ovom slučaju, mora se voditi još više računa o hidrataciji, kako bi se izbjegla dehidratacija. Gotovo obavezan dodatak za skoro svakog planinarskog trkača, trebao bi biti hidracijski ruksak. U Intersportu imate na raspolaganju pregršt izvrsno dizajniranih ruksaka vodećih brendova.

Energetics H3 II hidracijski ruksak za trčanje, koji je posebno pogodan za planine. Opremljen je specijalnim mjehom za vodu; u glavnom pretincu ima mjesta za sve neophodne stvari. Reflektujući detalji na ruksaku efikasno osiguravaju još veću sigurnost noću. Njegova zapremina je 3 litra i teži nešto više od 200 grama.

Još nekoliko korisnih savjeta za trčanje tokom vručih ljetnih dana

Savjeti za trčanje: prilagođavanje na temperaturu zraka, i briga o hidrataciji ljeti, su ključni faktori o kojima svaki trkač mora voditi računa. Pored toga, važan je i dobar izbor odjeće i obuće. Za kratko trčanje u neposrednoj blizini vašeg doma, dovoljni su dobre kratke hlače, majica i tenisice. Majica treba biti dovoljno lagana, ali svakako ne bi trebala biti izrađena od pamuka. Takav materijal upija znoj, i zbog toga se ljepi uz telo. Te time samo povećava težinu trkača i smanjuje hlađenje. Puno bolji izbor su sintetičke majice, koje se ne ljepe za kožu i omogućavaju prozračnost.

Poželjno je da odjeća za trčanje bude što svetlija. Takva odjeća apsorbira manje sunčeve energije od tamnije. U praksi to znači da će vam biti manje vruće. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu pojaseva za mršavljenje, ili bilo kojeg sličnog dodatka tokom ovog perioda godine, za vrijeme trčanja. Takvi proizvodi uzrokuju dodatnu količinu znojenja, s namjerom gubljenja težine. To, pak, može biti vrlo opasno pri ljetnim vrućinama.

Trčite kasno uveče ili rano ujutru. Kada su dnevne temperature najviše, tada treba izbegavati trčanje. Ako odlučite da trčite ujutro, dobra ideja je da to završite negde oko 9 sati ujutro.

Ukoliko više volite da trčite kasnije u toku dana, najbolje da to bude tek posle 19 sati. Dodatne vežbe izvodite u nešto kraćim intervalima u teretani na traci za trčanje. Zapamtite da se dobro zaštitite od sunca. Obavezna oprema za svakog letnjeg trkača su kapa, krema za sunčanje i naočare za sunce.

U Intersportu vam nudimo svu opremu za ljeto, vodećih brendova po pristupačnim cjenama. Ponuda je dostupna i u internet prodavaonici.