Planinarenje i alpinizam

Planine nas povezuju s Teom Đurek

Volim planine – planine nas povezuju, one su oduvijek bile moj život. Prvu sam se polovicu života skijama uglavnom spuštala niz njih. A onda se u meni nešto zaokrenulo i otkrilo mi čari penjanja uzbrdo.

Od tada, samo da je u vis… bilo to do pogleda koji puca, friškog zraka, nekog novog vrha kojeg treba osvojiti…  Pješice, biciklom, i na rukama ako treba… samo da se kreće i samo da je vani.

m

m

Doista, planine nas povezuju ! S godinama, ciljevi i osjećaj postignuća su se mijenjali. U početku me ispunjavalo osvojiti što više toga u vis, da bi se s vremenom sve skupa pretvorilo u što više u dalj. Kako se kilometraža i vrijeme provedeno u planinama znatno povećavalo, kvalitetna i lagana oprema postajala mi sve bitniji faktor u kojoj bijelim sportskim čarapama i bilo kakvim tenisicama više nije bilo mjesta. Naravno jedan od prvih brandova koji se našao u mojim planinskim avanturama bio je McKinley

mmm

Pohod na najviši vrh – Mt. Everestm

Nakon što sam prošla sve što se proći dalo, rodila se želja za nekim novim smjerovima.  Kada više uhodane planinarske stazice nisu bile dovoljne, otkrila sam stijene i alpinističke smjerove čime mi se otvorio jedan sasvim novi doživljaj planina.

Kako je jedan moj prijatelj rekao, napokon su sva moja osvajanja dobila neki viši smisao, a ja sam se našla u ženskoj ekspediciji i pohodu na najviši od najviših vrhova – na Mt. Everest.

Planine nas povezuju, a vrhunska oprema ključ je svega

Vrhunska je oprema u takvim situacijama nužna i stoga ni dan danas pri odabiru nove opreme ne pristajem na nikakav kompromis. Sve što nosim i u čemu hodam ili trčim mora biti lagano i ne sputavati me prilikom kretanja, mora biti prozračno, ne dozvoljavati znoju da me hladi i brzo se sušiti, naravno, mora me grijati ili hladiti, ovisno o trenutnom osjećaju, i mora me štititi od sunca, vjetra, grana, stijena. Znam, puno je to zahtjeva. No, šta je to za McKinley? Piece of cake…