Kampiranje

KAMPIRANJE SA DJECOM; KADA SE ODLUČITI NA TAJ KORAK ?

Kampiranje sa djecom? Nikada nije prerano započeti kampiranje sa djecom. Priroda svima nudi savršeno senzualno iskustvo, a obiteljsko kampiranje je odličan način da i najmlađe upoznate sa radostima boravka na otvorenom i svemu dobrom što nam priroda daje. Djeca svih uzrasta, od beba do tinejđera, naći će mnogo toga što će ih očarati u kampiranju; zvjezdano nebo, zvuci životinja, mali mravi koji marljivo rade svoj posao, razne aktivnosti u prirodi…

Kampiranje im na taj način proširuje vidike, otvara oči i budi svjest za brigu o našoj zemlji. Mi smo Vam pripremili sedam savjeta o tome kako započeti kampiranje sa djecom i kako ga učiniti dobrim i zabavnim iskustvom.

1.Vježbajte kampiranje kod kuće

m

Ako su Vaša deca početnici u kampiranju na otvorenom i ovo im je prvi put, postavite šator u dvorištu ili čak u kući, za vežbanje, prije stvarnog kampiranja.

Neka ostanu, igraju se i spavaju u njemu kako bi se osećali dobro i navikli na novi prostor za boravak. Zatim možete napraviti obiteljski izlet u parku u blizini Vaše kuće ili provesti pola dana na obali jezera i vidjeti kako će djeca odgovoriti na to iskustvo.

Prvo odaberite destinacije bliže svom domu i kratko kampiranje koje dozirate – pola dana, zatim cjeli dan, cjelu noć, ili nekoliko noći. Lokacije za kampiranje trebale bi Vam pomoći da djeca pristanu na tu vrstu avanture, jer će ona radije prisustvovati tome ako ih u blizini čeka nešto čemu se raduju, npr. tobogan koji vodi u jezero, rafting, prijatelji koji kampiraju na istom mestu itd.

2.Neka vam djeca pomažu oko pakiranja

m

Dajte djeci odgovornost da sami spakiraju svoju opremu za planinarenje (po primjeru liste koju ste prethodno sastavili). Prije odlaska od kuće, još jednom provjerite kako je i šta je djete spakiralo.

Održavajte dobru organizaciju tako što ćete djecu naučiti da spakiraju osobne stvari u ruksak, podsječajući ih da ih uvjek vrate na isto mjesto.

Poželjno je da ruksak svakog djeteta bude različite boje, kako bi je lakše prepoznali. Također vam preporučujemo da napravite kontrolnu listu za kampiranje sa najvažnijim stvarima.

3.Ponesite hranu i grickalice koje djeca vole

m

Ukoliko se djeca nečeg plaše, njihovi omiljeni zalogaji mogu biti vrlo utešni, a raduju se i putovanjima i kampiranju, ako unapred znaju da ćete kuhati i pripremati ukusna jela.

Dozvolite djeci da sudjeluju u planiranju menija kako bi uživali u kampiranju. Pitajte ih šta bi željeli  jesti i koje slatkiše žele da ponesete.

Spakirajte hranu za koju znate da će im se svideti. Morate imati na umu, da kampiranje zaista nije pravo vreme za isprobavanje novih kulinarskih jela. Tjekom putovanja i u kampu uvjek imajte na raspolaganju gotove grickalice, a za obroke birajte jednostavna i brza jela.

4.Planirajte aktivnosti za djecu

m

Saznajte koje su dnevne šetnje ili druge aktivnosti dostupne na odredištu za kampiranje. Pripremite neke ideje i planirajte aktivnosti zajedno sa djecom i u skladu sa njihovim željama.

Uvjek unapred organizirajte šetnje i izlete kako djeci ne bi bilo dosadno, a u slučaju lošeg vremena neka plan B budu aktivnosti u šatoru, na primer karte ili društvene igre.

U razvijenijim kampovima postoje i oglasne ploče koje nude obavijesti o rutama pogodnim za šetnju i drugim aktivnostima koje se nude u kampu. Također, možete sami saznati da li postoji iznajmljivanje čamca, bicikala, gde je biciklističa staza ili jednostavno unajmite vodiča koji će Vas provesti kroz sve aktivnosti koje se nude.

5.Obucite djecu slojevito

m

Pažljivo provjerite vremenske uvjete za vrijeme Vašeg kampiranja i obucite djecu u skladu sa tim. Temperatura može pasti noću, čak i ako je tokom dana toplo i sunčano.

Ponesite praktične i lagane slojeve odjeće kako bi se djeca mogla obući ili svući po potrebi, i u odnosu na promjenu temperature. Bebe i mala deca se ne kreću toliko kao starija deca, pa im je obično potreban jedan sloj više, kako bi im uvjek bilo toplo i ugodno.

6.Stvorite zanimljivo okruženje za spavanje, spakirajte djetetovu omiljenu igračku

m

Mlađa djeca će možda željeti vlastiti jastuk na kojem će spavati, omiljenu dekicu ili plišanu igračku. Ne štedite na stvarima koje su Vama i Vašoj djeci najvažnije. Ako imate problema sa spavanjem, odaberite deblji i luksuzniji madrac za kampiranje. Ponesite jastuke ili svoje omiljene pokrivače od kuće. Za bebe koristite igračke ili prenosivi krevetić ako Vam veličina šatora to dozvoljava.

Ne morate kupovati puno nove opreme, jer samo jedan ili dva posebna predmeta zaista mogu povećati dečiju radost prilikom kampiranja. Razmislite o pakiranju dečijih stolica ili druge dečije opreme.

7.Imajte pozitivan stav o kampiranju

m

Posljednji savjet je najvažniji: imajte pozitivan stav o kampiranju, jer je to jedini način da djecu potaknete na isto. Budite entuzijastični, spontani i spremni na sve što priroda nudi.

Što više kampirate i imate više iskustva u tome, postati će Vam sve lakše da se spakirate i točno ćete znati što Vam je sve potrebno za tu avanturu (shvatiti ćete da toga zapravo nema mnogo!).