Skijanje

Donje rublje: intimno, sportsko, funkcionalno

Donje rublje: intimno, sportsko, funkcionalno. Skijanje, zimske šetnje, večernje šetnje kroz grad, promatranje blagdanskih lampica, klizanje ili sanjkanje. Zajednički nazivnik ovih aktivnosti je hladnoća, puno zabave i dobro donje rublje! Da, dobro ste pročitali. Nešto tako jednostavno i samo po sebi razumljivo, kao intimno donje rublje može hrabro promijeniti. Hoće li vaše zimsko lutanje biti radosno iskustvo? Ili ćete jedva čekati da se odmrznete u zagrljaju toplog doma.

Slojevitost je ključan faktor

Kako bi zimske aktivnosti na otvorenom bile ugodne, važno je da se za njih odijevate pravilno. Slojevito odijevanje ključna je komponenta koja čini razliku. Svaki sloj ima svoju funkciju, pa se preporučuje odijevanje prema sustavu “luka”. Koji nam omogućuje dodavanje ili izostavljanje slojeva. Ovisno o intenzitetu aktivnosti i vremenskim uvjetima.

Na zimskom suncu i bez vjetra moći ćete se skidati sloj po sloj i izbjegavati termičko pregrijavanje. I obrnuto kada se razina aktivnosti smanji ili temperature padnu. Istodobno, prvi sloj odjeće uvijek ostaje na koži.

Nekad smo ga nazivali skijaškim donjim rubljem, danas ga znamo kao aktivno, sportsko ili funkcionalno donje rublje. Jer nam služi tijekom raznih zimskih aktivnosti, a ne samo skijanja.

Donje rublje: materijali

Suvremeno sportsko donje rublje najčešće je izrađeno od sintetičkih vlakana. Prednosti ovog materijala su, prije svega, dobro odvođenje vlage, udobnost na koži, pristupačnost, trajnost, jednostavna njega i brzo sušenje. Glavna razlika između osnovnih dijelova sintetičkih i prirodnih vlakana je u odvodnji ili upijanju vlage.

Iako donje rublje od umjetnih vlakana učinkovito odvodi vlagu s kože u druge slojeve. Prirodni materijali, poput vune, upijaju vlagu prije nego što se i osjećamo mokro. Potonji se može pohvaliti iznimnim svojstvima brze regulacije temperature. Isto tako prirodno sprječava razvoj neugodnih mirisa.

Međutim, suši se sporije, pranje i održavanje nešto su zahtjevniji. A rublje od vune (merino) obično je višeg cjenovnog ranga. Budući da je izvrstan termo regulator, zimi se zagrijava, a ljeti hladi, pa se dugoročno veće ulaganje isplati.

Proizvođači sportskog donjeg rublja veliku pažnju posvećuju udobnosti. Osim pažljivo odabranog materijala, i šavovi imaju važnu ulogu, odnosno tzv. bešavni materijali. Takvo donje rublje ima šavove, ali je posebno obrađeno, čak i glatko. A na koži ih gotovo ne osjećate. To je posebno dobrodošlo ako se zimi jednako intenzivno bavite sportom, kao i u toplijim mjesecima.

Od trčanja do skijanja

Izbor donjeg rublja također bi trebao biti diktiran aktivnostima i vremenskim uvjetima. Iako su proizvođači koji imaju dugu tradiciju izrade sportskog donjeg rublja, razvili vlastite klasifikacije. Zajedničko im je da se donje rublje u osnovi dijeli prema temperaturnim rasponima za koje je prikladno. Oni su obično označeni i na ambalaži rublja.

Velika većina rublja pogodna je za hladne jeseni i blaže zimske temperature, od oko -5 stupnjeva do + 10 stupnjeva. Poznati proizvođači poput Craft-a, unutar jednog temperaturnog raspona, nude razne materijale za više ili manje intenzivne sportske aktivnosti.

Donje rublje: toplinska zaštita i prozračnost

Pri odabiru donjeg rublja, nekoliko grama na vagi za više ili manje toplinski izolirajući komad također pridonosi tome da je pojedinac “cool”. Što će biti gornji sloj, jakne i hlače, koje su obično također opremljene tehnologijama zadržavanja topline. I hoćete li nositi srednji sloj.

Donje rublje za hladnije uvjete obično nosi oznaku “warm”. Što znači da je pogodno za sportske aktivnosti u hladnim zimskim uvjetima, odnosno za temperature oko -5 stupnjeva i niže. Takvi komadi nude nešto veću toplinsku zaštitu, a istodobno materijal odvaja znoj od tijela. Time osigurava da tkanina ostane suha unatoč fizičkom naporu, te da se ne pregrijemo ispod vanjskog sloja.

Iako se rublje na prvi pogled može činiti sasvim normalno, dizajn takvog rublja malo je složeniji. Sa posebno dizajniranim zonama u kojima se obično zadržava toplina na tijelu i zonama u kojima se znoj primarno odvodi. Brend Odlo nudi i liniju donjeg rublja X-Warm. To je rublje koje će vam ponuditi toplinsku zaštitu i istodobno prozračnost. Sve do ekstremno niskih temperatura.

Toplinska zaštita

S druge strane nalazi se donje rublje koje nudi malu toplinsku zaštitu, ali je izuzetno lagano i prozračno, i može se koristiti na temperaturama znatno iznad nule, pa tako i u drugim sportskim aktivnostima tijekom cijele godine, poput biciklizma, planinarenja ili trčanja.

U svakom slučaju, donje rublje je onaj faktor koji može dramatično poboljšati raspoloženje na zimskoj turneji. Ili tijekom bilo koje zimske aktivnosti na zraku, bilo u prirodi ili u gradu. Možda nikada prije niste razmišljali o tome, pa je ovo možda prva zima u kojoj ćete zaista uživati. Jer ćete biti na snijegu i hladnoći, ali istodobno topli i suhi.

Craft

Brend Craft poznat je po vrhunskim osnovnim slojevima sportske odjeće, a uz to su među prvima uveli troslojni sustav odijevanja. Njihova odjeća koncept je skandinavske kvalitete i pogodna je za razne sportske aktivnosti u prirodi.

Craft Core Wool Merino Set, set donjeg rublja koji se sastoji od hlača i majice. Tople hlače i majica omogućuju ergonomsko pristajanje i optimalnu termoregulaciju. Rublje je izrađeno od mješavine poliestera i merino vune koja zadržava toplinu i ne stvara neugodan miris.

McKinley

U Mckinleyju brinu o skijašu od glave do pete. A što se tiče skijanja, sve počinje od osnovnog sloja. Svojim bešavnim dizajnom, komplet majica i hlača Mckinley Yalata / Yadina izuzetno nježno pristaje tijelu i omogućava svu slobodu kretanja.

Dry Plus tehnologija regulira temperaturu i znoj, i održava vas suhima tijekom aktivnosti. Možete birati između različitih boja donjeg rublja i verzije sa ženstvenim printom.