Fitnes

Traka za trčanje – nadomjestak za otvorenu cestu i vedro nebo, ali i višenamjenska asistencija za trkače i netrkače

Traka za trčanje – nadomjestak za otvorenu cestu i vedro nebo, ali i višenamjenska asistencija za trkače i netrkače. Za većinu strastvenih trkača nema dovoljno ružnog vremena kako bi izašli van na ulicu ili u prirodu i odradili trening. Ipak, ima i onih koji nisu tako entuzijastični. Te im je i najmanja natruha hladnoće ili kap kiše dovoljan izgovor da ostanu u kući. Ima i onih koji nisu ozbiljni trkači, nego sezonski džogeri. Kao i onih koji ne trče iz ljubavi, nego zato što moraju, zbog kila ili zdravlja. Takvima nedostaje dodatni motiv traka za trčanje!

S ovakvim rekvizitom ostajete bez svakog izgovora pred sobom, zašto ne odraditi današnji ili ovotjedni trening. Čak i ukoliko živite daleko od nekog pogodnog poligona za trčanje, a vaš dio grada nije baš pogodan za trčanje – preprometan je, nesiguran, nema pješačke staze itd.

Ova je sprava pogodna i za osobe koje ne traže izgovor za neaktivnost, dapače vrlo su aktivne, ali jednostavno nisu trkači. Sprava za trčanje u zatvorenom idealna je za zagrijavanje i hlađenje prije i nakon nekog treninga u zatvorenom, bio to trening snage ili kardio. Ruku na srce, rijetko tko će istrčati na ulicu da se zagrije pa se vratiti u kuću odraditi vježbe snage.

Koristan pomoćnik svakom trkaču

Gotovo da nema trkača koji u svojem stažu na cesti nije imao problema sa zglobovima, koljenima i sličnim. Učestalo trčanje na tvrdoj podlozi svakako ostavlja posljedice.

Međutim, poneki nemaju u svojoj blizini mogućnosti trčanja na mekšoj podlozi, dok su drugi zakleti cestovnjaci i boje se ili zaziru od trčanja offroad. Pokretna traka omogućava upravo to – trčanje na mekšoj podlozi, poštedu zglobova, pa čak i njihov lakši oporavak uz održavanje kondicije.

Isto tako, mnogi nemaju mogućnost brdskog treninga ili – za cestovnjake koji ne žele u brdo i šumu – treniranja na usponskim cestama. Srećom, kod većine traka postoji mogućnost prilagodbe nagiba. Možda najvažnija prednost trake je ta što možete kontrolirati svoj trening, performanse pa čak i tehniku trčanja. Pritiskom na gumb dajete konkretne naredbe, čime dobivate i željene rezultate te egzaktna mjerenja. Traka pruža pravilnu izvedbu intervala kontrolom podloge. Koja vam svojim radom diktira tempo, odnosno njegove promjene. Također, trčanje na traci olakšava snimanje bočnog profila te naknadnu analizu. Čime znatno možete poboljšati svoju tehniku trčanja.

Trake za trčanje Energetics

Intersport u svojoj ponudi marke Energetics, na raspolaganju ima tri serije traka za trčanje, ovisno o potrebama i mogućnostima korisnika, a u skladu s tim kreće se i raspon cijena. Energetics PR 5000 HRC osnovna je traka za kućnu upotrebu, dok PR 7000 HRC i PR 9000 HRC imaju snažne motore koji će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Tako motor prve omogućava postizanje brzine do 18km/h, dok onaj kod PR 7000 može postići najveću brzinu od 20 km/h, a kod PR 9000 doseže i do 22 km/h.

Za primjer, brzina od 12 km/h predstavlja tempo od pet minuta po kilometru, a brzina od 22 km/h istovjetna je trčanju dvije minute i 43 sekunde po kilometru. Također, ove trake pružaju različite mogućnosti promjena nagiba – kod modela 5000 to je 15 stupnjeva, dok 7000 omogućava 12 stupnjeva nagiba. Potonje dvije nude 15 unaprijed postavljenih programa vježbanja, a model 9000 čak njih 20. Trake su primjerene za korisnike do 120 kilograma, a najnaprednija 9000-ica dozvoljava masu i do 130 kilograma.

Računalna konzola na sva tri modela može se pohvaliti velikim i preglednim LCD zaslonom. Na kojemu su prikazani svi glavni parametri treninga – brzina, vrijeme, udaljenost, kalorije, otkucaji srca, vrijeme regeneracije. Također, Energetics trake za trčanje mogu se povezati s Polar mjeračima otkucaja srca, iako imaju i vlastite mjerače na rukohvatima. Modeli 5000 i 9000 imaju i držač za tablet, a svi su modeli jednostavni za sklapanje, čime zauzimaju relativno malo prostora. Pa čak i najveći i najteži Energetics PR 9000 HRC. Iako je nešto teži (104 kg), ta težina traci pruža dodatnu čvrstoću i stabilnost. Njena duga i široka staza za trčanje (150×52 cm) primjerena je za zahtjevne korisnike. Koji se sistematično posvećuju trčanju te će zadovoljiti trkače s vrlo dugim i brzim korakom. Tek 10 centimetara kraća i centimetar uža staza na modelu PR 7000 HRC također je primjerena za širok spektar trkača.

Traka za trčanje: Nordictrack S25

Nordictrack S25 još je jedna traka za trčanje u ponudi Intersporta. Pokreće ju motor konstantne snage 2,75 KS, te kojim se može postići maksimalna brzina od 20 km/h. Za još zahtjevniji trening, moguća je promjena nagiba nagaznoga sloja od nula do 10 posto. Uz pomoć gumba za brzi odabir ili pak onoga za fino podešavanje.

Na isti način možete kontrolirati i brzinu. Opremljen je i sustavom prigušivanja FlexSelect pomoću kojeg se, prema želji, prilagođava tvrdoća površine staze. Kada završite s vježbanjem, za uštedu prostora uređaj se jednostavno podiže i skladišti.

Kettler Alpha Run 400

Kettler Alpha Run 400 možda je najskuplji model staze za trčanje u Intersportu, ali toliko i vrijedi. Konkretno, radi se o uistinu modernoj i najopremljenijoj traci za trčanje. Kettler Alpha Run 400 omogućuje čak 32 unaprijed postavljena programa vježbanja. Opremljena je inovativnom ublažavajućom pjenom koja pruža odličnu suspenziju. Te time povoljno djeluje na mišiće, zglobove i tkiva.

Omogućuje brzine do 20 km/h. Memorija sprema podatke za pet osoba. Uz to, pruža mogućnost instaliranja mobitela i tableta te ima vlastite zvučnike i ventilator. Kao i mogućnost povezivanja sa sportskim uređajima preko Bluetootha. I ova je traka sklopiva, tj. gazna se površina može podići gotovo okomito.