Fitnes

Savjeti za odabir učinkovite fitnes podloge

Savjeti za odabir učinkovite fitnes podloge. Aktivno provođenje slobodnog vremena trebalo bi postati dio naše svakodnevice. Ugodan kutak za vježbanje možete napraviti i kod kuće i istovremeno odabrati vježbu koja će vam najviše odgovarati. Zbog aktualnih okolnosti u zemlji i svijetu, u ovom je trenutku to zapravo i vaše jedino rješenje.

Za rekreaciju možete birati među brojnim učinkovitim mogućnostima: vježbanje u vodi s trenerom – čak i na daljinu, uz pomoć videa – fitness, funkcionalno vježbanje, intervalni treninzi, pilates. Najvažnije je da trening postane bitan dio vašeg života i da ga započinjete s osmijehom i dobrom voljom. No, ne zaboravite se opremiti kvalitetnim proizvodima i pomagalima za vježbanje. Ključnu ulogu u učinkovitom vježbanju zasigurno ima i dobro odabrana fitness podloga, odnosno madrac. Imate li ju već?

Za vježbanje odaberite najkvalitetniju, najudobniju i najljepšu suputnicu

Kako ćete na fitness podlozi tijekom vježbanja provesti dobar dio vremena, utoliko je važnije da odaberete proizvod od kvalitetnih materijala. Naposlijetku, podlogu ćete dodirivati i golom kožom, na njoj ćete se znojiti i nesvjesno ju doticati ustima.

Uz kvalitetu, neka vaša suputnica u vježbanju također bude što udobnija i, ne najmanje važno, lijepog izgleda. No, to ni izdaleka nije sve na što morate paziti pri odabiru najprikladnije podloge za fitness.

Dimenzije, debljina i tvrdoća fitnes podloge

Dimenzije fitness podloga u najvećoj mjeri ovise o vašem stasu. Višim osobama namijenjene su produžene varijante podloge. Odaberite dimenzije podloge koja je sa svake strane za –  cm dulja od duljine vašeg tijela.

Deblja fitness podloga  ne jamči veću udobnost. Debljina i tvrdoća podloge prvenstveno ovise o vrsti vježbe i vašim očekivanjima u pogledu udobnosti i osjetljivosti. Kod odabira razmotrite oba kriterija – debljinu podloge zajedno s gustoćom materijala, što znači tvrdoću. Ako je debljina podloge znatna, a materijal kompaktan i gust, podloga je još uvijek tvrda i nije pahuljasto meka.

Mekša podloga bolji je izbor za osjetljivija koljena; tvrđa podloga prikladniji je odabir za ravnotežu te zahtjevnije položaje. Takva je podloga pogodnija i za vaša zapešća jer si na njoj možete omogućiti bolju stabilizaciju te odlično uporište. Mekša podloga odličan je izbor za ‘trening’ zapešća jer morate tražiti i održati položaj zapešća u odgovarajućem položaju.

Materijal fitnes podloga

U Intersportu možete birati među najrazličitijim fitness podlogama koje se međusobno razlikuju materijalom, debljinom. Podloge su izrađene od umjetnih vlakana, pamuka, jute, pluta, kaučuka i još koječega.

  • Sintetička fitness podloga u pravilu je manje težine, što znači da je lakša za prenošenje, higijenski je čišća jer je obično zatvorenih ćelija i ne upija tekućinu i znoj, a kvalitetna varijanta ima dugi vijek trajanja te je cjenovno prilično povoljna. Kako na tržištu postoji mnogo različitih modela sintetičkih podloga za fitness, teško je naći najprikladniju. Cjenovno dostupnije obično su mekše i pjenastije, što za posljedicu ima kraći vijek trajanja.
  • Podloga od kaučuka ima odlično prianjanje, omogućuje prirodan doticaj s vašom kožom, nije pretvrda ni previše mekana, primjerena je svim vrstama vježbi, iznimno je izdržljiva te otporna. S druge strane, podloge od kaučuka imaju veću težinu, sadrže miris po kaučuku i za njih je potrebno odvojiti nešto više novca.
  • Podloga s mikrovlaknima na gornjem dijelu najviše se raspoznaje po iznimno lijepim printovima. Duž cijele njezine površine možete dati otisnuti čak i fotografiju. Unatoč popularnosti ove podloge, na njoj nećete postići najbolje moguće prianjanje. No, to je čak dobrodošlo za neke vrste vježbi pri kojima se nije dobro previše lijepiti za podlogu. Takva je podloga prikladan izbor za sve one koji se prekomjerno znoje. Naime, kada je mokra, nudi odlično prianjanje.
  • Putna fitness podloga je posljednjih godina hit. Riječ je o tanjoj vrsti podloge – u pravilu je debela samo 1,5 mm. Zapreminom je mala pa ju brzo i jednostavno možete nagurati u ruksak. Kako je vrlo otporna, možete ju rasprostrijeti na bilo kakvu podlogu, primjerice na pijesak ili travnjak.

Fitnes podloge poznatih i priznatih proizvođača

Vrhunske fitnes podloge na raspolaganju su vam u web trgovini Intersport, gdje možete birati među različitim podlogama, odnosno madracima poznatih i priznatih proizvođača.

Energetics Printed PVC Free Yoga Mat podloga smatra se suvremeno osmišljenom podlogom koja je namijenjena jogi. Debljina podloge je 6 mm, a vježbanje s njom je udobno i higijensko. Na gornjoj strani estetski je ukrašena šarenim printom:

Za još veći izbor podloga za vježbanje kliknite ovdje: