Zdravi recepti

Zasladite se bez grižnje savjesti

Zasladite se bez grižnje savjesti. Među nama rijetko će se naći netko tko ne voli baš ništa slatko i tko neće doći u napast kad mu se ponudi prilika za zasladiti se. Jeste li se ikada zapitali odakle dolazi ta želja za slatkim? Za to su krivi naši preci, odnosno evolucija. U pradavno doba, ljudi nisu imali hrane u izobilju. Hrana slatkog okusa sakupljačima je bila najdraža jer je njezina visoka energetska vrijednost omogućavala preživljavanje.

U današnjem svijetu šećer je nerijetko sinonim za nezdravo uživanje u hrani koje nam često stvara grižnju savjesti. No, bez brige, i za to postoji odlično rješenje.

Učinkovito oružje za borbu protiv slatkog

Iako je želja za slatkim posljedica evolucije, danas je možemo brzo i lako obuzdati. Ako želite smanjiti unos hrane pune nezdravog šećera, jedite što više proteina i pijte dovoljno vode. Svakodnevno si priuštite dovoljno sna, jer brojne studije dokazuju da neispavanost može značajno utjecati na želju za slatkim. Odmoran čovjek lakše kontrolira svoj apetit.

Još jedan dobar način za borbu protiv prekomjernog unosa šećera je bavljenje ugodnom aktivnošću koja će vam brzo odvratiti misli sa slatkoga. Odlično rješenje bit će šetnja ili čak vrući tuš.

Još bolje oružje u borbi protiv loše savjesti zbog uživanja u slatkom su slastice bez grižnje savjesti!

Zato što će neki od nas teško odvratiti misli od slatkoga, pripremili smo još jedno učinkovito rješenje. Počnite pripremati zdrave slastice i zasladite se bez grižnje savjesti!

Za početak smo pripremili dva recepta koji će vam pomoći uživati u slatkim okusima bez negativnog utjecaja na vaše zdravlje.

Zdrave slastice: voće u tamnoj čokoladi

U mikrovalnoj pećnici zagrijte tamnu čokoladu tako da se skoro posve otopi. Zatim u nju uronite voće po vlastitom izboru, na primjer jagode, mango, papaju, marelice, bananu…

Takva vrsta slastice je iznimno hranjiva i zasitna, zbog toga što je voće puno vode i vlakana. Jedna jagoda prelivena čokoladom sadrži približno 80 kalorija. Tamna čokolada ima puno veću koncentraciju kakaa od mliječne čokolade, pa tako sadrži i puno više hranjivih tvari. Antioksidansi u kakau tamne čokolade povoljno utječu na zdravlje krvnih žila i snižavanje krvnog tlaka.

Zasladite se: najzdravija pita od jabuka na svijetu

Srednje veliku jabuku prepolovite na dva dijela pa ju pecite u pećnici dok ne omekša. Za to vrijeme, pomiješajte dvije žlice grčkog jogurta smanjenog udjela masnoće, cimet i smrvljeni graham kreker. Kad je jabuka pečena, prelijte polovice ovom mješavinom, a možete i dodati par kapi javorovog sirupa.

Ovakva slastica sadrži približno 150 kalorija.

Nadamo se da smo vas upravo motivirali na pripremanje zdravih slastica, a kako je ovo samo početak, potražite još odličnih, jednostavnih recepata za slatke okuse prije, za vrijeme i nakon obroka. Neke ćete pronaći i na našem blogu.