Planinarenje i alpinizam

Vikend za vikendom, tražite novi bijeg u prirodu?

Vikend za vikendom, tražite novi bijeg u prirodu? Zatrpanim poslom nismo imali previše vremena, ali odmor je bio potreban, a Ivanščica nam je bila najbliža. Često odemo na Ivanščicu, najvišu planinu sjeverozapadne Hrvatske. Do samog vrha vodi nekoliko staza, mi najčešće odaberemo tzv. stazu Konj, koja kreće iz sela Prigorec i do vrha nam treba oko sat i pol.

Vikend nakon toga bili smo u blizini Zagreba i naravno Medvednica je najbolji izbor za bijeg od gradske vreve i vrućeg asfalta. Lagana staza broj 13, tzv. Miroslavec staza koja kreće iz Šestina bila je naš izbor. Kod Medvednice je odlično što postoji toliko staza, različitih težina i duljina da si svatko može pronaći nešto za sebe.

 

Prikladna odjeća i obuća vrlo je bitna

Prilikom naših kratkih izleta kroz Hrvatsku shvatili smo da je prikladna odjeća i obuća vrlo bitna. Pogotovo ako se penjete na neka brda, planine, što smo i spomenuli u prvom djelu. Ovaj put bi se osvrnuli na ostalu opremu, bez koje mi ne odlazimo niti na jedan put.

Prvo i nama najbitnije je ruksak – ovaj put smo odabrali ženski planinarski ruksak Lynx od 20 litara i muški planinarski ruksak Falcon od 24 litre. Ono što nam je prvo upalo u oko je leđni dio, koji lijepo prianja uz tijelo. A opet vas ne pritišće pa da vas bole leđa ili da se oznojite. I druga nama najbitnija stavka je vodootpornost i materijal koji se brzo suši. Te dodano pokrivalo u slučaju kiše, jer osim hrane u ruksacima često nosimo fotoopremu.

Ruksaci

Ruksaci sa strane imaju mrežicu gdje smo mi nosili vodu u boci , a ovu bocu smo odabrali zbog stavke da se lako čisti, naime sve plastične boce koje smo do sada koristili brzo su dobile fleke ili čudne mirise. I za kraj, vrlo bitno u ljetnim vremenima je kapa, šilterica. Inače volimo kape, bilo da služe kao zaštita od sunca, od dosadnih mušica kad smo na biciklu ili pak samo kao modni dodatak

I za kraj bi samo napomenuli da smo stvarno oduševljeni McKinely opremom, cijene su pristupačne, a Ivi se posebno svidjelo što u ponudi ima opreme živih boja.

 

Iva i Branko (Putoholičari)