Biciklizam

Kvalitetni komadi odjeće za sigurno i udobno pedaliranje

Kvalitetni komadi odjeće za sigurno i udobno pedaliranje. Prije početka sezone bicikliranja morate najprije provjeriti tehničku ispravnost svog bicikla. Kao prijevozno sredstvo, bicikl mora imati funkcionalnu prednju i stražnju kočnicu, bijelo prednje svjetlo za osvjetljavanje ceste i crvenu bljeskalicu sa stražnje strane, reflektivne elemente na bočnim stranama i pedalama, zvonce, pravilno napunjene pneumatike i odgovarajuće postavljeno visinu sjedala i upravljača. Pažljivi biciklist pobrinut će se još i za blatobrane, zaštitu za lanac, prtljažnik i košaricu za prtljagu. Za kvalitetan rad bicikl treba biti i temeljito očišćen.

Jednako je važna i oprema biciklista. Na glavi je potrebno imati biciklističku kacigu koja će vas zaštititi od ozljeda pri mogućem padu. Iznimno je važno pobrinuti se i za vlastitu vidljivost u prometu. Nosite odjeću živih boja, a vozite li u hlačama širokih nogavica, za vrijeme vožnje važno je pričvrstiti ih oko gležnja.

Biciklističke hlače i biciklističke majice

Svaki pravi biciklist ne treba samo besprijekorni bicikl odgovarajućeg tipa nego i primjerenu biciklističku odjeću. Samo na taj način moguće je postići udobnost i ugodu tijekom vožnje, a da ne spominjemo i sigurnost. Veliku ulogu u tome imaju biciklističke hlače i biciklistička majica.

Biciklistički kompleti majica i hlača u pravilu su aerodinamičniji te će se pobrinuti za odvođenje znoja s tijela, prozračnost i optimalnu slobodu kretanja.

Vrlo važnu ulogu igra i podstava za sjedalo na hlačama. Podstava će osigurati lakše navikavanje stražnjice na sjedalo bicikla u prvim kilometrima vožnje, a tijekom dugih vožnji važan je za ublažavanje vibracija uzrokovanih cestovnom podlogom. Kvalitetno izrađen biciklistički dres pobrinut će se za udobnost. Tehnološke tkanine dresa omogućit će odvođenje znoja od tijela. Dobrodošli su i dodatni džepovi na leđnom dijelu majice. Tamo možete spremiti energetske gelove i druge potrepštine koje želite imati pri ruci.

Zahtjevniji rekreativni biciklisti i natjecatelji često nose kvalitetne biciklističke hlače s naramenicama koje dobro pokrivaju lumbalni dio leđa. Izrađene su od izdržljive i elastične tkanine ugodne na dodir. Takva vrsta hlača biciklistima omogućava odličan kompresijski učinak i dugotrajnu potporu mišićima.

Kvalitetni komadi ; zaštita nogu i ruku

Za vrijeme vožnje biciklom preporučuje se nositi i kvalitetne biciklističke nogavice i rukavice, pogotovo za hladnije dane kada se treba pobrinuti za izložene dijelove tijela. Nogavice ne samo da štite od hladnoće, nego i pomažu učinkovitom vraćanju krvi iz nogu prema srcu, a preporučuju se i za smanjenje grčeva i ozljeda. Kvalitetni materijali od kojih su izrađeni optimiziraju izmjenu topline i odvode vlagu. To je odlična pomoć za regulaciju tjelesne temperature. Neoprenski rukavi pobrinuti će se za iznimnu udobnost i fleksibilnost te maksimalnu izolaciju. Otporni su na vodu i vjetar. Preporučuju se i nazuvci od neoprena, također otporni na vodu i vjetar.

U važne komade biciklističke opreme spadaju i biciklističke rukavice. Iako se radi o malom komadu biciklističke garderobe, itekako su važne. Biciklističke rukavice vrlo su korisne. Učinit će držanje upravljača na duge staze ne samo udobnijim nego i sigurnijim. Većina rukavica opremljena je s gel jastučićima ili posebnim jastučićem na području zapešća koji smanjuje pritisak na živce u ruci i sprečava pojavu žuljeva. Korisne su i u slučaju znojenja ruku kada bi vam mokra ruka bez rukavice lako mogla skliznuti s upravljača, dok će je rukavica sigurno zadržati na mjestu. S manje posljedica proći ćete i u slučaju pada s bicikla jer će rukavice zaštititi dlanove pri kontaktu s tlom.

Lagane i kompaktne biciklističke vjetrovke

Nezaobilazan komad odjeće za bicikliste sigurno je i biciklistička vjetrovka. Mora biti vodootporna i otporna na vjetar. Pružit će vam dovoljno zaštite od vanjskih uvjeta da pri vožnji ostanete svježi i suhi. Odaberite vjetrovku koja, kad je složena, stane u džep ili ispod sjedala bicikla. Prilikom kupnje provjerite i je li vjetrovka izrađena od kvalitetnih materijala i ima li reflektivne elemente na prednjoj, stražnjoj i bočnim stranima. To će vam poslužiti za dobru vidljivost u mraku.

Biciklističke bandane za zaštitu od sunca

Sve omiljeniji komad biciklističke opreme su i bandane. One jako dobro pomažu kod zaštite od sunca i dobro upijaju znoj da vam ne curi u oči. Nose se slično marami za kosu – naravno, ispod biciklističke kacige. Na tržištu postoji bezbroj varijanti i uzoraka, uglavnom u jednoj veličini.

Kako bi bicikl još dugo bio jedno od vaših omiljenih prijevoznih sredstava koje još k tome pridonosi zdravlju i dobrom raspoloženju, u prvom redu pobrinite se za besprijekorno stanje bicikla, a zatim i primjerenu biciklističku opremu koja će vožnju učiniti udobnijom.

U Intersport prodavaonicama i web shopu pronaći ćete biciklistički kutak opremljen raznolikim proizvodima. Kvalitetni komadi svjetski priznatih proizvođača kao što su Castelli, Sportful, Craft, i ekskluzivnu marku Nakamura.