Kampiranje

Kampiranje zasigurno predstavlja jedan od najpopularnijih oblika godišnjeg odmora. Ima li što ljepše od boravka u netaknutoj prirodi, daleko od urbane gužve, daleko od računala, povezivanja s webom, i drugih multimedijskih aktivnosti. Ipak, možda nisu svi “pravi kandidati” za ovu vrstu odmora, jer je kampiranje, u mnogim aspektima, vrlo specifično.

Šator je posebna kuća!

 Možemo reći da je šator svojevrsna mobilna kuća, koju možemo nositi bilo gdje, te je možemo sagraditi svakog jutra iznova. Ali ova mobilna kuća ima neke posebne značajke. Nije tako čvrsta, topla, izolirana … Ako vas smeta buka, ili ako ne možete podnijeti pomisao, da će neke kapi kiše možda prodrijeti u unutrašnjost… Onda kampiranje možda i nije najbolja varijanta za vas.

S druge strane, šator, ovisno gdje ga postavite, nudi prekrasne poglede. Ujutro će vas buditi pjesma ptica ili cvrčaka. Tik kada otvorite oči, otvori vam se pogled na more, jezero, planinske vrhove … A uvečer će za vas sjati tisuće zvijezda.

Spavanje u šatoru

 Šator ne nudi udobnost kreveta vaše spavaonice. U šatorima uglavnom spavamo na podlogama od pjene ili madracima na napuhavanje. Oni su obično manje udobni, i manjih dimenzija od vlastitog kreveta.

Ali na kraju ćete se vrlo brzo naviknuti na novu podlogu za spavanje, toliko da ćete moći bezbrižno zaspati gdje god da se nalazili.

Boravak u autokampovima znači dijeljenje kupaonice i WC-a. Ako odbijate koristiti kupaonicu, koja nije vaša vlastita, onda se vjerojatno u kampu nećete osjećati kao kod kuće. No ako sebi dopustite da vam takva situacija “uđe pod kožu”, na kraju ćete spontano prihvatiti pomisao na zajedničku kupaonicu, te vam ona više neće predstavljati problem.

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi sa svim svojim ljepotama i nezaboravnim trenucima, ponekad može donjeti i neku neugodnost. Primjerice, kada se iz oblaka “izlije kao iz kabla”, šator baš i nije najudobnije mjesto za život. Isto vrijedi i za suživot s drugim živim bićima. Prostor u kampovima ponekad moramo dijeliti sa mravima, muhama i drugim kukcima, uključujući i dosadne komarce, kao i miševima i nekim drugim prijateljima glodavaca. Ako ste zgroženi idejom, da postoji velika vjerojatnost bliskih susreta s tim životinjicama, možda je bolje da ostanete u sigurnom skloništu urbane sredine.

No, sve je to dio doživljaja… Entuzijastične kampere to neće nimalo smetati, te će oni i sljedećeg ljeta ponovno postaviti šator na istom mjestu.

 Kampiranje kao alterego

Također, pri kampiranju, postoji pravilo da se ljude ne bi trebali osuđivati prema izgledu. Možda bi se iznenadili kada bi svog susjeda iz kampa, vidjeli u njegovom radnom okruženju. No, činjenica ako netko na poslu nosi haljinu i kravatu, ne znači da nije prikladan za kampiranje. U mnogim slučajevima je zapravo suprotno. Mnogi zaposlenici moraju nositi vrlo formalnu odjeću zbog različitih korporativnih pravila. A u stvarnosti, zapravo jedva čekaju da ih skinu. Kampiranje za njih predstavlja antipod svakodnevnom sivom životu, predstavlja bijeg u svijet mašte, u kojem postaju sastavni dio prirode i lako se prilagođavaju njenim pravilima. Zapravo, u svakom od nas, se možda skriva još jedan ljubitelj kampiranja.

Ako dopustite prirodi da vas dotakne, ili želite osjetiti “osjećaj slobode”, spontanosti života ili izoštravanja osjetila, onda ste sigurno među onima koji su već postavili šator, ili ćete to tek učiniti. Ako vas sve ovo još ne uvjerilo, možda i dalje tražite dodatan poticaj, dobra je vijest da ljubiteljem kampiranja možete postati u bilo kojem životnom razdoblju.