Sadržaj

Trčanje

DUGI OTOK

BAY GREEN 11 km

Dužina staze: 10,6km
Ukupni uspon: 440 m+
Najviša visina: Grpaščak 146 m/nv
Teren: asfalt (3km), makadam, krš
Vrijeme: do 3h

Bay Green je pravocrtna staza koja starta iz mjesta Sali, a cilj joj je u Uvali Mir. Putem ćete obići Sali, prolaziti kroz stoljetne maslinike i polja, pored spomenika, crkvica i gradina te brojnih uvala. Park prirode Telašćica otkrit će vam se i sa svojim fenomenima – uvalom Telašćica, klifovima Dugog Otoka te uvalom Mir. Vidjet ćete i ogromne strmce, poznate kao i dugootočke Stene, koje se uzdižu do 200m nad morem dok se u dubinu spuštaju i do 90m. Nakon Stena staza se spušta do uvale Mir gdje je i vaš cilj. Za povratak na start u Sali predlažemo vam organizaciju broda koji će vam dodatno obogatiti turu vožnjom uz poglede na otočki arhipelag.

CLIFF BLUE 24 km

Dužina staze: 23,6 km
Ukupni uspon: 690m+
Najviša visina: Grpaščak 146 m/nv
Teren: asfalt (9,6km), makadam, krš
Vrijeme: do 5h

Clif Blue je kružna staza koja start i cilj ima u mjestu Sali. Clif Blue staza prolazi najljepšim dijelom otoka gdje ćete na svakom kilometru zastati kako biste udahnuli dio otočke ljepote, kulturne i povijesne baštine. Staza će vas provesti kroz stoljetne maslinike koji i danas svjedoče o jednoj od najvažnijih aktivnosti kojim se stanovništvo bavi na otoku – maslinarstvu. Osim maslinika nailazit ćete na rasute spomenike, crkvice i gradine, a obići ćete i brojne uvale koje će vas očarati nevjerojatnom čistoćom i plavetnilom mora. Park prirode Telašćica pružit će vam nešto što niti jedan drugi neće a to su njegova tri fenomena – uvala Telašćica, klifovi Dugog otoka i slano jezero Mir. Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, atraktivno je sidrište za brojne nautičare. Ogromni klifovi, poznati kao i dugootočke Stene, na najvišem dijelu otoka dosežu i visinu od 160 metara nad morem dok se u dubinu spuštaju i do 90m. Sama staza ide uz litice klifova te je u tom dijelu potreban oprez kako vas otočka ljepotica ne bi navela na krivi korak.

Lokalitet Skrača još je jedan fenomen kojeg se može naći samo na ovom otoku. Naime, na Skračama se nalaze specifične kamene figure, u obliku čovječuljaka, koji su nastali spontanošću prolaznika tako da su slagali kamenje u figure čovječuljaka. Sada ih je preko tisuće i čine jedinstveni otočki fenomen.

Staza vodi dalje do jezera Mir, jednog od rijetkih europskih slanih jezera. Jezero se kroz brojne podzemne pukotine puni slanom vodom iz mora, a ljeti temperatura jezera doseže i do 33 stupnjeva.

Dugi otok, foto: Boris Kačan

LOŠINJ TRAIL

Lošinj je definitivno jedan od najatraktivnijih otoka za hiking. Čak i ako grebenska staza po vrhu otoka nije vaš kalibar, pregršt je prekrasnih trailova uz more i šumarke. Nije ni čudo da utrka Lošinj trail koja se održava u studenom svake godine privlači toliko zaljubljenika u ovaj otok.

KRATKA

Dužina: 8,5 km

Visinska razlika: 200 m

Težina: Lagana

Vremenska prolaznost: do cca 3 sata

Sa startom u Velom Lošinju staza će vas odvesti na pustu kamenu obalu sve do uvale Kriško, a zatim po mekim šumovitim putićima vratiti natrag u grad. Staza je duga 8,4 km s usponom od 200 metara i namijenjena je stvarno za svakoga.

DUGA

Dužina: 15,8 km

Visinska razlika: 500 mnv

Težina: Srednja

Vremenska prolaznost: do cca 6 sati

Staza duga 15,8 km i 500 metara uspona omogućiti će vam da Lošinj doživite na najbolji mogući način. Od trčkaranja po prekrasnoj kamenoj obali, strmog uspona preko hrpta otoka i spusta u jednu od najljepših uvala – Krivicu, vaše mišljenje o otoku Lošinju dobiti će potpuno novo ruho. Bilo to trčanje ili brza šetnja obećajemo vam dan za pamćenje.

Lošinj, foto: Cres&Lošinj trail

PAKOŠTANE TRAIL

Slikovite staze Pakoštana i okolice na jedinstvenom prostoru između Vranskog jezera i mora  provest će vas kroz savršenu slatko-slanu avanturu, prezentirati raznolikost i ljepotu ovog kraja i ponuditi vam pravu raznolikost terena: od utabanih zemljanih staza, obalnih puteljaka, mekanih šumskih puteva do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Ovisno o raspoloživom vremenu, te fizičkoj spremi, odvažite se na 11 km ili 24 km dugu avanturu.

Slana avantura – 24km

Dužina: 24km
Ukupni uspon: 300m+

Najviša visina: 111m/nv Čelinka vidikovac

Teren: asfalt (5 km), makadam (12,5 km), trail (6,5 km)

Vremenska prolaznost: 2-6 sati

Start je iz Pakoštana, no možete se uključiti i bilo gdje na opisanoj trasi. Prateći šetnicu tik uz more, staza vas vodi atraktivnom bedemskom, zemljanom stazom do mjesta Draga. Nakon prolaska kroz mjesto, staza nastavlja uz more do slikovite Dolačke uvale, odakle prelazi na područje Parka prirode Vransko jezero. Kratko prati kamenitu obalu jezera, a zatim se penje na greben Čelinke, najvišu točku na trasi i mjesto na kojem ćete sigurno “opaliti” pokoji selfi. S pogledom na Vransko jezero s jedne, te more i otoke s druge strane grebenski put vas vodi dalje kroz borovu šumu i maslinike i vraća se u Pakoštane. Ukoliko osjetite umor, ovdje možete napraviti pauzu ili i završiti, a oni neumorni mogu dijelom po asfaltu, dijelom po makadamu nastaviti do Crvene luke gdje staza okreće i vraća uz more natrag u Pakoštane. U prvom dijelu budite oprezniji zbog uske staze kroz škrape dok drugi dio prolazi kroz poznati „robinzonski“ resort Pine beach i pakoštansku rivu natrag u centar. Za ovu je stazu prosječnom rekreativcu dovoljno 4 sata.

Slatka avantura – 11 km

Dužina: 11km

Visinska razlika: 140m+

Najviša visina: 110 m/nv

Teren: asfalt (2,5 km), makadam (4 km), trail (4,5 km)

Vremenska prolaznost: 2-4 sata

Ova staza u „samo“ 11 kilometara otkriva svu raznolikost i ljepotu kraja između Pakoštana i Draga. Start je iz Pakoštana i vodi po takozvanom „balkonu“, pravom zemljanom, točnije flišnom bedemu uz more i maslinike. Zatim se penje do najvišeg dijela staze na vidikovcu Čelinka, s pogledom na Vransko jezero s jedne, te more i otoke s druge strane. Novotrasirana grebenska staza koja spaja vrh Čelinke s njenim zapadnim obroncima je najatraktivniji i tehnički najzahtjevniji dio ove trase. Ostali dijelovi uglavnom su vrlo brzi, blagi i bez uspona, a podloga su dobro utabane zemljane staze, makadam i manjim dijelom asfalt. Slatka je avantura preporuka svima koji žele iskusiti pravi trail doživljaj.

OD MORA DO MALE UČKE

Dužina staze: 20km
Ukupni uspon: 1000 m+
Najviša visina: Mala Učka
Teren: single trail, makadam, livade
Vrijeme: do 8h

Boraviti u okolici Opatije, imati tenisice, a ne zaviriti u magične šumarke Učke, stvarno je grijeh. Označene planinarske staze na Učku polaze s gotovo svake plaže iz popularnih ljetnih destinacija poput Lovrana, Mošćeničke drage, Medveje… Stoga, dosadi li vam ležanje na plaži, preporučamo vam jedan lijepi krug s polazištem iz Lovranske Drage.

Pratite markacije u smjeru mjesta Visoče, a zatim za Obrš i Malu Učku. Prva trećina puta duga cca 8 km je taman za zagrijavanje, više manje bez uzbrdica. Planinarska stazica vijuga kroz rijetke šumarke i livade, te još pokoju kuću i stara seoceta.  Cijelom tom dionicom, svako malo otvara vam se pogled na more i na Kvarner. Nakon toga počinje uspon na Malu Učku dijelom kroz šumu, dijelom po otvorenim livadama na kojem će sigurno biti puf-pant , no na sve to zaboravit ćete jednom kad osvojite vrh. Mala Učka je simpatičan travnati plato s livadicama, razasutim kamenjem, ovčicama, špinom na kojoj možete dotočiti pitku vodu i svima koji s te strane osvajaju vrh Učke Vojak, zadnje mjesto prije juriša na vrh. Našem krugu to je ujedno i najviša točka, nakon koje slijede 4 ravna kilometra, a zatim samo nizbrdo u smjeru Lovranske Drage. Silazak će vas gotovo cijelim putem nagrađivati spektakularnim i fotogeničnim pogledom na Kvarner i otok Cres i ne sumnjamo da ćete svako malo zastati opaliti selfi.

Učka

ZRMANJA – TRAIL TRI RIJEKE

Ima nešto magično u boravku uz rijeku. A tek uz tri! U nastavku vam predstavljamo trasu magičnog Traila tri rijeke koji se u travnju održava u sklopu Coastal & Mountain trails lige.  Odlučite li se, pripremite se na nevjerojatnu snagu prirode i stazu koju ne možete ni zamisliti.

DUGA STAZA

Dužina: 14km
Težina: Srednja
Vremenska prolaznost: 2-6 sati

Start je iz malog sela Muškovci/Berberi. Napredujete uzvodno uz Zrmanju i njene prekrasne slapove koji vam dolaze u susret, prebacujete se u veličanstveni kanjon Krupe, sve do skrivenih ljepota Krnjeze. Trail završava kada stignete do Manastira Krupa. Tijekom cijele staze bit ćete okruženi prirodom koja oduzima dah, proći ćete i preko spektakularnog Kudinog mosta dugog 109 metara s 12 sedrenih lukova napravljenog početkom 19 stoljeća, a noge će vas tjerati naprijed prema još ljepšim i spektakularnijim prizorima. U svakom slučaju, doživite prirodu koja vas okružuje i uživajte u njoj.

KRATKA STAZA

 Dužina: 7km
Težina: Lagana
Vremenska prolaznost: 1-3 sati

Kratka staza dužine 7 km idealna je za starije i mlađe uzraste te zbog svoje konfiguracije i prelijepog pejzaža poziva djedove i bake s unucima kao i mnoge ne-rekreativce, šetače i zaljubljenike u prirodu koji žele prošetati predivnom netaknutom prirodom. Start je u centru Ravni Golubić od kuda blagom nizbrdicom ulazite u predivan kanjon rijeke Krupe s pogledom na isto tako prekrasan kanjon njene mlađe sestre rijeke Krnjeze. Nakon spusta u podnožje kanjona čeka vas prijelaz na desnu stranu kanjona preko mosta dugog 109 metara s 12 sedrenih lukova napravljenog početkom 19 stoljeća zvanog Kudin Most. Nakon prelaska preko mosta krećete se uzvodno sve do otočića zvanog Kadena na mjestu gdje se susreću dvije rijeke (Krupa i Krnjeza). Na tom mjestu za prelazak na drugu stranu rijeke Krupe dug desetak metara potreban je raft ili se malo “okupati”. Potom se laganom šetnjom krećete uzvodno rijekom prekrasnim livadama sve do cilja koji se nalazi kod Manastira Krupa.

Zrmanja, foto: Coastal & Mountain trails