Sadržaj

Skijanje

Čarolija dječjih zimskih radosti, su sjećanja koja u sebi nosimo cijeli život. Kako netko može zaboraviti svoje prve crvene obraze, prvi osjećaj vjetra u kosi, kada se spušta sanjkama ili skijama niz snježnu padinu, i na kraju, ali ne i najmanje važno, prvi pokušaj klizanja i održavanja ravnoteže na ledu. A sve to romantično ima i drugu stranu, što roditelje dovodi do nedoumica. Sportsko orijentirani roditelji će se prije ili kasnije suočiti s vječnim pitanjem kada će prvi put staviti svoje mališane na skije. Zapravo, ova se dilema ne odnosi se samo na skije, već i na klizanje i sanjkanje. Istina je da je skijanje od ove tri navedene aktivnosti daleko najsloženije, tako da je odabir pravog trenutka time još važniji.

Kada je pravo vrijeme za prve korake na snijegu?

Nažalost, ovdje ne postoji univerzalni odgovor. Općenito vrijedi, da je sustavno i organizirano metodičko učenje apsurdno prije navršene tri godine starosti. S anatomskog pogleda i mogućnosti deformacije kostura, takav poduhvat nije preporučljiv. Prvotno hodanje po ravnini i prilagođavanje na opremu, s početnim fazama klizanja zajedno s roditeljima, ovdje je izuzeto. Naravno, u slučaju bržeg fizičkog razvoja djeteta, dopuštena je mogućnost ranog učenja skijanja. Međutim, roditeljima savjetujemo da pokušaju stvari gledati objektivno, te na realan način procijeniti djetetove sposobnosti.

U načelu, pravilo je da je najbolje vrijeme za početak skijanja, onda kada dijete pokazuje interes. Neka djeca zapravo ne žele skijati, a svaka bi prisila bila potpuno nerazumna i neopravdana, čak i u trenutku kada dijete ima “već sedam” godina. Zbog toga je također važno izbjegavati i uspoređivanje s prijateljima koji skijaju.

Pretjerivanje, nerealna očekivanja, prisila i nerazumna natjecanja, sigurno ne vode u pravom smjeru.

Kako započeti?

 Prvo pravilo, koje trebamo usvojiti jest, da svoju djecu ne učimo da skijaju sami. Stoga prepustite svoju djecu profesionalcima koji su stručno osposobljeni za ovu vrstu učenja i imaju ogromnu količinu strpljenja. Također, činjenica da učitelj predstavlja autoritet djetetu, nije zanemariva. Samo djetetu kojem će skijanje biti predstavljeno na razigran, zanimljiv i zabavan način, će skijanje biti radost, te će njegov uspjeh i napredak biti brži.

Budući da djeca imaju drugačiji način razmišljanja, stvari percipiraju drugačije. Kvalitetna škola skijanja postupno će ih približiti skijanju bez nepotrebnog pritiska, prije svega na način koji djeca razumiju i stoga ga lakše usvajaju. Natjecanje koje se razvija u maloj skupini daje djeci dodatnu motivaciju i ohrabrenje. Zadovoljstvo spoznaje, da je sposoban samostalno svladati svoje tijelo i kliziti niz brdo, ali prije svega, da sam može kontrolirati brzinu i konačno se i samostalno zaustaviti, neprocjenjivo je i jedinstveno.

Kako s  klizanjem i sanjkanjem?

 Kao što smo naveli, skijanje je vjerojatno najopsežnija zimska sportska aktivnost. Time nikako ne želimo podcjenjivati ​​zimske radosti poput klizanja i sanjkanja. Za klizanje vrijedi isto kao i za skijanje. Pravo je vrijeme onda, kada dijete pokazuje radost i interes. To vrijeme dolazi u onom trenutku, kada će dijete bez prisile obući klizaljke i suočiti se s održavanjem stabilnosti na tankom klinu. I onda kada će napraviti neke prve korake, i osjetiti vlastite mogućnosti kretanja i brzinu, čime će se aktivirati lančana reakcija.

Sanjkanje je u djetinjstvu zanimljivije i zabavnije, od bilo koje druge sportske aktivnosti. Neki roditelji još uvijek drže malo veću djecu u krilu, kada se sanjkama spuštaju niz ne tako strme padine. Tu vrijedi upozorenje, da se djeca trebaju sanjkati na mjestu koje je sigurno, odnosno tamo gdje ne mogu doživjeti opasnost poput kamenja i ponora. Možda je najbolje ako počnu u skupini prijatelja na poznatoj padini. Pri sanjkanju vam možemo pomoći i u Intersportu. U našim trgovinama imamo dostupan velik izbor različitih vrsta, veličina i oblika sanjki, koje će sigurno zadovoljiti potrebe za zimskim užitcima.