Sadržaj

Skijanje

Brend Elan ima posebno značenje za Sloveniju. Elanove skije su Slovenski nacionalni simbol i ponos. Elan je bio suosnivač slovenske skijaške bajke i svojevrsni zaštitni znak Slovenskog nacionalnog identiteta. Elan je Slovencima nešto slično kao što je Mercedes za Nijemce, Ferrari za Talijane, Volvo za Švedsku … U isto vrijeme, mnogi su izumi i inovacije rođeni u Begunjama, koji su u potpunosti promijenili skijanje. Uostalom, prve skije s naglašenim bočnim lukom, napravili su upravo Elanovi razvojni timovi. Čak je i Zoran Predin u Bijeloj simfoniji napisao: “… prva riječ najmlađih Slovenaca ne bi trebala biti moja majka, već RC Elan

Skijaški brend osnovao je skijaški entuzijast i vizionar Rudi Finžgar odmah nakon Drugog svjetskog rata. Ali prava Elanova euforija započela je tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. U siječnju 1980., Bojan Križaj je u Wengenu osvojio prvu slovensku (tada jugoslavensku) pobjedu u utrkama Svjetskog kupa, na jednoj od najtežih slalomskih staza na svijetu. U svojoj bogatoj karijeri Križaj je pobjedio u osam utrka, od kojih su sve bile slalomske, i sve su osvojene na Elan skijama. Tim uspjesima zaradio je nevjerojatnu popularnost. U to vrijeme, uglavnom zbog njega, utrke na Kranjskoj Gori imale su nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Bojan Križaj

Bojan Križaj

Naravno, ovdje je potrebno spomenuti i Borisa Strela, koji je osvojio veleslalom u Cortini d’Ampezzo 1982. godine. Iste godine osvojio je i brončanu medalju u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu, to je bila prva slovenska skijaška medalja osvojena na velikim natjecanjima. Naravno, ne možemo izostaviti Mateju Svet, čudesnu djevojku koja je 1989. godine postala svjetska prvakinja u slalomu. Zajedno je osvojila šest medalja na velikim natjecanjima, uključujući i srebrnu olimpijsku medalju. Prvu Slovensku zimsko-olimpijsku medalju osvojio je Jure Franko u Sarajevu. Te je tako, u nekadašnjoj Jugoslaviji, kružila legendarna izreka: “Mi volimo Jureka više od bureka!”

elan

Mateja Svet

Najveći asovi svih vremena

Elan je više od Slovenskog brenda. Zahvaljujući svojoj inovaciji, bio je popularan i poštovan na svim najpoznatijim stazama. Njegovo je ime na svijet donio legendarni šveđanin Ingemar Stenmark, koji je osvojio status najboljeg skijaša svih vremena zbog 86 pobjeda Svjetskog kupa. Ingemar Stenmark je za alpsko skijanje ono što je Michael Jordan za košarku, Wayne Gretzky za hokej, Michael Phelps za plivanje, Roger Fedrerer za tenis, Michael Schumacher za auto sport. I svih 86 pobjeda osvojio je na Elan skijama. Stenmark je bio poseban skijaški svemir. On je bio neka vrsta izvanzemaljca koji je stalno pobjeđivao, pobjeđivao i pobjeđivao. Dužnosnici Međunarodnog skijaškog saveza FIS izmislili su niz besmislenih pravila, kojima su željeli ograničiti njegove pobjedničke serije. Ali ništa nije pomoglo. U sezoni 1978/79., osvojio je svih deset slalomskih natjecanja i nastavio seriju u sljedećoj sezoni, kada je konačno poražen nakon četrnaest pobjeda. Jednom prilikom je, na slalomu u Kitzbühelu, drugoplasiranog Phila Mahrea pretekao za više od tri sekunde, dok u veleslalomu u Jasni, Bojana Križaja za četiri sekunde. Zato su njegovi konkurenti uveli interni trik i izračunavali zaostatke prema vremenu drugoplasiranog. Budući da je drugo mjesto u to vrijeme, ako je Stenmark stigao do cilja (a to je bilo gotovo uvijek), vrijedilo kao pobjeda. Sve se to događalo u vrijeme kad je Elan dolazio s pogrešne strane željezne zavjese. Predstavnici alpskih velesila nisu razumijeli, kako najbolji skijaš na svijetu skija na skijama s natpisom “Made in Yugoslavia”. Jednom ga je pozvao šef natjecateljskog tima, jednog od austrijskih proizvođača s vrlo agresivnim uvjeravanjem i debelim snopom šilinga: “Znate li uopće koliko je bolje skijati s našim skijama?” Stenmark je tiho slušao, a onda ga je ušutkao kratkim pitanjem: “Bih li možda bio bolji od prvog?” Uvijek je ostao kod Elana. Od početka do kraja.

Ingemar Stenmark

Snažna ekipa u skijaškom krosu

Posljednjih godina Elan se može pohvaliti iznimno jakom ekipom u skijaškom trčanju. Sa zelenim Elanicama Filip Flisar je osvojio kristalni globus i titulu svjetskog prvaka, te je osvojio i sedam svjetskih kupova. Izvanrednu priču napisali su Elanovi skijaši na olimpijskim igrama u Pjongjangu, jer su osvojili četiri od šest dostupnih medalja. Uzeli su obje zlatne. Oko vrata su ih objesili Kanađani Kelsey Serwa i Brady Leman, njihova rođakinja Brittany Phelan osvojila je srebro, a rus Sergej Ridzika broncu.

Filip Flisar

Odlični skakači

Elanova priča zapravo počinje na skijaškim skokovima, jer je Rudi Finžgar bio izvrstan skakač kojeg su zbog neobičnog crvenog odijela  nazvali “Der Rote Teufel aus Titoland” Sedamdesetih godina, kada su počeli veliki natjecateljski uspjesi, glavni igrači bile su Elan skije. Primož Ulag, Miran Tepes, Matjaž Debelak, Franci Petek, Primož Peterk i mnogi drugi svojim su uspjesima razveseljavali uz Elan skije. Posljednje, ali ne i najmanje važno, Peter Prevc osvojio je veliki kristalni globus na elankama.

Peter Prevc