Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Na skijanju nam ne smiju biti ruke hladne. Ruke su neka vrsta tjelesnog termometra. Stoga, je pri sportskim aktivnostima, a posebno prilikom skijanja, vrlo važno da nam ruke nisu hladne. Osjećaj hladnoće se preko ruku, vrlo brzo širi na cijelo tijelo. Stoga su rukavice obvezan, nužan i neophodan dio skijaške opreme.

Postoje dvije vrste rukavica – klasične sa prstima i samo sa palcem, koje su u principu namijenjene djeci, ali ih vole i odrasli. Odluka je čisto osobna. Treba također spomenuti da neki od najboljih skijaša (na primjer, Bode Miller) vole nositi rukavice sa palcem.

Rukavice su dostupne u nekoliko veličina, većina proizvođača nudi svoje modele u najmanje četiri veličine.

Vanjski sloj rukavica, koji sprečava prodor hladnoće i vlage u unutrašnjost, nekada je bio izrađen od kože, a danas većina modela iz raznih tehničkih materijala opremljenih gore-tex membranom i posebnom izolacijom koja osigurava vodonepropusnost i vodoodbojnost.

Na području dlana se moraju nalaziti posebna pojačanja, koja osiguravaju bolje prianjanje ručica skijaških štapova i osiguravaju trajnost.

Unutrašnjost je izrađena od materijala koji istodobno pružaju toplinu i ugodni su na dodir. Proizvođači nude unutrašnjost od umjetnih materijala, flisa i vune.

Rukavice su dostupne u različitim dužinama. U svakom slučaju, moraju se protezati preko zapešća i biti opremljene posebnom vrpcom iznad ručnog zgloba.