Sadržaj

TrčanjeFascia trening je vrlo važan, kako bi trkačima pomogao u izbjegavanju ozljeda. INTERSPORT olakšava razumijevanje ovog sustava tijela, i daje vam ključne savjete o tome kako ga trenirati.

Što je fascia i zašto je važna? Krenite u korak s proljećem, uz pomoć „fascia traning“ vježbi iz INTERSPORTA.

Fascia: što je to, zašto je važna i fascia trening savjeti za trkače

Možda ste čuli da se riječ “fascia” sve više spominje u krugovima trkača. Nije ni čudo, jer kao sveprisutni sustav tijela, to je tema koja se danas može teško ignorirati. Nadalje čitajte, kako biste saznali što je fascia, zašto je važna i kako, kao trkač, možete integrirati fascia trening u vašu praksu.

Što je fascia ?

Jednostavno rečeno, fascia je “ovojnica” vezivnog tkiva u tijelu. Ona isprepliće i povezuje mišiće, kosti, tetive, stanice, živce, organe i tekućine, držeći ljudsko tijelo zajedno. Uglavnom, to je sustav tijela koji ima velik utjecaj na svaki drugi sustav, a znanost je tek nedavno priznala veličinu njezine važnosti. Postoje četiri osnovne funkcije fascije:

  • Forma
  • Pokret
  • Prijenos
  • Potpora

Zašto je fascia trening važan ?

Vježbe zagrijavanja opuštaju i smiruju fasciju. To sprečava fascialnu restrikciju koja dovodi do manje mobilnosti u mišićima i time može dovesti do boli i ozljeda. Čuvajući fascialnu elastičnost i pokretljivost, pomoći ćete si u izbjegavanju ozlijeda dok dobivate najbolje rezultate prilikom vašeg trčanja, vraćajući prirodnu elastičnost i snagu tijela.

Koje fascialne vježbe mogu integrirati u svoj režim trčanja?

Sada kada imate predodžbu o tome što je fascia zapravo, možete integrirati neke vježbe u vlastiti trening. Evo nekoliko savjeta za početak:

  • Valjanje kože ekstremiteta, ili tijekom istezanja, vaša se fascia pokreće.
  • Skokovi i poskakivanje na različitim područjima stopala, izrazito su korisni za trkače.
  • Spiralni pokreti: rotacije zglobova, uključujući ruke, kukove, gležnjeve, zglobove, vrat, prste i nožne prste.
  • Zadržite svoj omiljen način istezanja duže vrijeme dok dišete, pomoći će vam da dosegnete duboke fasciane slojeve u tijelu.
  • Rolling: rekviziti kao što su pjenasti valjci, teniske loptice ili fascia kugle izvrstan su alat za opuštanje mišića. Također možete masirati važne fascije u tijelu, prolazeći valjkom leđima s jedne strane na drugu, bez potpore.
  • Samo-masaža: Masiranje stopala (kao i ostala područja) je ključan element fascia treninga za trkače. Osim toga, osjećaj je sjajan!

Stručni savjet: za nabolji učinak, izvodite ove vježbe bosonogi.

Integriranjem treninga usredotočenog na fasciu, u svoj plan trčanja 2-3 puta tjedno, stimulirat ćete fasciu i time si pomoći u izbjegavanju ozljeda. Zašto ne zavoljeti?