Sadržaj

Trendovi

Na početku školske godine, za djecu se također pokreće niz drugih aktivnosti izvan škole. Naravno, sport ima posebno mjesto među njima. Roditelji se često suočavaju s dilemom o tome koji sport izabrati za svoje dijete. Odluka je uvjetovana brojnim čimbenicima iz obiteljske tradicije i sporta, kojima se bave roditelji  Međutim, također je važno uzeti u obzir želje djeteta i naravno, njegove prirodne sposobnosti za određeni sport. Osnovna smjernica je da dijete uživa u sportu kojim se bavi.

Atletika i gimnastika

Abeceda počinje slovom A, a atletika je kraljica sporta, a gimnastika je njezina sestra. Ova dva sporta čine osnovu većine drugih sportova. Ova  dva sporta su izvrsna za poboljšanje motoričkih i koordinacijskih vještina, a osim toga,  uče dijete osnovnim kretanjima koja ih prate kroz cijeli život. Djecu ćete učiniti veliku uslugu ako ga upišete na atletiku ili gimnastiku. Bez obzira hoće li inzistirati na jednom od ova dva sporta ili će se kasnije početi baviti drugim sportom.

Plivanje

Plivanje je svakako jedna od najzabavnijih sportskih aktivnosti. Osim toga,  također ima mnoge druge prednosti. Djeca se rano riješe strah od vode, naviknu na određene higijenske mjere, koje su za mnoge vrlo neugodne. Iznad svega, plivanje je u fizičkom smislu sport koji razvija tijelo  i ne opterećuje kostur. Naravno, kada odlučujete o plivanju, vrlo je važno gdje se nalazi najbliži bazen.

Košarka i nogomet

Sportovi s loptom tradicionalno su jedni od najpopularnijih sportova kod djece i odraslih. Za košarku i nogomet, se uglavnom odlučuju dječaci, ali djevojčice više nisu vrlo rijetka iznimka. Igre s loptom izvrsne su za razvoj koordinacije, a grupni sportovi također su vrlo motivirajući, jer postoji puno interakcija, zabave i druženje uz sport. Stoga, djeca mogu biti privučena činjenicom da će se na početku pronaći prijatelje. Sportske zvijezde često igraju veliku ulogu u izboru sporta. Stoga će vrlo brzo doći do dileme: “Ronaldo ili Messi?” U nogometu, također imaju uzore kod kuće, u Hrvatskoj reprezentaciji, koja je ove godine postala viceprvak svijeta. Konkretno, Luka Modrić i Ivan Rakitić zasigurno su heroj mnogih budućih nogometaša.

Tenis

Tenis je također jedan od popularnijih sportova za koji se mnoga djeca odlučuju. To je izvrstan izbor za jačanje koordinacije, discipline, koncentracije. Ako ozbiljan angažman proizlazi iz početnog entuzijazma, tenis je vrlo složen sport koji zahtijeva svestranog sportaša. Preporuča se da djeca  prve teniske korake naprave sa skupinom vršnjaka s kojima će se zabavljati tijekom učenja prvih teniskih udaraca. Individualni teniski trening obično je previše monoton i dosadan za mlađu djecu. U Hrvatskoj postoji nekoliko kvalitetnih teniskih škola, koje također nude zimske treninge u grijanim i dobro opremljenim dvoranama.