Planinarenje i alpinizam

Kako se pravilno spakirati na jednodnevni izlet, kratki ili duži odmor u planinama

Kada malo bolje shvatimo prirodu ili planine, naš ruksak je naš najvjerniji pratilac. Omogućuje nam da sa sobom ponesemo sve potrebne stvari kako bismo se pripremili za nepredvidive vremenske uvjete. Uvijek na pamet pada nekoliko scenarija.  Mogže sve biti kako isplaniramo, ali ponekad se zna dogoditi nešto skroz neplanirano. Sve možemo lako riješiti, ako u ruksak stavimo sve potrebno, što nam u slučaju neočekivanih događaja dobro dođe. U načelu, pravilo je da nam za duže ture treba i više prtljage. I naravno ruksak je veći i teži.  Prije svega, ruksaci se uvelike razlikuju jedan od drugog, što znači da je stvarno važno znati točno za što vam je potreban.

Jednodnevni izleti I vikend ture

Jednodnevne i vikend ture obično su vrlo zahtjevne, ali prije svega dovode nas dovoljno visoko u brda, da nam je potrebna  dodatna odjeća. Kada krenemo, obično je toplo u dolini, a onda temperatura pada svakih nekoliko stotina metara. Kada dođemo do vrha, osim toplog čaja, potrebna nam je i suha majica, pulover ili vjetrovka. I za sve to treba pronaći prostor u ruksaku. Osim toga, dobro je imati barem mjeh za vodu kapaciteta tri litre, neke energetske pločice i neki drugi korisni dio opreme. Dobro je sa sobom ponesti prvu pomoć. Za ture koje traju dan ili dva, u principu, prikladni su ruksaci  kapaciteta od 20 do 40 litara. Razlika između oba modela velika, zbog toga je važno, da prije kupovine razmislite što inače nosite sa sobom. Time će odgovor na pitanje, koliko prostoran mora biti vaš ruksak, biti izuzetno lagan.

Što treba uzeti za duže ture

Naravno, planinarenje u planinama ili putnički način putovanja može potrajati mnogo duže. Do tjedan dana možemo uzeti svu prtljagu s nama. Na putu koji je dulji od tjedan dana vjerojatno ćemo morati oprati neki komad odjeće. U svakom slučaju, za duže i ozbiljnije putovanje trebamo mnogo veći ruksak, koji bi trebao imati najmanje 65 litara volumena. Vrlo su preporučljivi ruksaci, koji se mogu povećati za još deset do petnaest litara. Odabir pravog ruksaka opet ovisi o duljini i načinu putovanja. Ako kampirate, u ruksak odgovarajuće veličine možete spremiti šator za dvije osobe, vreću za spavanje, jastuk na napuhavanje, kuhalo, pribor za jelo … U svakom slučaju, vjerojatno trebate svu opremu koju biste nosili sa sobom na kraće ture i nekoliko dodatnih komada odjeće.

Kako spakirati?

Dakle, na kratkim i na dužim putovanjima vrlo je važno, kako svoje stvari složite u ruksak. Odgovoran pristup omogućuje vam da točno znate gdje se što nalazi, što znači da ne morate izvlačiti svu prtljagu svaki put van. Prije svega moderni ruksaci omogućuju takvo pakiranje, jer imaju nekoliko pretinaca i pregrada što omogućuje logično i smisleno razvrstavanje prtljage.