Plivanje

Plivanje je za mnoge entuzijaste sport, koji prakticiraju tijekom cijele godine.

Zašto je plivanje zdravo?

Plivanje je jedna od najzdravijih sportskih aktivnosti. Ima mnogo pozitivnih učinaka. Smatra se izvrsnom aerobnom vježbom koja se odvija bez opterećenja na zglobove i skelet – ovo je vrlo važna vijest za mnoge rekreativce. Pri plivaju, radi gotovo cijelo tijelo, dok je  težina  ravnomjerno raspoređena.

Osim toga, trening plivanja omogućava sagorjevanje kalorija i uklanjanje celulita. Ako tražite način kako izgubiti težinu, plivanje je svakako jedan od načina.

Zbog tog razloga, svake je godine sve više i više obožavatelja plivanja. Obzirom da je posljednjih godina u našim krajevima izgrađeno puno bazena, različitih veličina i duljina, plivanje je postao sport koji traje cijelu godinu.

Ponekad smo se plivanju posvećivali uglavnom samo ljeti, sada možemo plivati tijekom cijele godine. To omogućava sustavan i planiran trening, sa pomoću kojeg napredujemo u tehnici, kao i u općoj pripremljenosti plivanja.

Koja oprema nam je potrebna?

Plivanje se općenito smatra jednim od onih sportova, čiji su glavni rekviziti ljudsko tijelo pa stoga ne trebamo gotovo nikakvu opremu.

No, neke male stvari su ipak potrebne. Za početak, naravno, kvalitetan kupaći kostim izrađen od visokokvalitetnog, brzo sušećeg i dobro prilagodljivog materijala.

Ozbiljni plivači uvijek koriste kapicu za plivanje, kojom pomažu postići bolju hidrodinamiku, ukroćuju nestašnu kosu i, naposljetku, tako brinu o vlastitoj higijeni. Vrlo dobrodošla pomoć su naočale za plivanje, koje znatno povećavaju vidljivost pod vodom. U bazenima su posebno dobrodošle, jer štite oči od kemikalija koje se nalaze u vodi. Tu su i modeli dizajnirani za plivače s dioptrijskom dijagnozom.

Među obveznom opremom za bazene su i gumene natikače, ručnici, ogrtači, torbe … A djeca će biti oduševljena brojnim plutajućim dodatcima, uz koje će im prvi koraci biti jednostavniji i zabavniji.