Skijanje

Udruženje  Best of the Alps  uključuje 12 najboljih skijališta u Europi. To nije samo ekskluzivan izbor, već su to skijališta gdje se zimi isprepliće skijaška tradicija, prekrasna planinska priroda, alpinizam, vrhunska kuhinja i druge zimske radosti. To su odredišta koja možete posjetiti samostalno, u paru, sa obitelji ili u društvu prijatelja.

U daljnjem tekstu predstavljamo  polovicu najboljih skijališta.

Skijalište Chamonix

Chamonix se smatra glavnim gradom alpinizma i skijanja. Naravno, nalazi se u srcu Savojskih Alpa, malo ispod 4810 metara visokog Mont Blanca, koji se smatra najvišim vrhom Europe. Grad Chamonix se nalazi na nadmorskoj visini od 1035 metara, a na njegovim se ulicama u svakom trenutku može doživjeti  međunarodni ritam, budući da zaljubljenici u zimske sportove dolaze iz cijelog svijeta. Glavna atrakcija sigurno je uspinjača na Aiguille du Midi, koja se uspinje do 3777 metara. Skijanje preko Vallée Blanchea pored najvećih ledenih ploča starog kontinenta iznimno je iskustvo. Osim toga, Chamonix je bio domaćin prvih Zimskih olimpijskih igara 1924. godine.

Skijalište Cortina d' Ampezzo

Skijalište Cortina d’ Ampezzo

Cortina d ‘Ampezzo definitivno nije najbolje skijalište u Italiji, ali je daleko najpoznatije po padinama. Zapravo, predstavlja tipičan talijanski pogled na skijanje. To je mješavina sportskih i drugih životnih užitaka. Svojevrsna zimska dolce vita. Skijalište ne nudi najnovije i najmodernije vučnice i žičare, naprotiv, mnoge od njih nalikuju muzeju na otvorenom. Ali posjetitelji im oproste u trenutku kada vide Tofane, što predstavlja nevjerojatno lijep krajolik. To je zapravo razglednica Dolomita. U Cortini su 1954. godine bile Olimpijske igre, gdje je Toni Sailer osvojio tri zlatne medalje. Cortina se svake godine susreće s najboljim svjetskim skijašicama na utrci svjetskog kupa. Osim toga, tajni agent 007 snimao je  film Just for Your Eyes upravo tamo.

Skijalište Kitzbühel

Austrija je najbolja skijaška zemlja na svijetu. Nema sumnje u tome. A Kitzbühel je glavna skijaška prijestolnica. I u to nema sumnje. Legendarna staza Streiff je strašna, ako ne i najstrašnija na planeti. Skijalište je kitzbühelska alfa i omega. Organizatori su spremni učiniti sve za realizaciju utrke. Ako je potrebno, oni se također bave prirodom. I tako se svake godine u siječnju sva austrijska elita skuplja pod tirolskim brežuljcima, pomiješana s mnogim međunarodnim zvijezdama. Hahnenkamm Cup je snježna verzija bečkog “Oprenball”. Inače, Kitzbühel nudi vrhunsko skijanje, čak i kada se najbolji natjecatelji na svijetu ne natječu tamo. Kada rekreativni skijaši stoje na vrhu Streiffa i gledaju u duboku prazninu, svjesni su veličine izvedbe najboljih skijaša na svijetu.

Skijalište St. Anton am Arlberg

Teško je reći koje je najbolje skijalište u Austriji. Jednostavno ih je previše. Sv. Anton je svakako među njima. Selo Tirol nudi jedinstven spoj tradicionalnog i modernog pristupa skijanju i zimskog odmora. Tu možete uživati u gledanju starih skijaša i skijanju na beskrajno dugačkim i perfektno uređenim stazama. St. Anton je također domaćin utrka Svjetskog kupa, a osim toga, 2001. godine tamo je organizirano  Svjetsko prvenstvo. Ako imate sreće, čak možete susresti legendarnu Karl Schranz na ulici ili na stazi.

Skijalište St. Moritz

Skijalište St. Moritz

St. Moritz je mjesto za sve one koje privlači alpsko blještavilo. Još uvijek je jedno od najmodernijih skijališta na svijetu. Tradicija zimskog turizma u St. Moritzu traje više od 150 godina. Uostalom, tamo je izgrađen prvi luksuzni alpski hotel. Ovo je raj za razne zimske sportove. U smrznutom jezeru, pored klizanja, moguće je i skijaško trčanje, jahanje konja, igranje pola ili golf. St. Moritz je uglavnom skijaški kraj. Skijaške staze su jedna poezija. Prikladne su za vrhunske skijaše i sve ostale zimske užitke. Sv Moritz je također bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1936. godine. Osim toga, na zadnjem svjetskom prvenstvu održanom u  St Moritzu,  2017. godine,  je Ilka Štuhec postala svjetska prvakinja u skijanju.

Skijalište Zermatt

Zermatt i Matterhorn su dva švicarska zaštitna znaka. Poznati su barem jednako kao  čokolada, sir i zlatni satovi. Zimi nude najbolje skijanje, a ljeti, zelene staze, svjež zrak i mir koji vam je potreban da napunite baterije. Zermatt je zapravo utjelovljenje bajkovite slike alpskog raja. Tu si bez automobila. Automobile treba ostaviti na velikom parkiralištu u pet kilometara udaljenom mjestu Täsch. Od tamo se vozite željeznicom koja podsjeća na neki vremenski stroj iz bajke. Skijaške staze u Zermattu su poezija. Široke, dugačke i  prostrane. Prikladne su za vrhunske skijaše, kao i za početnike i obiteljske skijaše. S obzirom da se staze protežu između 1500 i 3700 metara nadmorske visine, snježni uvjeti su uvijek povoljni. Tijekom skijanja Njegovo Veličanstvo Matterhorn, prema mnogim kriterijima, je i najljepša planina na svijetu.