Sadržaj

Fitnes

Svi dosta sjedimo. Na poslu, kod kuće i u slobodno vrijeme. Sjedenje je neizbježno, ali s malo truda možemo ublažiti štetne posljedice koje ima po naše tijelo. Ne trebamo se stalno kretati, ali možemo svakodnevno napraviti neke kratke vježbe. Kretanje ne znači nužno izvođenje vježbi za istezanje, snagu ili fleksibilnost, što je definitivno korisno. Bilo bi sjajno i kad bi se za vrijeme radnog vremena kretali. To može biti kratka šetnja do pošte, trgovine, toaleta ili ureda koji nije na našem katu.

Nudimo vam nekoliko jednostavnih prijedloga:

  • Na poslu ustati sa stolice jednom u satu. Naći razlog da se nekome nešto odnese u susjednom uredu ili na kraju hodnika. Ne ići dizalom nego krenite stepenicama, kat ili dva.
  • Kada sjedite, vodite brigu o držanju tijela. Ne naginjite se na stranu ili naprijed tako da vam je težište na jednoj strani. Pokušajte ravnomjerno rasporediti težinu. Vrat, ramena i kralježnica trebaju biti u ravnini sa zdjelicom, bez naginjanja
  • Svako toliko protegnite leđa. Dugo sjedenje uzrokuje to da zaboravimo kako sjedimo. Prisjetite se toga i ispravite svoje držanje.
  • Ako stolac dozvoljava, držite obje noge na tlu. Nemojte ih prekrižiti. To će pridonijeti boljoj cirkulaciji.
  • Provjeravajte da li su vam ramena napeta. Ako jesu, možete ih svjesno opustiti. Isto vrijedi i za donju čeljust. Obično je tako, pogotovo ako smo u stresu.
  • Obratite pozornost na disanje. Ako je plitko i brzo, možete ga produbiti i smiriti svojim svjesnim odabirom. To možete učiniti otvorenim očima i usred rada – obraćanje pozornosti na disanje oduzeti će vam samo minutu dragocjenog vremena.