Sadržaj

Biciklizam

Kaciga

Kaciga je posljednjih godina postala aksiom. Osviješten biciklist nikad ne sjeda za upravljač bez kacige. To vrijedi za sve oblike biciklizma, bilo da je riječ o cestovnom, brdskom, treking ili gradskom biciklu.
Kaciga je obvezan dio biciklistove garderobe, a iako je zakonski obvezna samo za djecu, odrasli biciklisti zbog toga nisu ništa manje ranjivi. Glava nije lopta. Naravno, to vrijedi i za djecu koja se na uporabu kacige moraju navikavati istodobno s prvim biciklističkim iskustvima. Biciklizam je naime iznimno dinamičan sport koji obiluje nepredvidljivim situacijama. Kod brdskog biciklizma inače nema automobila, no tu su granje, drveće i prilično velika opasnost od padova. Na cesti se ionako može dogoditi bilo što, a osim toga, biciklisti su među najranjivijim sudionicima u prometu.

• Kaciga prije svega mora biti odgovarajuće veličine. Ne smije biti premala jer vas već nakon nekoliko minuta uporabe može početi boljeti glava. No ne smije biti ni prevelika jer se vrlo lako može skinuti.
• Jednostavnim pokusom možete utvrditi je li prave veličine: s nepričvršćenom kacigom na glavi nagnite se prema tlu i zatresite glavom. Ako kaciga ne padne na tlo, odgovarajuće je veličine.
• Kad je upotrebljavate, naravno, pričvrstite je remenjem ispod brade. Ono ne smije biti pretijesno ni prelabavo.
• naravno, kaciga mora biti proizvedena od pravih materijala. Obično se sastoji od unutarnjeg dijela i školjke, što zajedno čini učinkovitu cjelinu.
• Ako s kacigom doživite bliski susret s deblom ili tlom, morate je zamijeniti novom. Iako se naizgled čini neoštećena, nikad ne znate je li se u njezinoj unutrašnjosti pojavila kakva napuklina zbog koje ne bi preživjela još jedan udar. To inače ne vrijedi za kacige određenih proizvođača koje su proizvedene od posebnih materijala otpornih na višekratne udare.
• Bitno je da je kaciga prozračna. To omogućuju posebni otvori koji osiguravaju dovod zraka u unutrašnjost i posljedično manje znojenje.
• Da biste izbjegli prodiranje bilo čega u unutrašnjost, kaciga mora na otvorima biti opremljena posebnim zaštitnim mrežicama.