Sadržaj

Fitnes

Vaše tajice trebale bi vam se tijekom sportske aktivnosti činiti kao druga koža, stoga vam donosimo kratak vodič u kojem otkrivamo sve što vam je potrebno za pronalaženje savršenog kroja.

Tajice su jedan od najsvestranijih dijelova sportske odjeće. Možete ih nositi za vrijeme trčanja, treniranja, a nerijetko ih biramo i kao odjeću “za po doma”. Ali kada je u pitanju pronalaženje savršenog para (ili parova), onih koje ćete htjeti nositi stalno, možda je potrebno više od ljubavi na prvi pogled. Naravno, boje i uzorci su važni (oni ipak moraju odgovarati vašem stilu), ali morate uzeti u obzir mnoge druge i bitnije detalje.

Savršeni par tajica bi trebao osigurati da ste uvijek suhi, topli, ali da vam nije prevruće i, ono najvažnije, u njima biste se trebali osjećati ugodno. Tajice bi se trebale rastezati samo na pravim mjestima i dati vam samopouzdanje da vježbate najbolje što možete, bez obzira na aktivnost ili kamo vas dan vodi.

Kako bi trebale pristajati tajice?

Kako pristaju jedna je od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir kada kupujete tajice. Nepravilno pristajanje može značiti da se gužvaju na pogrešnim mjestima ili da skliznu prema dolje, a oboje može utjecati na vašu udobnost i performanse. Kako bismo vam pomogli pri kupnji savršenog para koji vam pristaje kao saliven, evo naših preporuka.

Pripijeno, ali ne pretijesno

Tajice za teretanu trebale bi pristajati kao vaša “druga koža”, oblikujući se prema prirodnom obliku vašeg tijela. Trebale bi dobro pristajati bez osjećaja da su preuske ili da vas ograničavaju u kretanju, a pojas bi trebao udobno sjediti na vašim bokovima ili struku bez udubljenja. Trebali biste moći udobno staviti prst između tajica i na struku i na gležnju. Ako ne možete, možda ćete morati uzeti veći broj. Svaki brend ima specifičnu tablicu veličina koja vam može pomoći da odaberete pravu veličinu na temelju vaših mjera. Veličine se mogu malo razlikovati ovisno o marki.

Bez proklizavanja

Nitko ne uživa kad mora povlačiti svoje tajice pri svakom koraku ili čučnju. Kako biste spriječili da se to dogodi, potražite par u kojem se tkanina prilagođava vašem tijelu bez opuštanja u međunožju, na koljenima ili stražnjici. Prevelik ili pak premalen broj može utjecati na ukupnu prilagodbu i funkcionalnost.

Pravilna duljina i sloboda kretanja

Tajice za teretanu dolaze u različitim duljinama, ali dobro je pobrinuti se da duljina odgovara vašoj visini kako biste izbjegli gužvanje na području gležnjeva. Tajice bi trebale omogućiti puni opseg pokreta. Bilo da trčite, istežete se ili vježbate jogu, tkanina bi se idealno trebala rastezati s vašim tijelom i vraćati se u prvobitni oblik.

Kompresija po želji

Kompresijske tajice izvorno su osmišljene kako bi poduprle protok krvi i pružile dodatnu potporu i oporavak mišićima, ali danas mnogi jednostavno više vole kako pristaju. Ako više volite kompresijski kroj, svakako provjerite da nisu pretijesne do točke nelagode. Obratite pozornost na položaj šavova. Ravni šavovi poželjni su u područjima podložnim trenju (poput međunožja i područja iza koljena), kako bi se spriječile iritacije i nelagoda.

Izbor tkanine

Prilikom odabira tkanine za tajice za vježbanje uzmite u obzir klimu ili odabranu aktivnost. Teže tkanine (poput flisa i vune) izvrsne su za niže temperature, dok su prozračne tkanine koje upijaju vlagu kao što su najlon, likra, spandex i poliester (ili mješavine) obično idealne za topliju klimu i većinu vrsta vježbanja. Iako je pamuk mekan, nije dobar u upijanju znoja ili zadržavanju oblika.

Koje su različite vrste duljina?

Tajice za teretanu dolaze u različitim duljinama, nudeći mogućnosti za različite želje i aktivnosti. Postoje četiri glavna stila.

Puna dužina

Tajice po cijeloj dužini protežu se od struka do gležnjeva, pružajući potpunu pokrivenost nogu i odlične su za hladnije mjesece. One su svestrane i prikladne za razne aktivnosti, uključujući trčanje, HIIT, treninge u teretani i mogu se također nositi kao svakodnevna odjeća.

3/4 Duljina

Tajice ¾ duljine, poznate i kao skraćene tajice, završavaju malo ispod koljena. Nude ravnotežu između dugih i kraćih stilova, što ih čini prikladnima za razne aktivnosti i vremenske uvjete.

7/8 Duljina

Tajice dužine 7/8 nešto su kraće (otprilike 1/8 kraće) od onih pune dužine i obično završavaju iznad gležnjeva, ali ispod lista – ovisno o vašoj visini. Ova je duljina osmišljena kako bi pružila pokrivenost dok dopušta nešto izloženosti kože za dodatnu prozračnost. Izvrstan su odabir i za one koji su niži i smatraju da su im krojevi u punoj dužini predugački.

Kratke tajice

Kratke tajice, najpoznatije kao biciklističke, su, kako im naziv govori, kraći stil tajica koje obično završavaju iznad koljena. Osmišljene su za pružanje kompresije bedrima i obično se nose tijekom vježbi visokog intenziteta, vožnje biciklom, ali su također popularne za treninge u teretanama.

Uz dužine, imamo i različite opcije visine tajica. Tako su tajice srednjeg struka dizajnirane da sjede niže i ispod pupka. Tajice visokog struka nalaze se više na struku, obično na ili iznad pupka. Takav viši pojas nudi dodatnu pokrivenost i potporu oko srednjeg dijela i donjeg dijela leđa, često nudeći pristajanje poput kompresije, pružajući potporu abdominalnom području i donjem dijelu leđa.

Tajice za trudnice posebno su dizajnirane za prilagođavanje tijelu koje se mijenja tijekom različitih faza trudnoće i nakon poroda. Imaju značajke kao što su viši struk s podesivim ili rastezljivim pojasom (koji se može nositi preko trbuha ili sklopiti za potporu ispod trbuha), potporu za donji dio leđa i bokove (kako bi se ublažila nelagoda i pružila nježna kompresija), i često uključuju značajke kao što su širi ušivci i mekše tkanine. Trudničke tajice prikladne su za niz vježbi s malim opterećenjem, uključujući satove prenatalne vježbe, hodanje i lagane vježbe.

Kako odabrati prave tajice za svoju aktivnost?

Prilikom odabira duljine tajica za vježbanje uzmite u obzir namjenu, vremenske uvjete i osobne preferencije. Različite duljine nude različite razine značajki, pokrivenosti i prozračnosti, omogućujući vam da svoj izbor prilagodite specifičnoj aktivnosti i klimi.

Trčanje

U idealnom slučaju, tajice u kojima biste željeli trčati trebale bi biti izrađene od materijala koji upijaju znoj i imaju elemente za prozračivanje koji će vam pomoći da prijeđete veću udaljenost na najudobniji način. To može biti kompresija, ali i ne mora – to ovisi o vama. Također mogu imati dodane značajke kao što su džepovi, reflektirajuće trake, ovisno o tome gdje volite trčati.

Studio aktivnosti

Za vježbanje s niskim opterećenjem poput joge i pilatesa potražite par koji će vam pružiti udobnost i puni raspon pokreta. One obično imaju manju kompresiju od vaših tajica za trčanje, ali su i dalje izrađene od materijala koji upijaju znoj.

Vježbanje u teretani

Za vježbe visokog intenziteta ili dizanje utega potražite tajice za teretanu od materijala koji upijaju znoj i imaju rastezljivu tkaninu koja omogućuje neograničeno kretanje. Protuklizni pojasevi spriječit će ih da se spuste kada čučnete.

Koje su ključne karakteristike na koje treba obratiti pozornost?

Ne postoji stil koji odgovara svima kada su u pitanju tajice za teretanu. Ono što funkcionira za neke možda neće funkcionirati za druge. Značajke će ovisiti o tome što tražite i koja bi mogla biti vaša vrsta vježbe ili aktivnosti. Primjerice, za one koji žele spremiti telefon ili male potrepštine dok su u pokretu, potražite tajice s džepovima. Ako volite ranojutarnje vježbanje ili večernje trčanje, razmislite o paru koji uključuje reflektirajuće trake ili printove. Takve tajice mogu odražavati ulična svjetla i svjetla automobila kada je vidljivost slaba.

Postoje prednosti i za tajice sa šavovima i za bešavne – izbor je osobni. Ravni šavovi mogu pomoći u smanjenju trenja u područjima visokog trenja, dok su bešavne tajice (s malo ili bez šavova) fleksibilne i nerestriktivne te nude puni raspon kretanja. Ako vam ponekad treba samo malo dodatne potpore, tu vam mogu pomoći tajice s podesivom uzicom u struku. Ova dodana značajka pomoći će vam da zadržite svoje tajice na mjestu istovremeno vam omogućujući da trčite, skačete i krećete se s većom lakoćom.

Protuklizni pojas je također iznimno popularna stavka. Ovo skriveno ojačanje (obično izrađeno od silikona) omogućuje prianjanje unutarnje strane pojasa i rješenje za jedan od najdosadnijih problema, sprječavajući da vam tajice padaju dok izvodite svoje aktivnosti.

S toliko mnogo stilova, boja i značajki koje možete izabrati, idealan kroj za tajice uravnotežuje udobnost, funkcionalnost i stil. Kada ih isprobavate, pokušajte se što više kretati kako biste bili sigurni da se prilagođavaju vašim pokretima i obratite pozornost na osjećaj na vašoj koži. Svako tijelo je jedinstveno, pa pronalaženje pravog kroja može uključivati isprobavanje različitih marki i stilova kako biste otkrili što vam najbolje pristaje.

Kako znati jesu li tajice otporne na čučnjeve?

Tajice koje su otporne na čučnjeve su neprozirne i neće postati prozirne kada izvodite aktivnosti poput čučnjeva. Odlučite se za tajice s mješavinom tkanine koja uključuje visok postotak neprozirnih materijala kao što su najlon, poliester ili spandex. Ovi materijali doprinose ukupnoj izdržljivosti i neprozirnosti tajica. Kako biste provjerili jesu li otporni na čučnjeve, nježno rastegnite tkaninu između prstiju. Ako tkanina postane značajno prozirna kada se rasteže, možda nije otporna na čučnjeve. Također možete isprobati tajice i lagano izvesti nekoliko čučnjeva ispred ogledala. Ako vidite svoje donje rublje ili kožu kroz tajice tijekom čučnja, vjerojatno su pale na testu.

Odabir idealnih tajica za trening od iznimne je važnosti. Dobar par (tj. više njih) može poboljšati vašu udobnost, performanse i motivaciju. Razmislite o svojim potrebama i preferencijama te odaberite tajice koje će vam pružiti optimalnu podršku i udobnost tijekom vaših fitness aktivnosti i uživajte u nesputanosti i udobnosti!