Sadržaj

Nogomet

Svakom zaljubljeniku u nogomet srce zaigra kada utorkom i srijedom čuje prve taktove himne koja se vratila na stadione i ekrane. Naravno, u pitanju je UEFA Liga prvaka, najpoznatije i najglamuroznije klupsko natjecanje Europe. A time i najprestižnije nogometno natjecanje na svijetu, nakon Svjetskog prvenstva. Današnja Liga prvaka je zapravo nasljednik starog Kupa prvaka, a svoj današnji oblik je dobila rebrendiranjem 1992. godine. Prethodno se ovo natjecanje igralo na knock-out osnovi. Ali sada se temelji na skupinama, a kulminira velikim finalom.

Liga prvaka danas

.

Liga prvaka kakvu danas poznajemo je svoje stvaranje zahvalila globalizirajućim silama televizije i komercijalizacije. Davni su oni dani kada su naslov prvaka Europe osvajali klubovi poput Steauae ili Crvene Zvezde.

Pa je tako u posljednjih 18 godina prvak Europe došao iz samo četiri države, a to su bile Engleska, Njemačka, Italija i Španjolska. Real Madrid je naslov nosio češće nego itko drugi, čak 14 puta, uključujući i ovaj posljednji, a u posljednjih 10 godina su čak pet puta bili prvaci. Nakon njih, najuspješniji je bio Liverpool sa šest naslova.

Kao što smo naveli, Real Madrid je aktualni prvak, svladavši Liverpool u finalu 2022. u Parizu s 1-0. Ove godine se finale Lige prvaka vraća 10. lipnja na Olimpijski stadion u Istanbulu. Možemo se svi samo nadati kako ćemo doživjeti barem djelić spektakla kakav je bio na istom mjestu 2005. godine. Naravno, svi znaju kako pričamo o najspektakularnijem finalu Lige prvaka u povijesti i čudesnom preokretu Liverpoola protiv Milana.

Gotovo je sigurno kako će ove godine naslov prvaka otići u ruke nekom velikanu poput Real Madrida ili Bayerna. Ipak, mnogi romantičari bi rado da se takva „dosada“ prekine pa da naslov ode u ruke svojevrsnog outsidera poput Napolija koji je ove godine osvojio srca neutralnih navijača diljem Europe.

Zašto gledati Ligu prvaka

.

Za obožavatelje, gledanje Lige prvaka nudi vjerojatno najvišu razinu nogometa koji se igra bilo gdje u svijetu. Nekoliko europskih liga natječe se da ih se smatra najboljima na svijetu.

Ali ako uzmete najbolje od svih i natjerate ih da igraju sa svim ulozima na liniji, dobit ćete dramu, intenzitet i pozornost kao nigdje drugdje. Da, svjetsko prvenstvo ju nadmašuje po drami, raskoši i svjetskoj pozornosti, ali te ekipe treniraju zajedno samo nekoliko tjedana.

Klubovi Lige prvaka, prepuni međunarodnih zvijezda, igraju zajedno cijele godine, podižući svoju igru na sasvim drugu razinu pa je tako i kvaliteta taktičkih mehanizama i uigranost na razini koja ne postoji u nijednom drugom nogometnom natjecanju. Posebna priča su same nogometne zvijezde.

Već odavno vrhunski nogometaši nisu samo sportaši nego i prave medijske zvijezde koji svoju popularnost jednako duguju prisustvom na društvenim mrežama i sponzorskim ugovorima kao i umijećem na terenu. Tako više nije samo isključivo bitno koja momčad će pobijediti nego publika gladna spektakla također čeka i kakav magičan potez će im priuštiti Messi, Modrić, Halaand ili Mbappe.

Kada uzmemo u obzir sve te faktore – povijest, razina igre, intenzitet, pozornost, glamur — koji čine Ligu prvaka, dobivamo sami vrhunac gledanja nogometa. I bez obzira na to pratite li utakmice iz svog naslonjača ili slobodno vrijeme provodite na nogometnom terenu. U oba slučaja pokažite koji klub vam je najviše u srcu i glavni favorit.

Kako? Uz najnovije kolekcije koje nude sve za svakoga. Entuzijasti iz fotelje mogu s ponosom odjenuti omiljeni dres, dok će ovi na terenu uskočiti u kopačke u kojima će možda zaigrati i kao najveće nogometne zvijezde. Odabir je na vama, a mi jedva čekamo iduću utakmicu!