Sadržaj

Biciklizam

Hidratacija za bicikliste. Dok se cestovni biciklisti još uvijek oslanjaju na bidone s vodom, brdski biciklisti i turistički biciklisti oduševljeni su prilagođenim hidracijskim ruksacima.

Hidratacija je također iznimno važna za bicikliste. Konzumacija dovoljne količine tekućine prije, tijekom i nakon treninga uvelike poboljšava rezultate treninga, ubrzava regeneraciju i smanjuje umor. Kada idemo na biciklističku turu, moramo osigurati da sa sobom ponesemo dovoljno vode. U prošlosti smo vodu uglavnom skladištili u kanisterima, koji naravno imaju količinska ograničenja. No, odnedavno si možemo pomoći biciklističkim ruksacima u koje integriramo mijeh od tri litre s vodom, a opet nam ostane poprilično mjesta za raznu dodatnu opremu, dodatke i pribor.

Međutim, i boce za vodu i biciklistički ruksaci imaju neke prednosti, ali i nedostatke.

Bidoni

.

Bidoni se smatraju biciklističkim klasicima. Cestovni biciklisti ih se nikada neće odreći. Naime, na okvir svog bicikla mogu postaviti dva držača za boce u koje stane ukupno jedna i pol litra vode. Prednost dvije boce za vodu je što u jednu možete spremiti vodu, a u drugu energetski napitak. Kad nam ponestane tekućine, jednostavno svratimo u bistro i napunimo spremnike. Boce za vodu također se relativno lako čiste jer se mogu prati u perilici posuđa. Bitno je da su boce za vodu izrađene od kvalitetne plastike koja nije štetna za zdravlje i prije svega ne sadrži bisplenol (BPA). Također je vrlo važno da su boce 100% nepropusne – to je naznačeno oznakom “Leak Proof”. U svakom slučaju, preporuča se barem jednom godišnje zamijeniti ih novima.

Ponuda bidona i boca za vodu posljednjih je godina iznimno porasla, što je također rezultat dobre svijesti o važnosti hidratacije. Teško da možete pogriješiti s izborom boce za vodu, važno je samo odabrati pravu veličinu prema količini tekućine koja vam je potrebna i prema mjestu na koje ćete je postaviti. Većinu ponude ima brend Camelbak, specijalist za hidrataciju, ali možete pronaći i Cytec, Nalgene, i druge.

Ruksaci

.

Cestovni biciklisti koji se oslanjaju u aerodinamiku nikada neće na leđa staviti ruksak. Sasvim je drugačije s brdskim biciklistima i biciklistima amaterima. Za njih su biciklistički ruksaci gotovo uobičajeni. Postoji nekoliko prednosti:

  • u ruksak je moguće staviti mijeh za vodu, zapremine do 3 litre;
  • ruksak nudi i svojevrsnu zaštitu u slučaju pada;
  • uz pomoć ruksaka možemo se jako dobro pripremiti za turu, jer uvijek možemo ponijeti rezervnu majicu, vjetrovku ili jaknu, prvu pomoć, alat, kompresor za zrak, zračnicu, alat, energetsku pločicu…

Pri odabiru biciklističkog ruksaka ipak treba pripaziti na odabir prave veličine. Ruksak ne smije biti napola prazan, jer može jako smetati pri spuštanju. Također je važno da ruksak dobro stoji na leđima te da je opremljen posebnim pojasevima, kojima se dodatno pričvršćuje u predjelu struka i prsa prilikom spustova. Samo na taj način čvrsto stoji na svom mjestu čak i na neravnom terenu.

U asortimanu Intersport trgovina te u online trgovini možete pronaći dobro opskrbljen kutak s ruksacima priznatih proizvođača kao što su Camelbak, Osprey, McKinley, Deuter i Jack Wolfskin.