Sadržaj

Trčanje

adidas runners Zagreb i Intersport su ukazali na problem sigurnosti trkačica, i predstavili Solar Glide tenisice. Noćno trčanje omiljeno je za mnoge trkače, pogotovo one u gradu. Gradska gužva i buka su manji, a u isto vrijeme je i smanjen promet koji može ometati treninge na otvorenom. No, jako malo priča se o sigurnosti samih noćnih trkača, a pogotovo trkačica kojima je nerijetko ugrožena sigurnost za vrijeme trčanja. Možda o tome niti ne razmišljamo, ali potencijalne opasnosti postoje svaki put kada se odlučimo za noćno trčanje. Kako bi ukazali na sigurnost svih članica trkačke zajednice, adidas Runners Zagreb i Intersport Hrvatska organizirali su 2.4.2022. Night Run u Zagrebu, događaj kojim se htjela osvijestiti sigurnost žena za vrijeme noćnog trčanja.

Na događaju je prisustvovalo četrdesetak trkača koji su se upoznali s načinima kako osigurati sigurnost, a dobili su i noćne lampice kojima su mogli pravilno osvijetliti stazu kojom trče. Za sigurnost za vrijeme trčanja potrebna je i pravilna oprema, a povodom eventa adidas je predstavio i nove tenisice za trčanje – Solar Glide 5. One su dizajnirane prema ženskim stopalima i s fokusom na žensku trkačku zajednicu. Nježne su za korištenje i savršeno pristaju svakoj nozi, a upravo zbog toga omogućavaju neometan ritam trčanja i lakoću pokreta. Žene žele iste mogućnosti kao i muškarci i već su umorne od borbe za vlastitu sigurnost. A adidas želi bolju budućnost za sve.

Za sve trkače koje zanima kako učiniti trčanje noću sigurnijim, Ana Širić i Marie Wasler donose nekoliko savjeta za sigurno trčanje noću:

1. Izbjegavaj preglasnu glazbu

Glazba je odličan motivator, ali od motivacije je važnija sigurnost. Kako bi bila svjesnija svojeg okruženja, smanji glasnoću ili ugasi glazbu.

2. Nosi mobitel

Iako se svatko od nas povremeno želi isključiti, važno je da nosiš mobitel sa sobom kako bi mogla nazvati nekoga ukoliko se ozlijediš ili nađeš u opasnosti.

3. Trči u paru

Kada trčiš po mraku, povedi svoju najbolju prijateljicu ili se pridruži grupi za trčanje. Trkačke zajednice kao što su adidas Runners mogu ti pomoći da pronađeš partnere ako nemaš osobe s kojima bi voljela trčati.

4. Budi vidljiva

Važno je na sebi imati odjeću s reflektirajućim detaljima kako bi bila vidljiva u mraku i na taj način izbjegla opasnost u prometu.

5. Reci gdje ideš

Prije trčanja javi kuda ideš kako bi ostali znali gdje si ako se nađeš u opasnosti. Osim toga, važno je da te ekipa može dobiti ako postanu zabrinuti.

6. Nosi bateriju/headlamp

Da lakše vidiš druge te put po kojem trčiš, nosi headlamp za lakšu orijentaciju u prostoru.

7. Trči osvijetljenim rutama

Kako se ne bi spotaknula i ozlijedila, trči rutama koje su osvjetljene kako bi bolje vidjela put po kojem se krećeš.

8. Vjeruj svojim instinktima

Ako misliš da si u opasnosti, vjerojatno si u pravu. Probaj što prije doći na osvijetljeno mjesto među ljude kako bi izbjegla potencijalnu opasnost, ili jednostavno kreni kući.
Ako se ipak ne osjećaš ugodno vani, tu je uvijek traka za trčanje.

Zadaća svih nas je stvoriti sigurnije okruženje za trčanje svim sportašicama i danju i noću i zato svi muškarci i žene moraju postati aktivni suradnici i ponosni saveznici pokreta za sigurnost žena, a upravo su taj pokret podržali adidas i Intersport ovom zajedničkom inicijativom kojom žele podsjetiti na tu važnu temu. Upravo je to jedna od tema koju je trenerica Marie Wesler predstavila na svojem podcastu, na kojem je ugostila Sanju Cesar, voditeljicu programa Spol, rod i seksualna prava iz CESI-a (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje). Osim o problemu sigurnosti žena dok trče same ili po mraku, podcast pokriva i teme feminizma, stanja u društvu i postavljanju zdravih granica.

.