Trendovi

Kakvu torbu smijete unijeti u zrakoplov?

Kakvu torbu smijete unijeti u zrakoplov? Svi već nestrpljivo čekamo da se život nakon epidemije normalizira jer ćemo ponovno moći neograničeno putovati kamo god želimo. Ako ne želite dodatno plaćati svoje letove, sad je pravi trenutak za obnavljanje znanja o svim ograničenjima povezanima s veličinom vaše torbe. Zamislite najcrnji scenarij u kojem se željni novih avantura pojavite u zračnoj luci i na prozorčiću za prijavu za let. A osoblje vas obavijesti kako svoju prtljagu ne smijete unjeti u zrakoplov. Morate je pohraniti u prtljažniku zrakoplova, a to ćete naravno morati dodatno platiti.

A zašto je tako?

Ograničenja veličine ručne prtljage kod niskobuđetnih prijevoznika

Niskotarifni zračni prijevoznici danas nam omogućuju brojne letove po Europi. U našoj su blizini najčešći Ryanair, Wizzair i Transavia. Koji nude privlačne cijene karata, no morate paziti i na veličinu prtljage. Kako je prtljažni prostor u putničkoj kabini u većini zrakoplova ograničen. Zračni prijevoznici imaju određena ograničenja veličine ručne prtljage. Težinu i prikladne dimenzije, stoga je najbolje provjeriti kod pojedinačnog pružatelja usluge, jer im se standardi međusobno razlikuju.

Ako ste, primjerice, kupili najjeftiniju kartu za Ryanair, u kabinu zrakoplova možete ponijeti torbu maksimalnih dimenzija 40 x 20 x 25 cm te za nju ne morate dodatno platiti. Ako ste odlučili letjeti Wizzairom, ručna prtljaga mora biti manja od dimenzija 40 x 30 x 20 cm, a za Transaviju možete čak birati između dvije veličine – između ručne prtljage veličine 45 x 40 x 25 cm i 55 x 40 x 25 cm. U tom ćete slučaju ručnu prtljagu moći staviti iznad svog sjedala, a u nju valja pospremiti i manje torbice s najosnovnijim stvarima ili dokumentima – naime, ni takve ne smijete imati sa sobom. A ako se u zračnoj luci pojavite s većom prtljagom, za nju ćete morati dodatno platiti.

Pravila za pakiranje ručne prtljage

Dakle, ako za svoje putovanje odaberete pravu veličinu torbe u kojoj su vaše stvari pravilno zapakirane, moguće je uštedjeti dosta novca, posebice ako ste odlučili letjeti s niskotarifnim pružateljem usluga zračnog prijevoza. U tom se slučaju preporučuje slijediti nekoliko pravila uz pomoć kojih sve vaše stvari možete zapakirati u torbu dimenzija ručne prtljage:

– umjesto kovčega radije odaberite naprtnjaču ili torbu, koji su prilagodljiviji i stoga ćete ih lakše pospremiti u prostor iznad sjedala

– sa sobom ponesite samo najnužnije jer se neke stvari mogu nabaviti i pri dolasku. A po potrebi možete i odjenuti nekoliko dodatnih stvari

– ne zaboravite na ograničenja u prijevozu tekućina u ručnoj prtljazi. Pa za pohranjivanje kozmetike razmislite o kupnji manjih bočica koje možete naći u drogerijama i ljekarnama

– vjerojatno dobro znate da je tehnika slaganja također važna ako želite uštedjeti nešto prostora, pa je najpopularnije motanje i slaganje odjevnih predmeta jedan do drugoga

– na vrh torbe zapakirajte kozmetiku, prijenosno računalo i druge posebne stvari, za dokumente koji će vam trebati za putovanje iskoristite jedan od vanjskih džepova.

Pri pakiranju ručne prtljage nemojte zaboraviti na posebne propise o količini tekućine koju smijete unijeti sa sobom u zrakoplov. Ta kategorija uključuje pića, tekuću hranu i kozmetiku kao što su kreme, aerosoli, kupelji, zubne paste i losioni. U tom slučaju treba uzeti u obzir da tekućine moraju biti pohranjene u bočicama maksimalnog volumena 100 ml, a sve bočice zajedno moraju biti zapakirane u prozirnu plastičnu vrećicu maksimalnog volumena 1 l.

Što ne smijete imati u ručnoj prtljazi?

Dok se pripremate za putovanje, imajte na umu da ćete biti na putu tek nekoliko dana i da će tamo kamo idete vrlo vjerojatno biti trgovina i supermarketa. Stoga pokoju stvar bez straha možete ostaviti i kod kuće. U ručnoj prtljazi sasvim sigurno ne smijete imati opasne predmete kao što su škarice, džepni nožići, suzavci, palice za golf ili bilo kakav alat. Jednako tako ne smijete imati eksplozivne, zapaljive, radioaktivne ili otrovne tvari. Sigurnosno osoblje u tom će vam slučaju sve navedene predmete zaplijeniti.

Kakvu je torbu onda najbolje odabrati?

Ako se s obitelji spremate na putovanje po Europi, odabir niskotarifnog pružatelja usluge zasigurno je najjeftinija opcija. Ali samo ako sa sobom nosite torbu prikladne veličine. Stoga vam se prije putovanja isplati uložiti u kvalitetnu torbu odgovarajućih dimenzija. Na taj ćete način izbjeći neugodna iznenađenja i sva dodatna plaćanja. Ako kod kuće već imate neku sportsku torbu kojom se koristite pri odlasku na trening ili vježbanje. Svakako je izmjerite jer možda odgovara propisanim dimenzijama. U suprotnom pretražite Intersportovu ponudu, jer se tako možete opremiti torbom koja će odgovarati svim propisanim standardima.