Planinarenje i alpinizam

Zimska sportska zabava

Zimska sportska zabava?! Kada se rađaju bajke? U zimi! Zbog toga što je to razdoblje najčarobnije. Odjevena u velove razigranosti, sanjive tišine, sve iskri i blista, jer zimi je hladnoća moćna, ali srca su razigrana i vruća. Zima je najljepši poligon za osjećaje i nema moćnijih iskustava od onih doživljenih u zagrljaju snijega i uz prisustvo onih koje volimo. Osim skijanja i snowboarda, zima nudi i mnoštvo drugih aktivnosti i iskustava za koje je potrebno samo malo mašte, dobre volje i motivacije za toplo odijevanje i odlazak u prirodu. Evo nekoliko prijedloga za provođenje sportskih aktivnosti ove zime.

Planinska idila

Snijeg utječe na sportske aktivnosti zimi. Dolazi i s prilično ograničenja, ali uz oprezno planiranje i odgovarajuću opremu, zimi se ne morate odreći prekrasnih pogleda sa vrhova gorja. Većina planinarskih domova su obično otvorena, i vikendom vas pozivaju da provedete dan na lakše dostupnim planinskim mjestima.

Među najpopularnijima su Sljeme i Platak, na koje, ako to uvjeti dopuštaju, možete pješačiti dio puta, a možete se i sanjkati ili skijati. Zimski pogledi i prigušena tišina bit će smrtno usidreni u vašem srcu.

Noćni izlet sa svjetlima

Da je dan prekratak, samo je loš izgovor za nepromišljene ljude. Čeono svjetlo na glavi, tople planinarske cipele i staza ispod nogu… Kažu; noć ima svoju snagu, a zimi, kada je put osvijetljen punim mjesecom koji se odbija od snježnog pokrivača, onda je posebno čarobna. Samo pripazite da na cilju postoji otvorena koliba u kojoj se možete ugrijati i osvježiti prije nego što se vratite u svijetlu noć.

m

Zimska zabava: Sanjkanje

Ako ste među onima koji vole izbjegavati gužvu na skijalištima, onda vam nudimo alternativu – sanjkanje. Mnoga planinska odredišta s dovoljno debelom snježnom podlogom, pretvaraju se u sanjkališta. To je prilika da se i roditelji i djeca odvoje od ekrana i sjedilačkog načina života, te zaista udahnu svježi zrak. Krenite i vi polako i pažljivo uz brijeg, pa dolje saonicama koje ste vukli sa sobom.

Neki su zadovoljni sa sanjanjem u obližnjem parku, no velik broj ljudi odlazi na sanjkanje u Gorski kotar, okolicu Zagreba ili čak na Sljeme. Pronađite svoju lokaciju, i prepustite se čarima sanjkanja.

Zimska zabava: Krpljanje

Krpljanje je jedan od sve popularnijih oblika istraživanja zimskih planinskih krajolika. Sada zimska zabava, a nekada su se koristile drvene snježne cipele, koje su naši preci nosili u zimskom lovu, šumarstvu i vojnim pohodima, danas su ih zamijenile plastične snježne krplje, koje su postale neizostavan dio opreme za zimske sportove.

S ovim “velikim cipelama” možete krenuti u zimsku bajku na dnevno ili prethodno spomenuto zimsko čarobno iskustvo.

Pješačenje uz svjetlo baklji

Zimi, kada je dan kratak, možete krenuti u noćnu šetnju s bakljama. Vatra u hladnoj noći dodaje nešto posebno tom iskustvu, što ga čini neprocjenjivo lijepim iskustvom. Organizirana su mnoga noćna pješačenja sa bakljama, pa provjerite ponudu lokalnih planinarskih ili turističkih udruga.

Posjet Ledenom Kraljevstvu

Kad ih pritisne hladnoća, žubor i šum šumskih i planinskih voda zaledi se u blistavu nepomičnu tišinu i raskošnu ljepotu. Mnogi slapovi postaju moćna kazališta fantastičnih oblika. Svake godine “ledena zemlja” koja nastaje u Plitvičkim jezerima, privlači nazubljene ledene zavjese i skulpture satkane od nebrojenih ledenih visećih svijeća. Ledom prekrivena stabla i skulpture pozivaju mlade i stare u zemlju fantazije.

Klizanje na otvorenom

Mnogi hrvatski gradovi svoju ponudu zimi obogaćuju klizalištima na otvorenom. Iznajmljivanje klizaljki i dodataka ako ćete klizati prvi put je sjajno, zato se nemojte bojati isprobati nešto novo i stati na klizaljke. Osigurana je zabava za djecu i odrasle. Djeca će vam biti zahvalna ako prvi put nešto pokušate s njima. Posebno je lijepo, na primjer, klizanje na zaleđenom jezeru, gdje uz klizanje možete uživati u najljepšim krajolicima prirode. Uskoro ćete poželjeti vlastite klizaljke. Piruete, brzo klizanje ili klizanje u paru, izbor je na vama. Pogledajte ponudu  klizaljki.

Hokej

Ako se već prilično dobro krećete na ledenoj površini i u vama se postoji dašak natjecateljskog duha, tada je hokej na ledu vaša savršena zimska rekreacija. Definitivno se nećete prehladiti! Za jednu odigranu utakmicu trebaju vam jedanaest prijatelja, pločica, hokejaška palica, klizaljke, zaštitna oprema, dres i nešto vremena. Klizalište može biti jedno od prirodnih, ako su dovoljno visoki minusi, ali možete se raspitati o datumima dvorane s pravim natjecateljskim klizalištem. Možete ih pronaći u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Slavonskom brodu.