Trendovi

Fizički aktivna djeca uspješnija su u životu!

Fizički aktivna djeca uspješnija su u životu! Tjelesna aktivnost može imati izuzetno pozitivne učinke na uspjeh vašeg djeteta u učenju. Kretanje uvelike stimulira frontalni korteks mozga, koji je odgovoran za učenje i rješavanje problema. Vidljivi učinci vidjeti će se, već ako se dijete pravilno kreće bar jedan sat dnevno, zbog toga pobrinimo se da naša djeca budu „fit djeca“.

Svaki put kad dijete izvrši neku novu aktivnost, u njegovom se mozgu stvaraju nove veze. Ponavljanjem već naučenog pokreta, jača stare već uspostavljene moždane veze. Stoga svom djetetu trebate omogućiti što više različitih pokreta. Poput kotrljanja, penjanja, puzanja, trčanja, hodanja, hvatanja ravnoteže, skakanja, vrtnje i slično. Vjerni pratitelj također bi trebao biti; ugodan i raznolik okoliš. koji je odgovoran za optimalan razvoj dopaminskog sustava. To omogućava djeci da budu što znatiželjnija i kreativnija dok se kreću.

Pustite dijete da se igra u vodi, pijesku ili blatu 

Roditelji često dijete previše štite, kako se ono ne bi previše ozlijedilo prilikom igre i kretanja. Kao rezultat toga, dijete nema dovoljno poticaja, ne stječe dovoljno novih iskustava potrebnih za mentalni razvoj i nije dovoljno aktivno. Pustite dijete da se igra u vodi, pijesku i blatu. Potaknite njegovo kretanje jer će neuronske mreže zbog toga postati gušće.

Neaktivnost djeteta uzrokuje rjeđe veze između neurona, pa nastaju praznine u strukturi mozga koje djetetu mogu uzrokovati poteškoće u učenju, govorne nedostatke, disleksiju, poteškoće u čitanju, koncentraciji i, na kraju, ali ne manje važno, poteškoće motoričkih kompetencija.

Sport za djecu stoga igra jednu od najvažnijih uloga, koja utječe na njihov uspjeh u učenju, kao i na druge vrste uspjeha u životu. Mnoge dinamične vježbe, poput hodanja, trčanja, penjanja, skakanja, vrtnje, kuglanja, vožnje biciklom, održavaju mozak aktivnim, jer djeca cijelo to vrijeme moraju uspostavljati ravnotežu.

Tjelesna aktivnost također treba uključivati ​​bosonogo hodanje ili bosonogo trčanje po pijesku ili travi. Pokazalo se da ovakva aktivnost najučinkovitije razvija pravilan luk stopala. Kad dijete napuni pet godina, trebalo bi svakodnevno pješačiti najmanje četiri kilometra.

Vježbanje kod kuće i tjelesni odgoj u školi trebaju biti dobro isplanirani. Rezultati dobrog planiranja su fit djeca, koja su uspješna u raznim područjima.