Kampiranje

šator3

Izaberite šator ovisno o tome za što vam treba

Kupnja šatora uopće nije lagana stvar. S obzirom na stvarno bogatu ponudu raznovrsnih modela, kupnju treba obaviti planski. Za početak, morate znati za koju prigodu vam je potreban šator, kako ćete ga prevoziti, koliko će ljudi spavati u njemu… Obiteljski šatori nešto su sasvim drugačije od sportskih šatora koje ćete ponijeti sa sobom na neku pješačku rutu ili jednodnevni izlet.

Veličina i razlike

Uvijek počinje s veličinom. U načelu, pravilo je da udoban šator mora svakoj osobi ponuditi prostor od 2,8 četvornih metara. Ovo je dobra polazna točka za daljnji odabir. Prije svega treba biti svjestan da nije pametno kupiti prevelik šator, jer to stvara mnogo problema – preveliki šator je zahtjevniji za transport, a teže je pronaći pravo mjesto za njega.

Sportski šatori i dalje postoje u klasičnom dizajnu tipa A. Oni su jeftiniji, ali manje je vjerojatno da će nepovoljno utjecati na različite vremenske uvjete. Suvremeni sportski šatori su u obliku kupole, nude više prostora, otporniji su na vjetar i druge elementarne nepogode.

Šatori su sa svojim materijalom također prilagođeni vremenskim uvjetima. Najčešće korišteni su tzv. trisezonski šatori, koji se mogu koristiti u  proljeće, ljeto i jesen. Ako kampirate po zimi, trebate odabrati i četverosezonsku inačicu koja nudi dovoljno toplinske zaštite u hladnim uvjetima, a istodobno nudi i mogućnost potpunog isključivanja ventilacijskog sustava.

Šatori su također višeslojni. Jednoslojni su lakši  i udobniji za nošenje, ali nude manje zaštite. Dvoslojni su teži, ali nude bolju zaštitu. Stoga je poželjno odabrati dvoslojni model, ako šator prevozite u automobilu, često ga ne sastavljate ili posuđujete.