Fitnes

Redovno bavljenje sportom ima mnogo korisnih efekata na fizičku i psihološku sposobnost. Na kraju, ali ne manje važno, stari Latininjani su skovali doboro poznatu krilaticu: Zdrav duh u zdravom tijelu. Rekreativno bavljenje sportom donosi koristi tijekom cijelog života. Korisno je da djeca počnu sa rekreacijom još u ranoj fazi, na taj način postižu radne navike o disciplini i odgovornosti.

Bavljenje sportom podrazumijeva udisanje svježeg zraka, aktiviranje mišića, otkrivanje skrivenih mjesta u prirodi, stvaranje novih prijateljstva…

Na taj način zadržavamo dijete u sebi, što može biti važan izvor energije i pozitivnog stava. Naravno, u svemu tome je potrebno imati zdravu mjeru, djelovati u skladu sa njihovim sposobnostima i biti svjestan svojih ograničenja. Jer pretjerivanje dovodi do povrijeda i loše volje.

10 činjenica o sportu

  1. Dokazano je da redovna tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju stresa i Fizička aktivnost aktivira hormon sreće, što daje osećaj zadovoljstva. Rekreativci su zdravi, sretni i zadovoljni ljudi.
  2. Redovna tjelesna aktivnost također ima pozitivan učinak na performanse rada – fizičku i intelektualnu.
  3. Tjelesna aktivnost, individualan i timski rad, povećava samopouzdanje i time pomaže pojedincima da se osjećaju bolje u svojoj koži i u društvu.
  4. Fizička aktivnost pozitivno utječe na kvalitetu spavanja. San je izvor energije, povećava koncentraciju i mentalne sposobnosti.
  5. Redovno bavljenje sportom i aktivnim stilom života garantira dug život.

6. Bavljenje raznim vrstama sportova pomaže djeci u razvijanju motoričke, društvene, kreativne i mentalne sposobnosti.
7. Bavljenje sportom omogućava pozitivan pogled na život.
8. Društva, koje su zajedno, ostaju zajedno.
9. Dobra fizička pripremljenost je garancija za zdrav, sretan i dug život.
10. Redovno bavljenje sportom jača imunološki sustav.