Sadržaj

Zdravi recepti

Kako temperature rastu, a dani postaju dulji, vrijeme je za osvježavanje prehrane. Tijekom ljetnih mjeseci naša tijela prirodno žude za lakšom, svježijom hranom koja ne opterećuje našu probavu. Svježe voće, hrskavo povrće i lagani zalogaji savršen su izbor za ovo godišnje doba. U nastavku vam predstavljamo nekoliko ljetnih recepata i ideje za zdrave obroke koji su jednostavni, zdravi i apsolutno ukusni.

1. Svježe salate sa sezonskim sastojcima

Prilikom pripreme salata uključite sezonske sastojke poput maslačka, blitve, šparoga itd. To su sastojci koji su izuzetno zdravi, ali imaju i visoku energetsku vrijednost. Sljedeće salate nikako ne bi smjele nedostajati na vašem jelovniku, ako volite zdrave obroke!

Osvježavajuća salata od maslačka s jajima i slaninom

Za pripremu ove izuzetno osvježavajuće i zdrave salate trebat će vam jedna velika zdjela maslačka, 3 velika krumpira, 2 jaja, 60 g dimljene slanine, bučino ulje, ocat i sol.

Prvo skuhajte krumpir i jaja te popržite slaninu na ulju koju ste prethodno narezali na male kockice. Pomiješajte vrući krumpir i maslačak te ih začinite bučinim uljem, octom i solju. Na kraju, samo stavite prženu slaninu i narezana jaja na miješanu salatu i poslužite toplo.

Nar i špinat

Špinat možete jesti u salati i na malo drugačiji, ali vrlo jednostavan način. Za pripremu salate trebat će vam samo zdjela špinata, jedan nar, prstohvat soli, ulje i ocat.

Sve što trebate učiniti je pripremiti salatu sa špinatom i po njoj posuti nar. To će pružiti slatkoću, što će salatu učiniti još ukusnijom. Ako ste ljubitelj mesa, u salatu možete dodati i pečenu piletinu, narezanu na trakice.

Salata s pečenim komoračem i svježim šparogama

Šparoge su prvi vjesnik proljeća, a zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava ne bi smjele nedostajati na jelovniku tijekom proljetnih mjeseci. Osim šparoga, trebat će vam i komorač, rikola, mladi špinat, svježi krastavci i cherry rajčice.

Prvo na roštilju popecite komorač i šparoge, a zatim ih dodajte rikoli, mladom špinatu, svježim krastavcima i cherry rajčicama. Začinite solju te dodajte ocat i ulje. Ako želite još malo obogatiti okus, u salatu možete dodati komadiće starog kruha koji ste tostirali na maslacu.

2. Jednostavni recepti za zdrave grickalice

Zdravi međuobroci mogu vam pomoći u kontroli apetita, spriječiti pad energije i poboljšati radnu učinkovitost. Stoga je važno koje sastojke koristite za njihovu pripremu. Kako bismo vam olakšali pripremu, sastavili smo nekoliko brzih i jednostavnih recepata.

Jednostavne proljetne rolice pečene u pećnici

Proljetne rolice su poznato jelo iz kineskih restorana, ali zahvaljujući jednostavnoj pripremi, možete ih napraviti i kod kuće. Za njihovu pripremu trebat će vam 2 češnja češnjaka, dvije žlice biljnog ulja, komadić svježeg đumbira, 1 ljuta crvena čili papričica, 300 g povrća (mrkva, svježi kupus, tikvice), 1 žlica soja sosa, žličica rižinog octa, 4 lista tijesta za proljetne rolice i 50 g rastopljenog maslaca.

Prvo popržite češnjak, đumbir i čili na ulju u velikoj tavi. Nakon 30 sekundi dodajte miješano povrće, ocat i soja sos te pržite još minutu. Tijesto za proljetne rolice narežite na manje komade i u sredinu svakog stavite ohlađeno povrće. Zarolajte tijesto i dobro ga preklopite te premažite maslacem. Sve zajedno pecite 15 – 20 minuta na 200°C.

Rolice od špinata sa feta sirom

Za pripremu rolica od špinata trebat će vam 150 g špinata i 100 g fete, kao i 140 g namaza, 2-3 žlice grana padano sira, 1 list lisnatog tijesta i prstohvat soli.

Prvo špinat namočite u kipućoj vodi 5 minuta, ocijedite i grubo nasjeckajte. Špinatu dodajte namaz, prstohvat soli i fetu te preko lisnatog tijesta premažite dobiveni nadjev od špinata. Nakon nadjeva pospite ribanim sirom, a zatim tijesto zarolajte u roladu. Dobivenu roladu narežite na jednake debele ploške, složite ih na lim za pečenje i pospite ribanim sirom. Pecite 15-20 minuta na 200°C.

Voće i orašasti plodovi svih vrsta

Voće i orašasti plodovi svih vrsta uvijek su odličan međuobrok, čija priprema ne oduzima puno vremena. Možete birati između različitih vrsta voća, koje možete narezati na manje komadiće i pripremiti svojevrsnu voćnu salatu. U proljeće su dostupne rane trešnje i jagode, te naravno, izuzetno zdrave borovnice, s kojima ćete zasigurno pripremiti ukusan i zdrav međuobrok.

Isto vrijedi i za sve vrste orašastih plodova. I ovdje možete birati, na primjer, indijske oraščiće, pistacije, neslani kikiriki i dobro poznatu studentsku hranu. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti, vlakna, a neki i proteine, pa mogu podići vašu prehranu na višu razinu.

Nedostatak vremena nikada ne bi trebao biti izgovor zašto ne pripremate lagane i zdrave obroke tijekom proljetnih mjeseci. Uvjereni smo da će vam naši recepti pomoći da napravite korak prema zdravijoj prehrani!