TO JE TVOJA ZIMA

Snježne padine i ravnice pozivaju na kretanje na svježem zimskom zraku.

Bilo to na skijama, klizaljkama, boardu, krpljama ili sanjkama…

Gdje god, s kim i kako god ih provodili, važno je da uživate u zimskim danima!

KAKO IZABRATI PRAVE SKIJE

Bez obzira na naše skijaške vještine, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima u pogledu duljine, geometrije, torzijske stabilnosti i otpornosti na savijanje.

ᐳ Svestrane skije / All Round

Dizajnirane su tako da omogućuju duge i kratke zavoje i uglavnom su namijenjene skijanju na uređenim stazama.

ᐳ All Mountain skije

Njihov nešto širi dizajn omogućuje im bolju plovnost u mekšem snijegu i snijegu, zbog čega su pogodne i za skijanje izvan staza.

ᐳ Skije koje potječu iz natjecateljske klase / Race

Za dobre rekreativce koji vole kraće zavoje prikladne su slalom skije pod oznakom SL. Za ljubitelje dužih zavoja, veleslalomske skije pod oznakom GS.

ᐳ Ženske skije

Skije koje su napravljene posebno za žene prvenstveno su znatno lakše, a osim toga vezovi su postavljeni malo naprijed što im omogućuje lakše manevriranje i bolju upravljivost.

ᐳ Dječje skije

Skije s kojima će djeca napraviti prve zavoje na bijelim stazama. Za malu djecu koja tek počinju učiti prve zavoje na snijegu kupujte što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godine) ne smiju prelaziti visinu nosa.

SIGURNOST JE NA PRVOM MJESTU

Smučanje s svojo dinamičnostjo in energičnostjo omogoča neizmerne užitke, a hkrati prinaša tudi številne nevarnosti.

Slednjim se lahko izognemo, oziroma zmanjšamo tveganje za poškodbe, z uporabo zaščitne opreme kot so čelada, smučarska očala in zaščita za hrbet.

KACIGA I NAOČALE ILI KACIGA S VIZIROM?

Nije slučajno da kacige s integriranim staklima ili vizirima imaju sve više sljedbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na skijaškim padinama, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i, na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s ugrađenim staklima nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli i za adekvatan sustav ventilacije te kvalitetna stakla koja se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Važno je odabrati kacigu s vizirom koji dobro pristaje vašem licu, jer je vizir pričvršćen za kacigu i nije ga lako zamijeniti, nudeći manje fleksibilnosti od običnih skijaških naočala. Također, nekim skijašima bi dodatna težina vizira na kacigi mogla biti manje udobna u usporedbi s nošenjem lakših naočala.

Unatoč prednostima, važno je prije kupnje isprobati kacigu i procijeniti koliko odgovara vama i vašim individualnim potrebama.

ŠTO MORAMO ZNATI O SKIJAŠKIM PANCERICAMA

Odabir pravih skijaških cipela ključan je za svakog skijaša jer one izravno utječu na udobnost, sigurnost i iskustvo na skijaškim stazama. Prije kupnje razmotrite:

ᐳ Pristajanje: Skijaška cipela treba dobro prianjati uz stopalo, ali vas ne smije pritiskati. Stopalo mora biti stabilno i oslonjeno, jer će se tako postići prava ravnoteža između udobnosti i kontrole. Prevelike čizme će vam omogućiti manju kontrolu, dok će čizme koje su pretijesne i neudobne otežati dugotrajno skijanje.

ᐳ Tvrdoća ili savitljivost: savitljivost (50-150) odnosi se na krutost cipele. Što je veća, skijaška cipela je tvrđa. Koja je tvrdoća prikladna za vas ovisi o vašem skijaškom umijeću, težini i osobnim preferencijama. Početnici imaju tendenciju da budu bolji u mekšim čizmama, što znači čizmama s manje savitljivosti, dok teži i napredniji skijaši obično biraju tvrđe cincerice koje omogućuju veću kontrolu i osjetljivost.

ᐳ Fleksibilnost: potražite značajke koje odgovaraju vašim potrebama ili omogućuju prilagodbu cipele i time poboljšavaju iskustvo skijanja. To uključuje, primjerice, podesive kopče, podesive veličine i uloške koji se prilagođavaju obliku vašeg stopala.

Na kraju, neophodno je da odvojite vrijeme i isprobate različite pancerice te zatražite savjet od našeg savjetnika kako biste pronašli skijašku cipelu koja odgovara vašem stilu skijanja, sposobnostima i obliku stopala.

AKTIVNO SKI DONJE RUBLJE JE SASTAVNI DIO SKIJAŠKE ODJEĆE

Ako je izbor promišljen, onda nema straha da na zimskom skijanju nećemo uvijek biti suhi i topli.
Na našim policama možete pronaći skijaško rublje sljedećih marki:

Još savjeta o skijanju

Zašto ove zime trebate isprobati skijaško trčanje

Zima, bez obzira na niske temperature i lošije vremenske uvjete, nudi na raspolaganju brojne aktivnosti na otvorenom uz pomoć kojih ćete steći ili održati postojeću formu i kondiciju te boraviti na svježem zraku. Uz one već poznate, kao što su skijanje, snowboardanje ili zimsko planinarenje, zadnjih sezona sve popularnije u Hrvatskoj postaje i skijaško trčanje.

Pročitaj više
Skijaške pancerice i sve što trebate znati prije kupnje

Opće je mišljenje da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ova izjava je samo djelomično točna, jer skijaške pancerice predstavljaju važnu drugu polovicu cjeline.

Pročitaj više
Kako izabrati skije?

Odabrati prave skije nije najlakši zadatak. Ali kada nađemo skije koje odgovaraju našem skijaškom znanju i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno uživati ​​u snijegu. Skije s naglašenim bočnim lukom postale su skijaški standard i konstanta. Stoga usporedbe s nekadašnjim "kopljima" više nisu potrebne...

Pročitaj više
Ove ski sezone posjetite Kopaonik u Srbiji

Slovenija, Austrija, Francuska i Italija omiljene su ski destinacije brojnih Hrvata. No, ako ste se zaželjeli malo skijaškog osvježenja, vrijeme je da istražite nova skijališta. Jedna od novijih hit destinacija u regiji je Kopaonik, najveće, a mnogi smatraju i najbolje skijalište u Srbiji...

Pročitaj više
Što je BOA kod skijaških pancerica?

BOA sustav vrlo je popularan način vezanja tenisica za trčanje i tenisica za biciklizam. Pokazalo se iznimno praktičnim i jednostavnim, pa su proizvođači skijaške opreme odlučili koristiti ovaj sustav kako bi kopčanje pancerica učinili lakšim i bržim...

Pročitaj više
Jahorina – nova ski hit destinacija

Više je razloga zbog čega se bosanskohercegovačko skijalište Jahorina, u svega par godina nametnulo kao hit ski destinacije naše regije. I dok su nekoć skijaši cjenovno jeftinije aranžmane isticali kao vodeći razlog odabira ovog najpoznatijeg skijališta u Bosni i Hercegovini, unazad svega par godina to definitivno više nije vodeći razlog zbog čega je Jahorina tako omiljena i tražena destinacija...

Pročitaj više
Skijaška abeceda za početnike

Skijaška abeceda za početnike. Bez obzira idete li na jednodnevno skijanje ili na tjedni odmor, popis sve opreme može biti zastrašujući. Ako ste novi u tome, morate razmisliti o hrpi drugih stvari. Sigurni smo da će vam naši savjeti dobro doći...

Pročitaj više
Skijaška odjeća adidas Terrex

Adidas, koji je inače poznat po urbanom stilu i sportskoj odjeći, proslavio se i u kategoriji trail trčanja, planinarenja i zimskih sportova s kolekcijom adidas Terrex. To dokazuje i nova kolekcija skijaške odjeće Adidas Terrex.

Pročitaj više
Skijaška sezona – donosimo 10 vježbi za pripremu

Skijaška sezona je pred vratima, a ljubitelji skijanja već nestrpljivo čekaju otvaranje skijaških staza. Dok čekate uzbudljivu zimu punu skijaških iskustava, važno je pripremiti svoje tijelo za nove skijaške izazove.

Pročitaj više
Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata

Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata! Svake zime, ljubitelji skijanja iz Hrvatske traže savršene destinacije, kako bi iskusili radost snježnih padina i uživali u spektakularnim stazama. Dakako, najpopularnije su destinacije u neposrednom susjedstvu i one nešto malo udaljenije, a opet lako dostupne automobilom....

Pročitaj više
Otvaranje skijaške sezone

Kad jesen prijeđe u zimu, a temperature padnu ispod nule, najzagriženiji skijaši već nestrpljivo čekaju prvi put stati na snijeg. No, kako vremenski uvjeti u našoj zemlji ne dopuštaju nužno rano skijanje, mnogi ljubitelji skijanja kreću preko granice.

Pročitaj više