Fitnes

Povijest dizanja utega. Čak i ako nismo u teretani, dizanje teških predmeta i danas služi kao demonstracija i merenje snage. Naime, radi se o jednostavnoj ideji kretanja koju je dizanje utega kao sportska disciplina tehnički usavršilo. Naravno, dizanje utega više nije samo vežba snage, već je pod okriljem istih, pokriven izuzetno širok i šarolik set vježbi. U okviru kojih svako može pronaći idealan oblik vežbanja za sebe. Prije svega, dizanje utega je vežba, koja je važna za održavanje mišićnog tonusa, koja će nas održati jakima, i u poznijoj dobi poboljšati ukupnu fizičku spremnost.

Diznje utega kroz povijest

Sport, dizanje utegaa kao praksa se može vidjeti još u vreme starih Egipćana i u staroj Grčkoj. 1891. godina, kada je u Londonu održano prvo Svjetsko prvenstvo, poznata je i kao prekretnica u prepoznavanju sporta. Na njemu je sudjelovalo samo sedam sportaša, ali iz čak šest različitih zemalja. O elementarnosti ovog sporta govori i činjenica da je bio među rijetkim izabranim da sudjeluje u Olimpijskim igrama od samog početka ili od 1896. godine, kada su se odigrale prve moderne ljetne igre u Ateni. Zanimljivo, trebalo je proći više od sto godina, od prvog pojavljivanja olimpijskih disciplina u dizanju utega za žene. Prvi put su se natjecale na Olimpijskim igrama u Sydneyu, 2000. godine.

m

.

Danas poznajemo dvije osnovne kategorije dizanja utega. Zovu se izbačaj i trzaj. Prilikom izbačaja, natjecatelj mora podići teret preko glave, tako što će ga prvo podići i nasloniti na grudi, a zatim preko glave. U trzaju se, međutim, radi o postupku gdje se težina podiže iznad glave u jednom pokretu. Podizanje se označava kao uspešno ako se teret drži iznad glave. Danas, podizanje svakog natjecatelja, koji ima tri pokušaja, pomno prate suci koji utvrđuju da li je dizanje bilo dobro izvedeno. Težina utega se postepeno povećava za jedan kilogram, sve dok natjecanje ne dobije pobjednika.

Trening s utezima kod kuće

Naravno, ne morate biti profesionalni sportaš da biste dizali utege. Vrijedi razmisliti o uključivanju rada sa težinama u svoj tjedni trening. Vježbanje sa utezima ili trening snage, poznat je po izgradnji mišića, jačanju zglobova, a pored oblikovanog tjela osigurava i brz metabolizam. Ovo je ključno ako želite sagorevati kalorije, čak i dok se odmarate. Prednost treninga sa utezima je njihova praktičnost. Mogu se koristiti u teretani ili kod kuće. Poznajemo različite metode korištenja utega u rekreativne svrhe, a za to su pogodne i različite vrste. Koju vrstu vježbi i utega izabrati, ako se prvi put odlučujete za trening snage?

Klasični utezi 

m

To je par utega koji se koriste za podizanje težine jednom rukom. Dostupni su različiti modeli, od različitih materijala i težine, ali najvažnije je da su u osnovi dizajnirani za izvođenje različitih vježbi za snagu ruku i gornjeg djela tjela.

Pomoću njih kontroliramo na koji mišićni sklop se fokusiramo tokom dizanja utega. Ako prvi put radite trening snage, ovi utezi mogu biti početak za redovne vežbe kod kuće, kako bi vam pomogli da razvijete mišiće bicepsa, tricepsa, grudi i gornjeg djela leđa.

Girje

.

To su utezi ili ruska zvona, poznati i kao Kettlebell. Utezi sa prepoznatljivim dizajnom, koji se sastoje od donjeg okruglog djela i drške. Glavna razlika i prednost ove vrste težine leži u njegovoj strukturi. Centar tereta ili težište težine ne leži u dršci, već nekoliko centimetara udaljen od hvata.

To znači da svaki pokret, bilo da se radi o čučnju ili ljuljanju utega, zahtjeva bolje i stabilnije držanje. Daleki centar gravitacije otežava održavanje kontrole težine, što primorava tjelo da postane mišićavije.

Šipke s utezima

.

Najsličnije utezima koje profesionalni sportaši koriste na natjecanjima su šipke za utege. Obično je to čelična šipka kojoj se mogu dodati utezi različitih težina. Ova vrsta težine se može koristiti za aktiviranje širokog spektra mišićnih grupa.

Kod ovakvih utega potrebno je obratiti pažnju na dobro prianjanje. Kako je poznavanje tehnike i pravilnog držanja neophodno za sigurno podizanje, nemojte pretjerivati sa utezima.

Meki utezi

.

Za sve koji žele malo začiniti svoje vežbe u teretani, ili kod kuće, i tako povećati njihovu efikasnost idealni su utezi u vidu mekanih ručki. Par ručki je dužine oko 15 centimetara i dobro pristaje vašoj šaci, dok istovremeno ne ograničava slobodu kretanja.

Utezi su napravljeni od čelika i obloženi pjenom, što osigurava dobro i udobno prianjanje. Isto osigurava i elastična traka na svakom od njih. Dostupni su u različitim veličinama. Za većinu vježbi, međutim, idealna težina je 0,5 kg ili 1 kg svake ručke u paru.