Zdravi recepti

Top 5 osvježavajućih zdravih ljetnih pića

Top 5 osvježavajućih zdravih ljetnih pića. Postoji mnogo recepata za alkoholna pića svih vrsta, ali ovog puta željeli smo sa vama podjeliti seriju bezalkoholnih pića koja bi bila jednako impresivna, svježa i ukusna. U konzumaciji ovih pića, mogla bi uživati i deca i odrasli, bilo da se radi o posebnom obiteljskom okupljanju ili većoj zabavi sa prijateljima i susjedima.

Ove napitke je lako napraviti, a sastojci se mogu pripremiti unapred i čuvati u frižideru. Ako tražite ukusna, svježa, zdrava, voćna pića koja su osvežavajuća i savršena za ljeto. Evo 5 ideja za domaće napitke koje možete izuzetno brzo pripremiti, a u tome vam mogu pomoći i vaši mališani.

Svako od dolje opisanih pića ima svoj karakter i ističe različite vrste divnog ljetnjeg voća. Ljetnji sorbet od lubenice je voćni i svetlucav. Limunada od jagoda je istovremeno ugodno slatka i kisela, domaći sok od maline sa vanilijom je vrlo aromatičan. A ledeni čaj jagode nostalgičnog je okusa, koji nas vraća u mladost i djetinstvo.

1.Limunada od jagode

Limunada je sama po sebi jedno od najpopularnijih ljetnih pića, često u kombinaciji sa mentom. Umesto limuna, trebalo bi iscjediti limete, jer je ukus limete malo sočniji i stoga se dobro slaže sa jagodama. Limunada od jagode je pravi klasik u kojem uživaju sve generacije.

Pripremite limunadu tako što ćete u loncu pomješati malo šećera i pola litra vode, te smjesu kuhati na srednje visokoj temperaturi 5 do 10 minuta da se šećer otopi i tekućina razbistri. U velikoj čaši ili vrču pomešajte sok limete, dobijeni šećerni sirup, jagode, mentu i još dva decilitra vode. Ostavite smjesu u frižideru 2-3 sata. Po ukusu možete dodati šećer ili vodu. Poslužite i uživajte!

2.Ljetni sorbet od lubenice

Međutim, možete se odlučiti za još zdravije i osvežavajuće piće ako koristite svježe komade lubenice, voćni sorbet po vašem ukusu i mineralnu vodu. Vaše piće ne samo da će biti izuzetno osvežavajuće (i fit!), Već će biti i vrlo atraktivno za gledanje.

Iz svježe lubenice izdubite kuglice. Zatim zamrznite kuglice lubenice najmanje tri sata ili dok se skroz ne smrznu. Pripremite piće tako što ćete sorbet staviti na dno čaše, a zatim mu dodati zamrznute kuglice lubenice. Dodajte bilo koju količinu svježe mente (po vašem ukusu), pa prelijte nezaslađenim gaziranim pićem, npr. tonik. Sačekajte da se sorbet otopi, kako bi piće postalo slatko i da se okusi stope jedni s drugima. Uživajte!

3.Sok od maline s vanilijom

Sirup kupljen u prodavaonici, nikako se ne može uporediti sa svježim sokom od pravog voća. Ovaj put smo pripremili sok od maline sa vanilijom. Možete koristiti i druge okuse sa sirupom od jagode ili sirupom od breskve (gaziranog pića) ledenog čaja od breskve. U maloj posudi na umjerenoj vatri promješajte litru vode, malo šećera i maline. Kuhajte oko 5 minuta, dok smjesa ne počne lagano ključati i dok se šećer ne otopi. Neprestano mješajte i kuhajte smjesu još 5 minuta, dok se maline ne skuhaju.

Postavite cjediljku sa finom mrežicom preko posude i procijedite smjesu iz lonca, pritiskajući pulpu maline da iscijedite sav sok. Dodajte limunov sok i ekstrakt vanilije, i ostavite da se ohladi u frižideru. Čašu napunite ledom i dodajte 2 do 3 žlice sirupa od maline. Na vrh dodajte otprilike šalicu gaziranog nezaslađenog napitka, npr. tonik. Ako vam se ne pije gazirano piće, lako možete preliti čašom hladne vode, ali mehurići dodaju soku dodatnu svežinu.

4.Osvežavajuće piće od svježe mente i dinje

U top 5 osvježavajućih pića uvrstio se i napitak od dinje. Prvo dinju presjecite po pola, a zatim na četvrtine i pažljivo odvojite meso od kore. Djeca bi ovaj korak trebala prepustiti odraslima. Dinje narežite na komade, ili iz dinje izdubite kuglice i stavite ih u blender. Mješajte dok dinja ne postane pire, a zatim procjedite pire kroz sitnu mrežnu cjediljku.

Ulijte sok u vrč i dodajte hladnu vodu, svjež sok od limuna i mente (što više listova mente koristite, ukus će biti svežiji). Ostavite ga u frižideru najmanje sat vremena da se temeljno ohladi i da se okusi sjedine. Prelijte ledom i uživajte.

5. Ledeni čaj od jagode sa ledenim kockicama breskve (top 5 osvježavajućih)

Prokuhajte jednu litru vode, dodajte vrećice čaja sa okusom jagode i pustite da odstoji najmanje 5 minuta. Čaj procijedite kroz finu cjediljku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ga stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi, oko sat vremena. Izrežite breskve na komadiće i stavite ih u zamrzivač dok ne dobiju čvrst oblik (poput kockica leda).

Pripremite ledeni čaj od jagoda dodavanjem kockica leda od breskve u čašu i punjenjem čaja do oko 3/4. Dodajte nekoliko žličica sirupa od breskve, po vašem ukusu. Zatim dodajte iscijeđen limunov sok u čašu (za slađi ukus odaberite limetu), ukrasite čašu kriškama svježih jagoda i limuna, te uživajte!