ZAGREBAČKI MARATON I INTERSPORT IMAJU ISTI CILJ – PROMOCIJU TRČANJA I POTVRDU ZAGREBA NA MARATONSKOJ MAPI SVIJETA!

Ove godine Zagrebački maraton održava se u nedjelju 8. listopada i starta, kao i prije, na Trgu bana J. Jelačića. Kao i više puta do sada Intersport je generalni sponzor ovog važnog međunarodnog sportskog događaja, o čemu govori i činjenica da je Zagrebački maraton od prošle godine član svjetske organizacije Abbot World Marathon Majors te je postao jedan od kvalifikacijskih maratona za sudjelovanje na najvećim svjetskim maratonima: Bostonu, Chicagu, New Yorku, London, Berlinu i Tokiju.

Svi koji su Zagrebački maraton pratili kao natjecatelji ili promatrači, potvrdit će vam da se radi o prekrasnoj, poticajnoj atmosferi koja slavi sport te da grad Zagreb tijekom utrke iznimno pozitivno pulsira. To je i jedan od razloga što se trkači u sve većem broju uvijek rado vraćaju u hrvatsku metropolu koja ima jednu od najbržih maratonskih staza na svijetu. Visinska razlika iznosi zanemarivih 5 metara i vrlo malo je zavoja koji usporavaju trkače pa mogu postići konstantni tempo koji dovodi do odličnih rezultata. Staza se dosta mijenjala ranih godina, sve do 2004. godine, kada je startno-ciljni prostor pomaknut u sam centar grada, na Trg Bana Jelačića, s poluokretima u Dubravi i Črnomercu. Premda neki maratonci ne vole trčati dva ista kruga, trka je puno atraktivnija kada se održava u samoj gradskoj jezgri, a kako bi bili dodatno sigurni u kvalitetu zraka, u suradnji sa Svjetskom atletskom organizacijom Air quality, instalirani su posebni uređaji koji mjere kvalitetu zraka i na taj način izrađuju ekološke karte gradova domaćina atletskih natjecanja i maratona.

Zagrebački maraton prvi puta se održao davne 1992. godine. Na cilj je tada stiglo 70 natjecatelja. 2005. godine uveden je polumaraton pa je utrka postala masovnija, a sada se brojke kreću oko 2500 natjecatelja. Pretpostavlja se da bi ih bilo i nešto više da nema Ljubljanskog maratona koji se održava kratko nakon zagrebačkog, a tako iscrpljujuće utrke ne mogu se trčati u kratkom vremenskom razmaku. Bilo kako bilo, iz godine u godinu raste i broj natjecatelja i popularnost utrke.

Glas o Zagrebačkom maratonu pronio se svim kontinentima, tako da je na jubilarnom prošlogodišnjem 30. maratonu bilo predstavnika iz više od 70 zemalja svijeta, dok je ove godine u trenutku nastanka ovog teksta već prijavljeno više od 2000 natjecatelja iz 51 zemlje.

Kako bi se pružila prilika širem krugu zainteresiranih da se uključi u utrku, osim maratona, polumaratona i utrke na 10 km (s potpuno novom atraktivnom stazom), u subotu 7.10. organizirane su i utrke za djecu. Uz to prošle godine su vraćene atraktivne utrke štafeta u kojima timovi od 4 trkača trče maratonsku utrku, svaki trkač po 10 km. Sjajna atmosfera očekuje se i nakon maratona gdje će i natjecatelji i publika moći uživati u koncertu popularne rock grupe Vatra.

Odaberite svoju utrku i prijavite se…

Ali prvo skoknite do Intersporta, generalnog sponzora 31. Zagrebačkog maratona, gdje će vas naši djelatnici rado savjetovati o idealnoj kombinaciji odjeće i obuće za ovu, ali i sve sljedeće utrke.

I svakako zapratite Intersportove društvene mreže, gdje ćemo ususret maratonu objavljivati motivirajući sadržaj prepun korisnih savjeta naših dviju iskusnih maratonki Katarine Vukančić i Paule Rakijašić o tome kako se najbolje pripremiti za Zagrebački maraton… a možda usput osvojite i besplatnu kotizaciju.