ZAGREBAČKI MARATON I INTERSPORT USPJEŠNO SURAĐUJU NA DUGE STAZE

PROVJERITE ZAŠTO TRKAČI OBOŽAVAJU ZAGREBAČKI MARATON

Ovogodišnji jubilarni 30. Zagrebački maraton održava se 1. listopada sa startom u 14h ( Garmin 10K) i 15 h na Trgu Bana Jelačića. Kao i više puta do sada Intersport je generalni sponzor ovog važnog međunarodnog sportskog događaja. Osim prekrasne atmosfere koja vlada tijekom utrke u cijelom gradu, trkači se uvijek vrlo rado vraćaju u Zagreb jer ima jednu od najbržih maratonskih staza na svijetu. Visinska razlika iznosi zanemarivih 5 metara i vrlo malo je zavoja koji usporavaju trkače pa mogu postići konstantni tempo koji dovodi do odličnih rezultata. Staza se dosta mijenjala u prvih 13 godina, sve do 2004. godine, kada je startno-ciljni prostor pomaknut u sam centar grada, na Trg Bana Jelačića, s poluokretima u Dubravi i Črnomercu. Premda neki maratonci ne vole trčati dva ista kruga, trka je puno atraktivnija kada se održava u samoj gradskoj jezgri. Kako bi se bilo sigurno u kvalitetu zraka u suradnji sa Svjetskom atletskom federacijom na Trgu bana Jelačića instaliran je uređaj za mjerenje razine onečišćenja.

Zagrebački maraton prvi puta se održao davne 1992. godine. Na cilj je tada stiglo 70 natjecatelja. 2005. godine uveden je polumaraton pa je utrka postala masovnija. Sada se brojke kreću oko 2500 natjecatelja, a pretpostavlja se da bi ih bilo i nešto više da nema Ljubljanskog maratona koji se održava kratko nakon zagrebačkog, a tako iscrpljujuće utrke ne mogu se trčati u kratkom vremenskom razmaku. U svakom slučaju, broj natjecatelja raste kao i popularnost utrke.

Glas o Zagrebačkom maratonu se pronio svim kontinentima, a na posljednjoj utrci bilo je predstavnika čak 28 zemalja. Kako bi se pružila prilika širem krugu da se uključi u utrku, osim maratona, polumaratona i utrke na 10 km, organizirane su i utrke za djecu. Sjajna atmosfera očekuje se i nakon maratona gdje će i natjecatelji i publika moći uživati u koncertu Filipa Rudana i banda Letu štuke koji počinje u 21 h.

Odaberite svoju utrku i prijavite se…

ali prije skoknite do Intersporta, generalnog sponzora 30. Zagrebačkog maratona. Naši djelatnici rado će vas savjetovati o idealnoj kombinaciji odjeće i obuće za ovu, ali za sve sljedeće utrke.